חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הסדר מותנה

הסדר מותנה
תוכן עניינים

הסדר מותנה הוא הליך פלילי חלופי להליך הפלילי הרגיל שמתנהל בבית המשפט לאחר הגשת כתב אישום. הליך ההסדר המותנה הוכנס לחקיקה בשנת 2013 במסגרת תיקון 66 לחוק סדר הפלילי. מטרתו המקורית של התיקון הייתה לאפשר לחשודים בעבירות ממדרג חומרה נמוך יחסית לסיים את ההליך הפלילי ללא הרשעה פלילית וללא הכתם שנלווה אליה. במקביל, ההסדר נועד לאפשר ליחידת התביעות להפחית מהעומס שקיים בבתי המשפט על ידי סגירת תיקים מחוץ לכותלי בית המשפט באופן שחוסך והמשאבים שכרוכים בהליכים הפליליים הרגילים.

הלכה למעשה, הסדר מותנה הוא הסדר שנערך בין החשוד בעבירה לבין יחידת תביעות הסדר מותנה. מדובר בהליך חדש באופן יחסי שמשמעותו שבהתקיימותם של תנאים מסוימים שיפורטו בהמשך המאמר, יחידת תביעות הסדר מותנה יכולה להזמין חשוד בביצוע עבירה פלילית ולהציע לו לחתום על הסדר בתנאים שייקבעו על ידה.

בתמורה לחתימה על ההסכם ועמידה בתנאים שנקבעו על ידי יחידת התביעות לא יוגש נגד החשוד כתב אישום לבית המשפט ורישומו הפלילי יישאר נקי. יש לציין כי לאחר שנחתם הסדר עם החשוד פרטיו של ההסדר מפורסמים באתר משרד המשפטים כאשר פרטיו המזהים של החשוד נותרים חסויים כך שאי אפשר לקשר בין פרטי התיק והעבירות שביצע לשמו שנותר נקי למרות החתימה על ההסדר המותנה.

מהם התנאים שמאפשרים את סגירת התיק בהסדר מותנה?

תנאי הסף לכניסה להליך של הסדר מותנה קבועים בסעיף 67א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982 והם כדלקמן:

  1. לחשוד אין הרשעות פליליות בחמש השנים שבטרם ההסדר ואין נגדו כרגע חקירות או משפטיים תלויים שאינם בהקשר לעבירה נושא ההסדר.
  2. לא נערך הסדר מותנה עם החשוד בחמש השנים שלפני ביצוע העבירה נושא ההסדר.
  3. החשוד הינו בגיר מעל גיל 18.
  4. לדעת תובע קיימות מספיק ראיות על מנת להגיש כתב אישום בגין העבירה נושא ההסדר.
  5. מדובר בעבירות מסוג חטא או עוון (עבירות שהעונש המרבי שקבוע לצדן בחוק הינו פחות משלוש שנות מאסר) או עבירות אחרות שמצוינות בתוספת השישית לחוק (מדובר בעבירות קלות באופן יחסי).
  6. לדעת התביעה העונש הראוי בגין העבירה נושא ההסדר אינו כולל מאסר בפועל או עבודות שירות.

חשוב לציין כי מדובר בתנאים מצטברים, דהיינו כל התנאים חייבים להתקיים במקביל אחרת ליחידת התביעות אין סמכות חוקית להציע לחשוד לסגור את התיק במסגרת של הסדר מותנה.

יחד עם זאת, בדומה לסוגיות אחרות, כאשר התביעה המשטרתית מעוניינת להציע לחשוד לסגור את התיק בהסדר מותנה היא יכולה להיות יצירתית למדי בפתרונותיה. כך לדוגמא, כאשר העבירה שיוחסה לחשוד היא מסוג פשע (עבירה שהעונש הקבוע לצדה בחוק עולה על 3 שנים) אזי שלכאורה לא ניתן להציע לחשוד לסגור את התיק בהסדר מותנה. כפי שנכתב קודם לכן, אחד מתנאי הסף שקבועים בחוק לגבי ההסדר המותנה הוא שמדובר בעבירת חטא, עוון או פשע שמצוינת בתוספת השישית לחוק.

למרות זאת, כאשר התביעה מעוניינת לסגור תיק לחשוד בהסדר מותנה היא יכולה לתקן את כתב האישום ולייחס לחשוד עבירה ממדרג נמוך יותר (למשל עוון) שמתאימה לנסיבות המקרה. למשל, כאשר אדם גורם לנזק לרכב באופן מכוון על ידי חתיכת שבירת מראה או חלון אז העבירה המתאימה לאותן נסיבות היא חבלה במזיד לרכב לפי סעיף 413ה לחוק העונשין, תשל"ז-1977 שהעונש שקבוע לצדה בחוק עומד על 5 שנות מאסר (עבירת פשע שלא ניתן לסגור בהסדר מותנה). על אף המניעה האמורה נוכח סוג העבירה, כאשר התביעה מעוניינת לסגור את התיק בהסדר מותנה היא יכולה לייחס לחשוד עבירה של היזק בזדון לרכוש לפי סעיף 452 לחוק העונשין שעונשה המקסימלי הוא 3 שנות מאסר (מדובר בעבירת עוון שניתן לסגור בהסדר מותנה). ככל שהחשוד יסכים להודות בעבירה לאחר שכתב האישום יתוקן אז התיק ייסגר בהסדר מותנה לשביעות רצונם של הצדדים.

חשוב להבהיר שהמקרה שתואר איננו תרחיש דמיוני. עורך דין אביב מזרחי ייצג בעבר חשודה שגרמה לנזק לרכב, אולם הואיל ויחידת התביעות הייתה מעוניינת לסגור את התיק בהסדר מותנה היא הציעה לחשודה להודות בעבירה של היזק בזדון לרכוש. קראו עוד על עבירות רכב במאמר הבא.

כיצד הליך הסדר מותנה מתבצע בפועל?

הפרקטיקה הקיימת היא שכאשר יחידת התביעות בוחנת תיק חקירה וסבורה כי מדובר בתיק שמתאים לסגירה בהסדר נערכת טיוטת כתב אישום והחשוד מוזמן להגיע לפגישה ביחידת התביעות.

במסגרת פגישה זו מוצגת לחשוד טיוטת כתב האישום וכן מוסבר לו כי באפשרותו לקבל עותק מחומרי החקירה ולהתייעץ עם עורך דין מטעמו בטרם החתימה על ההסכם. בטרם חתימה על כל הסדר מותנה עם יחידת התביעות מומלץ להתייעץ עם עורך דין פלילי שיבחן את חומר הראיות ביחס לטיוטת כתב האישום.

מה המשמעות של חתימה על הסדר מותנה?

חשוב לציין כי המשמעות הנורמטיבית בחתימה על הסדר מותנה היא למעשה הודאה באשמה של החשוד במיוחס לו בטיוטת כתב האישום ובביצוע עבירות פליליות. מטבע הדברים הליך הסדר מותנה אינו מתאים לחשוד שטוען לחפותו ובטוח בצדקת דרכו ולדעתו הוא הואשם על לא עוול בכפו.

האם ניתן לסרב להסדר מותנה?

התשובה היא חיובית אכן ניתן לסרב לחתימה על הסדר . ברוב המקרים משמעות סירוב הינה כי טיוטת כתב האישום תוגש נגד החשוד לבית המשפט וכעת מעמדו ישתנה מחשוד לנאשם בהליך פלילי. במקרה כזה במידה ובסופו של ההליך הפלילי בית המשפט יחליט להרשיע את הנאשם במיוחס לו תהיה לו הרשעה פלילית ורישומו הפלילי יוכתם. להרחבה קראו גם על אי הרשעה במאמר הבא.

יחד עם זאת, יש לציין כי במקרים מסוימים, כאשר ישנם פערים ראייתיים מסוימים בין האמור בטיוטת כתב האישום לבין חומרי החקירה ניתן יהיה לשכנע את יחידת התביעות לסגור את התיק ללא חתימה על הסדר מותנה וללא הגשת כתב אישום.

כזכור, וכפי שפורט בתחילת המאמר אחד מתנאי הסף לסגירת התיק בהסדר מותנה היא קיומן של ראיות מספיקות להגשת כתב  אישום. על כן במידה והחשוד יצליח לשכנע את יחידת התביעות כי קיימת חולשה ראייתית בתיק החקירה התיק ייסגר בעילה של "חוסר ראיות".

יש לציין כי המסלול שהוצג לעיל הינו יחסית חריג ולא בכל המקרים יחידת התביעות תשכנע לסגור את התיק הפלילי ללא הגשת כתב אישום וללא חתימה. בכל אופן על מנת להגיע לתוצאה האמורה וסגירת התיק בעילה של חוסר ראיות מומלץ להיעזר בעורך דין פלילי שבקיא בדיני הראיות ובנוהלי העבודה של יחידת התביעות.

מהם התנאים שניתן להטיל על חשוד

 ישנם מספר תנאים או מעין עונשים חלופיים שיחידת התביעות יכולה להטיל על החשוד כתנאי להגעה להסדר עמו:

  1. תשלום קנס לאוצר המדינה (עד לסכום 29,200 ₪).
  2. תשלום פיצוי לנפגע העבירה (עד לסכום 29,200 ₪). 
  3. כתיבת מכתב התנצלות לנפגע העבירה.
  4. השבת חפץ לנפגע העבירה.
  5. חתימה על התחייבות להימנע מביצוע העבירה לתקופה מסוימת.
  6. עמידה בתנאי תכנית טיפול ושיקום לרבות ביצוע של"צ (שירות לתועלת הציבור) בהמלצה של קצין מבחן.
  7. פסילת רישיון נהיגה.
  8. הפקדת כלי ירייה.
  9. התחייבות להימנע מכניסה למקום מסוים או התחייבות להימנע מקשר עם אדם מסוים.
  10. הסכמה לחילוט או השמדה של חפץ שקשור לביצוע העבירה.

מדוע חשוב להיעזר בעורך דין פלילי בהליך

החשיבות בייצוג בהליך זה נגזרת מהשלכותיו האפשריות וארוכות הטווח על חייו של החשוד. מצד אחד במקרים המתאימים מדובר בהזדמנות מצוינת עבור החשוד לסיים את התיק מול יחידת התביעות מבלי שתירשם לחובתו הרשעה פלילית שתכתים את שמו ותפגע בעתידו.

מנגד, במקרים לא מעטים התשתית הראייתית הינה חלשה באופן שאינו מצדיק את החתימה על ההסדר המותנה והודאה באשמה וביצוע עבירה פלילית. כפי שתואר למעלה, באותם מקרים קיימת אפשרות כי עורך דין פלילי שיבחן את חומר הראיות יצליח לשכנע את יחידת התביעות לסגור את התיק מבלי שהחשוד ייאלץ לחתום על הסדר מותנה ולהודות בעבירה פלילית. הליך כזה ייערך באופן דומה להליך של שימוע לפני כתב אישום במובן הזה שעורך דינו של החשוד ינסה לשכנע את יחידת התביעות כי אין די ראיות המצדיקות לחתום על הסדר מותנה. קראו עוד על שימוע לפני כתב אישום במאמר הבא. כך או כך, במקרים המתאימים עורך דין פלילי שמתמצא בתחום ההסדרים המותנים יוכל למקסם את הנתונים ולהגיע לתוצאה המיטיבה ביותר עבור החשוד.

לדעתו האישית של כותב המאמר מדובר בהליך מצוין לאשמים והליך גרוע מאוד לחפים מפשע. ברוב המקרים, האחרונים יחויבו לסגור הסדר ולהודות בעבירה פלילית מחוץ לכותלי בית המשפט, אחרת יוגש נגדם כתב אישום ומצבם המשפטי יורע משמעותית.

השלכות ההליך

הליך זה כרוך בהשלכות מסוימות בהן יישא החשוד שמוכן לסגור את התיק בעניינו מול הפרקליטות בהסדר. טיבו של הסדר וההשלכות שנובעות ממנו תלויות בתנאים שעליו סיכמו הצדדים באותו עניין.

ההסדרים שהפרקליטות או התביעה הינם דומים, אולם אין מדובר בהסדרים זהים, שכן לכל חשוד מוצע הסדר שונה בהתאם לנסיבות. בעת גיבוש ההסדר, הפרקליטות בוחנת את נסיבות המקרה ובהתאם אליהן מנסחת את ההסדר .

כאמור, להליך זה נלוות השלכות מסוימות שתלויות בתנאי ההסדר. רוב ההסדרים כוללים רכיב של קנס שהחשוד מחויב בתשלום, התחייבות להימנע מעבירה ולעיתים אף תשלום שיועבר כפיצוי לנפגע העבירה.

גובה הקנס שננקב על ידי הפרקליטות כתנאי להסדר תלוי בטיב העבירה ובחומרתה. במקרים ממדרג חומרה נמוך, התביעה המשטרתית או הפרקליטות יסכימו להסתפק בתשלום נמוך בסך 500 שקלים.

כאמור, מדובר בהליך חדש באופן יחסי שהתאפשר לאחר שבוצעו תיקונים בחוק סדר הדין הפלילי. לאורך השנים, חלו שינויים נוספים בחוק ששינו במעט את ההליך ואת האופן שבו המשטרה עובדת מול חשודים. כך לדוגמא, שינויים בחוק אפשרו למשטרה לסגור הסדרים מותנים בעבירות פשע מסוימות שהחוק המקורי לא התיר לסגור את תיק בגינן בהסדר מותנה.

מבחינת סמכות מקומית יש לציין כי בכל מחוז ממוקמת שלוחת תביעות ייעודית שעוסקת בהליך זה. במחוז הצפון, שלוחת ההסדר ממוקמת בבית הספר לשוטרים בקריית אתא. למעשה, מדובר במעין בסיס הכשרה של המשטרה שממוקם בקריית אתא והשלוחה הצפונית של ההסדרים המותנים יושבת בו מאז הקמתה.

יצוין כי כאשר הפרקליטות מעוניינת להציע לחשוד הסדר ברוב המקרים היא תנסה לזמן אותו באמצעות הטלפון הנייד שלו וזאת מלבד הדואר הרשמי שיישלח אליו. לאחר שהחשוד יקבל זימון באמצעות הטלפון הוא יידרש להגיע לפרקליטות או לתביעות ולחתום על הסדר ולשאת בהשלכות שנובעות ממנו.

תמונה של אודות כותב המאמר אביב מזרחי
אודות כותב המאמר אביב מזרחי

כותב המאמר הינו עורך דין אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו. המשרד מייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי החל משלב החקירה ועד להליכים המתקיימים בבית המשפט. בין היתר המשרד מתמחה בייצוג בעבירות סמים, נשק, אלימות, מרמה, אלימות במשפחה, עבירות צבאיות, הליכים משמעתיים, עבירות מין, הליכי מעצר, הליך של הסדר מותנה, ייעוץ לפני חקירה, צווי הרחקה, ערעורים, ועדות שחרורים, שינוי עילת סגירה ומחיקת רישום פלילי.

אין במידע המופיע באתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

עוד מאמרים שיוכלו לעניין אותך...
בקשה לביטול דוח תנועה
כל הפוסטים
בקשה לביטול דוח תנועה

בקשה לביטול דוח תנועה הינה בקשה המוגשת לאגף התנועה משטרת ישראל במטרה לשכנע את הגורם המוסמך לבטל את הדוח ואת הסנקציות הכרוכות בו (מחיקת נקודות

דוח מהירות
כל הפוסטים
דוח מהירות

דוח מהירות הינו דוח תנועה שנרשם לנהג שנתפס כאשר הוא נוהג ברכבו במהירות שחורגת מהמהירות המותרת באותו קטע כביש. ישנם סוגים שונים של דוחות מהירות

שחרור על תנאי
כל הפוסטים
שחרור על תנאי

שחרור על תנאי הוא מצב שבו ועדת שחרורים (גוף מעין שיפוטי) מחליטה לשחרר את אסיר מבית הסוהר בטרם שריצה את תקופת המאסר שהוטלה עליו במסגרת

דילוג לתוכן