חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

גניבת רכב

גניבת רכב
תוכן עניינים

גניבת רכב היא עבירת רכוש חמורה ונפוצה שמוגדרת בסימן ה' 1 לחוק העונשין, תשל"ז- 1977 שעניינו עבירות בקשר לרכב. העבירה מוגדרת באופן הבא בסעיף 413ב לחוק העונשין:

"(א) הגונב רכב, דינו – מאסר שבע שנים.

(ב) הנוטל רכב ללא רשות מבעליו, והוא מעבירו למקום אחר או לאדם אחר בנסיבות המצביעות על כוונה שלא להחזירו לבעליו, אף אם עשה כל אחד מאלה על-ידי אחר, דינו כדין גונב רכב".

מה נחשב לרכב בעבירה זו?

על פי סעיף ההגדרות בחוק, רכב בהקשר לעבירה זו הינו רכב שנע מכוח מכני (כלומר ממנוע) וכן מכונה או מתקן נעים או נגררים לרבות אופנועים ואופניים במידה ויש להם מנוע עזר. ובמילים אחרות, עבירה זו רלוונטית רק כאשר כלי הרכב שנגנב הינו בעל מנוע שפועל באופן מכני.

כך לדוגמא, כאשר נגנבים אופניים העבירה הרלוונטית תהיה גניבה לפי סעיף 383(א) לחוק העונשין ולא גניבת רכב. להרחבה בעבירת הגניבה קראו במאמר שכתבתי (קישור למאמר על גניבה).

העברת רכב ממקומו

על פי סעיף 413ב(ב) לחוק העונשין גם נטילת רכב ללא רשות מבעליו והעברתו למקום אחר, דינו כגונב רכב אשר הנסיבות מצביעות על כוונתו שלא להחזיר את הרכב לבעליו. מעניין לציין כי גם כאשר העברת הרכב נעשית באמצעות אדם אחר עלול שלוחו להיות מורשע בגניבת רכב.

שימוש ברכב ללא רשות

סעיף 413ג קובע עבירה פלילית נוספת שמכונה בשפה המקצועית שבל"ר כלומר שימוש ברכב ללא רשות.

משמעותה כי אדם שמשתמש, נוהג או מעביר ממקום למקום, רכב ללא רשות מבעליו ונוטש אותו במקום ממנו נלקח או בסמוך אליו, מבצע עבירה פלילית שדינה 3 שנות מאסר.

כפי שניתן להבין, עבירה זו נחשבת לקלה יותר מעבירת גניבת הרכב ועונשה המקסימאלי עומד על 3 שנות מאסר לעומת 7 שנות מאסר שניתן להטיל על אדם שמורשע בגניבת רכב. ההבדל בין שתי העבירות הינו כי המשתמש ללא רשות נוטש את הרכב במקום ממנו נלקח או בסמוך אליו בעוד גנב הרכב לא משיב את הרכב.

שימוש ברכב ללא רשות כאשר נטישת הרכב מתבצעת במקום שאינו סמוך למקום לקיחתו הינה עבירת שבל"ר ממדרג חמור יותר שעונשה המרבי עומד על 5 שנות מאסר.

במקרים המתאימים עורך דין פלילי שמתמחה בעבירות רכוש יוכל להגיע להסדר טיעון עם התביעה שיכלול את הפחתת סעיף העבירה מגניבת רכב לעבירת שימוש ללא רשות. תיקון מסוג זה צפוי להשפיע על הענישה הסופית שתוטל על הנאשם, שכן מתחמי הענישה בעבירת הגניבה הינם גבוהים משמעותית מהענישה הנהוגה בעבירת השבל"ר.

גניבה מתוך רכב או פירוק רכב

סעיף 413ד לחוק העונשין מגדיר עבירה נוספת שעניינה גניבת מתוך רכב או פירוק חלקים ממנו וזו לשונה:

"(א) הגונב דבר מתוך רכב, דינו – מאסר שלוש שנים.

(ב) המפרק חלק מרכב ללא רשות מבעליו, בין אם החלק מחובר לרכב דרך קבע בין אם לאו, דינו – מאסר חמש שנים.

(ג) העושה כאמור בסעיף קטן (ב) ביודעו שהרכב גנוב, דינו – מאסר שבע שנים".

כפי שניתן לקרוא, גניבת חפץ מתוך רכב (כגון ארנק) הינה עבירה פלילית בדרגת חומרה פחותה מזו של גניבת רכב ועונשה המרבי עומד על 3 שנות מאסר. בנוסף, הסעיף קובע כי פירוק חלק מרכב ללא רשות מבעליו הינה עבירה שעונשה המרבי עומד על 5 שנות מאסר.

מעניין לציין כי העבירה החמורה ביותר בסעיף זה הינה פירוק של חלקים מרכב בידיעה שאותו רכב נגנב ועונשה המקסימלי עומד על 7 שנות מאסר.

המטרה מאחורי קביעת רף הענישה המחמיר הינה להילחם בתופעה של גניבת רכבים ופירוקם לחלקים. כפי שניתן להבין, סעיף זה מתייחס דווקא לאדם שפירק את החלקים ולא בהכרח לאדם שגנב אותו מלכתחילה.

חבלה במזיד ברכב

סעיף 413ה לחוק העונשין קובע עבירה נוספת שעניינה הריסה או פגיעה ברכב או בחלק ממנו ועונשה המרבי עומד על 5 שנות מאסר.

על פי הסעיף האמור, לצורך התגבשות העבירה אין צורך בהריסה מוחלטת של הרכב, אלא שדי בפגיעה בחלק ממנו על מנת שהאדם יואשם (ואף יורשע) בחבלה במזיד ברכב. כך לדוגמא, גם גרימה לסדק קטן באחת מהמראות או הפנסים של הרכב עלולה להסתיים בהרשעה בעבירה זו ובהטלת עונש מאסר.

ייצוג מוצלח של המשרד בחבלה במזיד ברכב

בשנת 2018 משרדנו ייצג בהצלחה נאשם שהוגש נגדו כתב אישום חמור בגין 10 מקרים של חבלה במזיד ברכב.

באותו עניין לקוח המשרד שתה לשוכרה בבר בחוף הים. בהזדמנות זו התחיל בינו לבין אחד מהשוהים במקום דין ודברים אלים. לקוח המשרד יצא מהבר, ניגש לעבר מגרש החנייה ובזעמו גרם נזק לעשרה רכבים שחנו במקום.

לאחר משא ומתן ממושך עם התביעה המשטרתית, הצדדים הסכימו על הסדר טיעון כך שהנאשם יודה בעבירה חלופית של גרימת נזק בזדון לרכוש לפי סעיף 452 לחוק העונשין. מדובר בעבירה קלה במיוחד שהעונש המקסימלי הקבוע לצידה הינו 3 שנות מאסר ולעיתים נדירות מוטלים בגינה עונשים שכוללים מאסר בפועל. בסופו של דבר בית המשפט גזר על הנאשם ששה חודשי עבודות שירות לצד עונשים נלווים.

פריצה לרכב

סעיף 413ו לחוק העונשין קובע עבירה נוספת שעניינה הריסה או פגיעה ברכב או בחלק ממנו ושעונשה המרבי עומד על 3 שנות מאסר. במידה והפורץ עשה זאת בכוונה לבצע גניבה או פשע עונשו המקסימלי יעמוד על 7 שנות מאסר. 

יצוין כי משמעות המונח "פריצה" בעבירה זו, זהה להגדרתו בעבירת ההתפרצות בהתאם לסעיף 405 לחוק העונשין. כלומר, פתיחת חלק חיצוני מהרכב (למשל חלון או דלת) שנועד לסגור את הרכב, בין אם מדובר בשבירת החלק החיצוני או פתיחתו בכל דרך אחרת.

מה העונש בגין גניבת רכב?

כפי שפורט במאמר זה, עבירות הקשורות ברכבים על צורותיהן השונות נושאות עמן עונשים מקסימליים שנעים בין 3 שנות מאסר ל-7 שנות מאסר. בדומה לעבירות אחרות, חשוב לציין כי מדובר בעונשים מקסימליים שאינם מחייבים את בית המשפט להטילם בכל תיק ובעניינו של כל נאשם.

העונש הסופי שייגזר על הנאשם יוטל עליו לאחר שיישקלו גורמים שקשורים לעבירה הספציפית שהתבצעה במקרה הנדון לצד נסיבותיו האישיות.

כאשר מדובר בגניבת רכב יילקחו בחשבון אופן הגניבה (מתוחכמת או לא), ערך הרכבים שנגנבו, עבירות נלוות (למשל החזקת כלי פריצה), מספר הרכבים שנגנבו ונזקים שנגרמו לבעל הרכב. 

כמו כן בגזירת עונשו של הנאשם בית המשפט יתחשב בנסיבותיו האישיות לרבות הרשעותיו הקודמות, חרטה שהביע, הליך שיקומי שעבר, מצבו הרפואי, מצבו המשפחתי וגילו.

מדוע חשוב להיעזר בעורך דין פלילי בעבירות שקשורות לרכב?

עבירות הרכב נחשבות לעבירות חמורות ובתי המשפט נוהגים להטיל בגינן עונשי מאסר לא מבוטלים. לאור המנעד הרחב של העונשים שבית המשפט יכול להטיל על הנאשם בעבירות התפרצות, קיימת חשיבות לייצוג על ידי עורך דין פלילי שמתמחה בעבירות מסוג זה.

בהתקיים נסיבות מסוימות עורך דין פלילי מקצועי יידע להגיע להסדר טיעון מקל שיש בו שינוי והקלה בעובדות כתב האישום ובסעיפי העבירה באופן שיבטיח כי העונש שיוטל על הנאשם יהיה מינימלי ולא יכלול מאסר בפועל.

גם לייעוץ על ידי עורך דין פלילי עוד בשלב החקירה קיימת חשיבות משמעותית שיכולה לעשות להוביל לסגירת התיק בהינתן קשיים ראייתיים כאלו ואחרים.

מחפש עורך דין פלילי בחיפה? זומנת לחקירה בגין גניבת רכב? הוגש נגדך כתב אישום עבירות רכב? מוזמן להתקשר לעו"ד אביב מזרחי 0504-399-440.

הערה:

מאמר זה מאגד מידע כללי וראשוני ואינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. אין להסתמך על הכתוב מבלי להתייעץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.

כותב המאמר הינו עורך דין אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו.

שתפו את המאמר
Picture of אודות כותב המאמר אביב מזרחי
אודות כותב המאמר אביב מזרחי

כותב המאמר הינו עורך דין אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו. המשרד מייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי החל משלב החקירה ועד להליכים המתקיימים בבית המשפט. בין היתר המשרד מתמחה בייצוג בעבירות סמים, נשק, אלימות, מרמה, אלימות במשפחה, עבירות צבאיות, הליכים משמעתיים, עבירות מין, הליכי מעצר, הליך של הסדר מותנה, ייעוץ לפני חקירה, צווי הרחקה, ערעורים, ועדות שחרורים, שינוי עילת סגירה ומחיקת רישום פלילי.

אין במידע המופיע באתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

עוד מאמרים שיוכלו לעניין אותך...

עו"ד מע"מ
ייצוג חשודים ונאשמים
עו"ד מע"מ

עו"ד מע"מ הינו כינוי לעורך דין שעוסק בעבירות כלכליות ובעבירות צווארון לבן ובאופן ספציפי בעבירות לפי חוק ערך מוסף. כפי שידוע לכל, מע"מ הינו קיצור

התליית רישיון נהיגה
כל הפוסטים
התליית רישיון נהיגה

התליית רישיון נהיגה הינה סנקציה מנהלית שמשרד הרישוי מטיל על נהגים והלכה למעשה אוסרת עליהם לנהוג בכל כלי רכב מנועי. חשוב להדגיש כי ישנן מספר

דילוג לתוכן