חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

פגיעה פרטיות

פגיעה פרטיות
תוכן עניינים

פגיעה בפרטיות הינה עוולה ואזרחית ובמקרים מסוימים אף עבירה פלילית שהעונש המקסימלי שקבוע לצדה עומד על 5 שנות מאסר. כפי שיפורט להלן, סעיפי החוק שעוסקים בפגיעה פרטיות קובעים מספר רב של תרחישים שייחשבו לפגיעה במרחב האישי.

כך לדוגמא, החוק מתייחס למעשים של בילוש, הטרדה, התחקות, פרסום תמונות, האזנת סתר, צילום אדם ברשות היחיד ופרסום צילומים מביכים. על פי חוק הגנת הפרטיות, כל המעשים האמורים הינם מעשים שמגלמים פגיעה בפרטיות ועל כן עשויים להוביל להגשת כתב אישום או תביעה אזרחית.

לצד סעיפים אלו, החוק מונה גם מספר רב של סייגים שעשויים לעמוד כטענות הגנה טובות במקרה של תביעה אזרחית או העמדה לדין במשפט פלילי. לשם ההמחשה יצוין כי בין היתר החוק מתייחס להגנות של פרסום בתום לב, הגנה על אינטרס לגיטימי של הפוגע וסיטואציה שהפגיעה הייתה תוך ביצוע עבודתו של הפוגע ובלבד שלא נעשתה על ידי פרסום ברבים.

עובדה נוספת שראוי להתייחס אליה הינה כי מהבחינה הפלילית רוב העבירות שכרוכות בפגיעה בפרטיות הינן עבירות שיש להן עבירות מקבילות בחוקים אחרים כגון חוק האזנת סתר, החוק למניעת הטרדה מינית וחוק העונשין. יתרה מכך, ברוב התיקים המשטרתיים שמגיעים לבתי המשפט לאחר הגשת כתבי אישום, העבירות של פגיעה בפרטיות מקבלות מעמד משני ביחס לעבירות האחרות שנחשבות ל-"לפליליות" יותר.

פגיעה בפרטיות עבירה פלילית

כאמור, פגיעה בפרטיות הינה עבירה פלילית. כפי שציינתי קודם לכן, החוק נוקב במספר מעשים שעלולים להיתפס כעבירה פלילית ובמקביל אף עוולה אזרחית שבכוחה לזכות את הנפגע בפיצוי כספי במסגרת תביעה אזרחית.

המעשים הראשונים שהחוק מתייחס אליהם הינם בילוש או התחקות אחר אדם. דהיינו, כל מעקב אחר אדם, בין אם מתבצע במרחב הציבורי ובין אם בפרטי, עלול להיחשב כעבירה פלילית של פגיעה בפרטיות. חשוב לציין כי מעבר לעובדה שמעשים אלו ייחשבו לפגיעה בפרטיות ולעוולה אזרחית או עבירה פלילית, מדובר במעשים שקרוב לוודאי יצדיקו הוצאת צו הרחקה לאותו מטריד.

בנוסף, החוק מתייחס לפגיעה בפרטיות כעבירה פלילית גם בהקשר למעשים של האזנות אסורות. ההגדרה החוקית להאזנה מסוג זה הינה פשוטה למדי. מדובר בהאזנות לשיחות ללא הסכמה של אחד לצדדים לשיחה. כלומר, כאשר אדם שאינו משתתף בשיחה מאזין לה אזי שמדובר בהאזנת סתר אסורה. כפי שידוע, עבירות אלו כוללות גם הקלטות של שיחות אלו והפצת של אותן שיחות. כל המעשים האמורים ייחשבו לעבירה פלילית של האזנת סתר כל עוד לא יקיימו את אחד הסייגים שקיימים בחוק בנוגע להאזנות אסורות.

בניגוד למעשים של מעקב או עיקוב, החוק המרכזי שעוסק בעבירות שעניינן האזנות סתר הינו החוק להאזנת סתר. לרוב, כאשר מוגש נגד נאשם כתב אישום בגין האזנות אסורות, התביעה תייחס לו עבירות על פי חוק האזנת סתר ולאו דווקא עבירות לפי חוק הגנת הפרטיות.

פגיעה בפרטיות בין בני זוג

פגיעה בפרטיות בין בני זוג הינה תופעה נפוצה למדי ולא רק בין בני זוג אלא גם בין בני זוג לשעבר. בלא מעט מקרים, אובססיביות או קנאה מובילה את אחד מבני הזוג, או בני הזוג לשעבר לנקוט במעשים שניתן לראותם כפגיעה בפרטיות בין בני זוג (מעקבים והאזנות סתר).

כאמור, רוב העבירות הפליליות שקשורות לפגיעה פרטיות הינן עבירות שניתן למצוא להן עבירות מקבילות בחוקים אחרים. אולם, בכל הנוגע למעקב או התחקות אחר אדם אחר אזי שהעבירות שקשורות בפרטיות הינן העבירות המרכזיות בתחום זה. יחד עם זאת, נדיר שעבירות אלו נאכפות ברמה הפלילית ומגיעות לכתבי אישום כעבירות בודדות.

הסיבה המרכזית להעדר האכיפה הפלילית של תופעת המעקב או ההתחקות נעוצה ככל הנראה ברמת ההוכחה הראייתית הנדרשת במשפט הפלילי לצד עמימות העבירה. סיבה נפוצה להעדר האכיפה בעבירות אלו נוגעת ככל הנראה לפרקטיקה הקיימת בגופי התביעה השונים שלאורך השנים נמנעו מלאכוף את העבירה באופן שיטתי וקבוע. 

יתרה מכך, במקרים רבים הטרדות ומעקבים נפתרים באמצעות צווי ההגנה וצווים למניעת הטרדה מאיימת. כפי שציינתי במאמרים אחרים, פגיעה בפרטיות בין בני זוג הינה תופעה נפוצה למדי שבתי המשפט רואים בה ככזו שמצדיקה הוצאת צו למניעת הטרדה מאיימת.

הפרת סודיות רפואית פגיעה בפרטיות

במקרים מסוימים גם הפרת סודיות רפואית מהווה עבירה פלילית של פגיעה בפרטיות. חשוב להבין בהקשר זה כי פרטיים רפואיים של כל אדם מוגנים על ידי מגוון רחב של חוקים ותקנות הואיל ופרטיו הרפואיים של אדם הינם פרטי מידע רגישים במיוחד שקשורים בצנעת הפרט ובכבוד האדם.

לכן, אזרחים שנחשפים למידע רפואי של הזולת מומלץ שלא לחשוף את המידע לגורמים אחרים אחרת הם עלולים להיות מואשמים בעבירות של הפרת סודיות רפואית ופגיעה בפרטיות ואף לעמוד לדין בגין ההפרות האמורות.

חוק הגנת הפרטיות צילום

בכל הנוגע להתייחסות חוק הגנה הפרטיות לצילום אזי שהחוק מייחס לסוגיה זו בשני רבדים שונים. הראשון מתייחס לצילום אדם שהוא ברשות היחיד. כלומר, מדובר על סיטואציה שבה אדם מצלם אדם בביתו הפרטי (או בכל מרחב פרטי אחר) ללא הסכמתו ולעיתים ללא הסכמתו. מבחינת חוק ההגנת הפרטיות מדובר בצילום אסור שמהווה עבירה פלילית ואף עוולה אזרחית.

מטבע הדברים, צילום אדם ברשות היחיד הינו מעשה שמגלם במקביל מספר מעשים שנכללים בחוק הגנת הפרטיות כמעשים שיש בהם משום פגיעה בפרטיות. כך לדוגמא, צילום אדם ברשות היחיד ללא ידיעתו מהווה גם מעשה של מעקב ובילוש. כאמור, ברוב המקרים מדובר על מעשים שמקורם בהתנהגות אובססיבית וכפייתית כלפי בן הזוג או בן הזוג לשעבר.

סיטואציה נוספת שחוק הגנת הפרטיות מתייחס אליה בהקשר לצילום נוגעת לצילומים משפילים או מבזים שצולמו ברשות הרבים. כפי שניתן להבין, החוק מגדיר את הצילומים האמורים בהגדרה רחבה למדי כך שתיעודים רבים יכולים להיכנס בגדר ההגדרה האמורה ולמעשה להיחשב למעשה שיש בו משום פגיעה בפרטיות. 

עורך דין הגנת הפרטיות

עורך דין הגנת הפרטיות הינו עורך שבקיא בחוק הגנת הפרטיות ובהלכות המשפטיות הרלוונטיות שנוגעות לתחום. חשוב לציין כי ברבדים רבים, תחום הגנת הפרטיות משיק לתחום לשון הרע והוצאת הדיבה. החוקים שעוסקים בתחומים אלו מקבילים האחד לשני בנושאים רבים ובעיקר בהגנות שהחוקים מעניקים לנאשמים או לנתבעים בעילות אלו.

כפי שציינתי קודם לכן, על אף שעבירות הגנת הפרטיות נאכפות לעיתים נדירות בלבד, עדיין, מדובר בעבירות פליליות שמוטב שלא להקל בהן ראש. לכן, מומלץ לכל נאשם שמואשם בעבירות אלו לפנות לייעוץ משפטי על ידי עורך דין הגנת הפרטיות. יתרה מכך, במקרים אלו, מוטב להתייעץ עם עורך דין כבר בתחנת המשטרה בטרם חקירה באזהרה.

משרדנו ממליץ לכל אזרח שמואשם או נפגע ממעשים של פגיעה פרטיות לפנות לייעוץ ואף ייצוג משפטי של עורך דין הגנת הפרטיות. במקרים רבים, ייצוג על ידי עורך דין יכול לעשות את ההבדל לצמצם את הנזקים למינימום האפשרי.

האם מותר לצלם אדם ללא ידיעתו?

מדובר בשאלה שתלויה בהקשר לצילום, במקום הצילום והנסיבות המקרה. ככלל, ישנו איסור פלילי לצלם אדם ללא ידיעתו כאשר הוא נמצא ברשות היחיד. כלומר, צילום אדם ללא ידיעתו כאשר הוא נמצא בביתו הפרטי ככל הנראה יהווה עבירה פלילית מסוג פגיעה בפרטיות.

כאשר מדובר על צילום כאשר אותו אדם הינו עירום או נמצא בסיטואציה מינית אחרת אזי שלא מן הנמנע שהתביעה תייחס לנאשם גם עבירה של מעשה מגונה וזאת לצד העבירה של פגיעה בפרטיות. צילום אדם ללא ידיעתו בנסיבות מסוג זה תיחשב לעבירה חמורה למדי שמבטאת מדרג גבוה של חומרה בהקשר לעבירות פגיעה בפרטיות.

מטבע הדברים, כאשר אותן עבירות נעשות באופן קבוע ובאופן שיטתי על ידי התקנת מצלמות נסתרות ואמצעי מעקב אזי שלעבירות אלו יתווסף מימד נוסף של חומרה שקרוב לוודאי ישפיע באופן משמעותי על הנאשם במקרה של הרשעה.  

במקרים שבהם הנאשם ייתפס כאשר הוא מצלם אדם אחר ללא ידיעתו במספר רב של מקרים אזי שישנם סיכויים לא מבוטלים כי בית המשפט ייבחר להטיל עליו עונש מאסר ארוך וממושך. כידוע, עבירות אלו כרוכות בפגיעה קשה בפרטיות האדם, בחופשיותו ובאוטונומיה האישית שלו. 

שתפו את המאמר
Picture of אודות כותב המאמר אביב מזרחי

אודות כותב המאמר אביב מזרחי

כותב המאמר הינו עורך דין אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו. המשרד מייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי החל משלב החקירה ועד להליכים המתקיימים בבית המשפט. בין היתר המשרד מתמחה בייצוג בעבירות סמים, נשק, אלימות, מרמה, אלימות במשפחה, עבירות צבאיות, הליכים משמעתיים, עבירות מין, הליכי מעצר, הליך של הסדר מותנה, ייעוץ לפני חקירה, צווי הרחקה, ערעורים, ועדות שחרורים, שינוי עילת סגירה ומחיקת רישום פלילי.

אין במידע המופיע באתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

עוד מאמרים שיוכלו לעניין אותך...

בירור מצב חקירה במשטרה
כל הפוסטים

בירור מצב חקירה במשטרה

בירור מצב חקירה במשטרה הינו בירור פרוצדורלי שנערך לגבי תיק משטרתי שטרם התקבלה בעניינו הודעה אודות גניזת התיק או לחלופין העמדה לדין והגשת כתב אישום

קיפוח זכות
כל הפוסטים

קיפוח זכות

קיפוח זכות הינה עבירת תעבורה מסוג ברירת משפט הנושאת לצדה קנס כספי ללא סנקציה של נקודות משרד הרישוי. המשמעות הינה כי עיקר הסנקציה לנהג שנרשם

דילוג לתוכן