חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

עבירות התחזות

עבירות התחזות
תוכן עניינים

עבירות התחזות הן עבירות פליליות מתחום המרמה שמוגדרות בסימן ז' לחוק העונשין, תשל"ז- 1977 שעניינו הונאה. מדובר בעבירות שמתבצעות לעיתים קרובות על רקע כלכלי ולשם עשיית רווחים אך לא רק. במקרים מסוימים תכלית ההתחזות הינה יצירת קשר עם בן או בת זוג פוטנציאליים תוך שהמתחזה מציג מצגי שווא ביחס לפרטיו האישיים או פרטיהם של אחרים.

לעיתים, מדובר בעבירה שמתבצעת ללא תיכנון מוקדם, נוכח החלטה מוטעית ורגעית, כאשר ניתן להבין מנסיבות המקרה שהמניע מאחורי ההתחזות היה תמים ופשוט יותר בהשוואה לאותם מקרים מורכבים של התחזות לשם רמייה או הונאה. לדוגמא, כאשר אדם עומד לקבל דוח תנועה (למשל "דוח טלפון") משוטר ומחליט למסור לשוטר פרטים של אדם אחר במטרה להתחמק מרישום נקודות על שמו (עורך דין מזרחי ייצג נאשם שהוגש נגדו כתב אישום בגין נסיבות דומות). קראו אודות עבירת התעבורה שעניינה שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה במאמר הבא.

התחזות כאדם אחר

סעיף 441 לחוק העונשין, תשל"ז- 1977 מגדיר את עבירת ההתחזות לאדם אחר באופן הבא: 

"המתייצג בכזב כאדם אחר, חי או מת, בכוונה להונות, דינו – מאסר שלוש שנים; התייצג כאדם הזכאי על פי צוואה או על פי דין לנכס פלוני והוא עושה זאת כדי להשיג את הנכס או את החזקתו, דינו – מאסר חמש שנים".

לצורך התגבשות עבירת ההתחזות לאדם אחר אין די בכך שהמתחזה יצר את מצב השווא, שכן לצורך ההרשעה, התביעה מחויבת להוכיח כי אותו מצג שווא נוצר בכוונת תחילה להונות את קורבן העבירה.

בית המשפט העליון קבע כי כוונה להונות משמעותה כי באמצעות ההתחזות, המתחזה שולל ממושא ההונאה (כלומר קורבן העבירה) את היכולת להחליט באופן מושכל האם ברצונו לבצע פעולה הקשורה במתחזה למשל כריתת חוזה עמו. יסוד הכוונה להונות הוא יסוד הכרחי לקיומה של העבירה כך שכאשר אדם זוהה בטעות כאדם אחר אין מדובר בעבירת התחזות.

בנוסף, ניתן לראות שלשון החוק קובעת כי ההתחזות יכולה להיות לאדם אחר בין אם הוא עדיין בחיים ובין אם מדובר באדם מת.

מה העונש בגין התחזות כאדם אחר?

סעיף 441 לחוק העונשין קובע כי העונש המקסימלי שיוטל על אדם שהורשע בעבירת התחזות לאדם אחר עומד על 3 שנות מאסר. בנוסף, החוק קבע עבירה ספציפית של התחזות לאדם שזכאי לצוואה על פי דין או נכס פלוני במטרה להשיג את הנכס. עונשה  המקסימלי של עבירה זו עומד על 5 שנות מאסר בפועל (כלומר מדובר בעבירה חמורה יותר מעבירת ההתחזות הבסיסית).

בדומה לעבירות פליליות אחרות, העונשים שקבועים לצד העבירות הם עונשים מקסימליים בלבד שאינם מחייבים את בית המשפט לגזור אותם על הנאשם שבפניו. עונשו של הנאשם שמורשע בעבירת התחזות תלוי ומורכב ממספר גורמים ספציפיים לעבירת ההתחזות שבוצעה באותו מקרה לצד נסיבותיו האישיות של מבצע העבירה.

כאשר מדובר בעבירות התחזות נתונים רלוונטיים לענישה הינם תכלית ההתחזות, נושא ההתחזות, משך ההתחזות, קיומן של עבירות נלוות (למשל זיוף מסמכים), האם הושגו רווחים כתוצאה מההתחזות, חומרת הנזקים שנגרמו לקורבן העבירה כתוצאה מההתחזות, ועמדתו של קורבן העבירה כלפי המתחזה.

לצד נתונים אלו בית המשפט יתחשב בנסיבותיו האישיות של הנאשם ובהם גילו, מצבו המשפחתי, מצבו הרפואי, עברו הפלילי (בעבירות דומות או אחרות), לקיחת האחריות, חרטה ואמפתיה שהביע כלפי קורבן העבירה, ניסיונותיו לפצות את נפגע העבירה ונכונותו לעבור שיקום וטיפול. קראו עוד אודות ענישה בהליכים פליליים במאמר הבא.

התחזות כבעל תעודה

סעיף 443 לחוק העונשין, תשל"ז- 1977 מגדיר עבירה של התחזות כבעל תעודה באופן הבא: 

"תעודה שניתנה מאת רשות מוסמכת לאדם אחר ומעידה על אותו אדם שיש לו כשירות מוכרת בחוק לענין פלוני, או שהוא נושא משרה פלונית, או שהוא זכאי לעסוק במקצוע, במלאכה או בעסק מסויימים או שהוא זכאי לזכות, לזכות יתר, לדרגה או למעמד פלוני – כל המנפק את התעודה ומתייצג בכזב כאדם ששמו נקוב בה, דינו כאילו זייף אותה".

מדובר בעבירה ספציפית של התחזות לאדם אחר שמחזיק בתעודה מטעם רשות מוסמכת שמעניקה לו רשות או כשירות לעסוק במקצוע מסוים או מקנה לו זכויות מסוימות או מעמד מסוים.

מה העונש בגין התחזות לבעל תעודה?

החוק קובע כי אדם שהתחזה לאדם אחר באמצעות תעודה דינו כאילו זייף את התעודה וביצע עבירה של זיוף בהתאם לסעיף 418 לחוק העונשין ועונשו צפוי לנוע בין שנה ל-5 שנות מאסר בהתאם לנסיבות העבירה. כפי שצוין לגבי ההתחזות עונשים אלו אינם עונשי חובה אלא עונשים מקסימליים בלבד ועונשו של הנאשם תלוי בנסיבותיה הספציפיות של העבירה שביצע לצד נסיבותיו האישיות כגון גילו, מצבו הרפואי ועברו הפלילי או העדרו.

התחזות כעובד ציבור

סעיף 283 לחוק העונשין, תשל"ז- 1977 מגדיר עבירת התחזות נוספת שעניינה התחזות לעובד ציבור והיא מוגדרת באופן הבא: 

" העושה אחת מאלה, דינו – מאסר שלוש שנים:

 (1) מתחזה כעובד הציבור, כשאותו עובד נדרש מכוח תפקידו לעשות פעולה או להיות נוכח;

(2) מתייצג בכזב כעובד הציבור ומתיימר מכוח תפקידו זה לעשות פעולה או להיות נוכח במקום לשם עשיית פעולה".

עבירה זו מתקיימת כאשר אדם מציג את עצמו במצג שווא של עובד ציבור שנדרש מכוח תפקידו הציבורי לבצע פעולה או להיות במקום מסוים. לדוגמא, כאשר אדם שאינו שוטר לובש מדי שוטר ומבצע חיפוש בביתו של אדם אחר או ברכבו בטענה כי הוא מבצע את תפקידו מדובר בהתחזות לעובד ציבור.

מטבע הדברים, התחזות כעובד ציבור יכולה להתבצע במגוון רחב של נסיבות ולמגוון רחב של תפקידים כגון חיילים, פקחים, עובדי משרדיים ממשלתיים ועוד.

מה העונש בגין התחזות כעובד ציבור?

החוק קובע כי אדם שהתחזה כעובד ציבור צפוי לעונש מקסימלי שעומד על 3 שנות מאסר. כפי שצוין לגבי ההתחזות עונשים אלו אינם עונשי חובה ועונשו של הנאשם תלוי בנסיבותיה הספציפיות של העבירה שביצע לצד נסיבותיו האישיות.

מדוע חשוב להיעזר בעורך דין פלילי בעבירות התחזות?

כפי שפורט במאמר זה עבירות התחזות הן עבירות שנושאות לצדן עונשי מאסר לא מבוטלים. לאור המנעד הרחב של העונשים שבית המשפט יכול להטיל על הנאשם בעבירות אלו, קיימת חשיבות לייצוג על ידי עורך דין פלילי שמתמחה בעבירות התחזות והונאה.

בהתקיים נסיבות מסוימות עורך דין פלילי מקצועי יידע להגיע לסגור את התיק בהסדר טיעון שיטיב עם הנאשם ויבטיח כי העונש שיוטל עליו יהיה מינימלי ובמקרים המתאימים אף יוכל לפעול לביטולו של כתב האישום.

גם לייעוץ על ידי עורך דין פלילי עוד בשלב החקירה קיימת חשיבות משמעותית שיכולה לעשות להוביל לסגירת התיק בהינתן קשיים ראייתיים כאלו ואחרים. קראו עוד אודות ייעוץ לפני חקירה במאמר הבא.

התחזות לשוטר

התחזות לשוטר הינה עבירה פלילית מסוג "התחזות לעובד ציבור". הלכה למעשה, חוק העונשין לא מגדיר עבירה עצמאית נפרדת של התחזות לשוטר, שעבירה זו נכללת תחת ההגדרה הרחבה של התחזות לעובד ציבור שכולל מספר רב של אפשריות לביצוע העבירה.

חשוב לציין בהקשר זה כי העונש המקסימלי שקבוע לצד העבירה של התחזות לשוטר עומד על 3 שנות מאסר. דהיינו, מדובר בעבירה מסוג עוון שאינה נחשבת לעבירה פלילית חמורה במיוחד בהשוואה לעבירות פליליות אחרות. יחד עם זאת, בהקשר לענישה, יש להדגיש כי לעיתים קרובות פעולת התחזות לשוטר מתבצעת על ידי המתחזה במטרה לבצע עבירה מסוג אחר (הונאה, מרמה עבירות אלימות ועוד).

במקרים של עבירות פליליות נלוות חמורות יותר, הדגש שבית המשפט ייתן בעת גזר הדין יהיה כלפי העבירות אחרות ולאו דווקא כלפי העבירה של התחזות לשוטר. כאמור, מדובר בעבירת עוון שכשלעצמה לא נחשבת לעבירה במדרג חומרה גבוה.

שתפו את המאמר
Picture of אודות כותב המאמר אביב מזרחי
אודות כותב המאמר אביב מזרחי

כותב המאמר הינו עורך דין אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו. המשרד מייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי החל משלב החקירה ועד להליכים המתקיימים בבית המשפט. בין היתר המשרד מתמחה בייצוג בעבירות סמים, נשק, אלימות, מרמה, אלימות במשפחה, עבירות צבאיות, הליכים משמעתיים, עבירות מין, הליכי מעצר, הליך של הסדר מותנה, ייעוץ לפני חקירה, צווי הרחקה, ערעורים, ועדות שחרורים, שינוי עילת סגירה ומחיקת רישום פלילי.

אין במידע המופיע באתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

עוד מאמרים שיוכלו לעניין אותך...

הצלחות המשרד
ערר שעורך דין אביב מזרחי הגיש בעניין עילת סגירה של תיק התקבל על ידי הפרקליטות הפלילית בחיפה. כתוצאה מכך הרישום הפלילי של לקוחת המשרד נמחק למרות שבתחילה הואשמה בעבירות חמורות של התעללות בילדים.

לקוחת המשרד עבדה כמטפלת פרטית של שני ילדים קטינים. לאחר שסיימה את עבודתה עם הילדים הסתכסכה עם אימם בעקבות וויכוח סתמי ברשת החברתית "פייסבוק". בעקבות

המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו של לקוח המשרד שנחשד בגניבת אופנוע בתל אביב אך בית המשפט קיבל את טענותיו של עורך דין אביב מזרחי וקבע כי ישוחרר למעצר בית.
הצלחות המשרד
המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו של לקוח המשרד שנחשד בגניבת אופנוע בתל אביב אך בית המשפט קיבל את טענותיו של עורך דין אביב מזרחי וקבע כי ישוחרר למעצר בית.

באחת משעות הלילה הקטנות אופנוע יוקרתי נגנב בצפון תל אביב. פחות משעה לאחר הגניבה לקוח המשרד נעצר על ידי שוטרים שהוא מתחבא מאחורי חונה בסמוך

בית המשפט האריך ללקוח המשרד מאסר מותנה והטיל עליו ענישה שיקומית לאחר שהורשע בהחזקת סמים שלא לצריכה עצמית ונהיגה תחת השפעה סמים.
הצלחות המשרד
בית המשפט האריך ללקוח המשרד מאסר מותנה והטיל עליו ענישה שיקומית לאחר שהורשע בהחזקת סמים שלא לצריכה עצמית ונהיגה תחת השפעה סמים.

נגד לקוח המשרד הוגש כתב אישום לבית משפט השלום בחדרה המייחס לו עבירות החזקת סמים שלא לצריכה עצמית ונהיגה בשכרות (תחת השפעת סמים).  על אף

דילוג לתוכן