חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

עימות במשטרה

עימות במשטרה
תוכן עניינים

עומד בפני עימות במשטרה ? רוצה לדעת איך נערך ההליך ומה הוא כולל? הגעת למקום הנכון. עורך דין אביב מזרחי מייצג חשודים ונאשמים במגוון רחב של עבירות פליליות ומנוסה בהליכי חקירה השונים לרבות בהליך החקירתי עורך דין אביב מזרחי ייעץ בהצלחה לאזרחים רבים שעמדו בפני עימות במשטרה.

אין זה סוד שאזרח נורמטיבי שנמצא תחת חקירה פלילית עלול להימצא בסיטואציה מלחיצה ומתוחה שאינה מוכרת לו ועל כן ראוי לקרוא ולהכיר את הליכי החקירה השונים וביניהם הליך העימות.

זהו הליך חקירתי שננקט על ידי חוקרי המשטרה בתיקים שבהם ישנן גרסאות סותרות כך שעולה צורך לבצע עימות שבמהלכו האמת עשויה להתגלות.

במסגרת זו, חוקרי המשטרה מעמתים בין הצדדים בחדר החקירות ושואלים אותם שאלות שנוגעות לחומר החקירה והעבירות שנחקרות. יתרה מכך, במסגרת העימות חוקרי המשטרה אף נוהגים לאפשר לצדדים לשאול אחד את השני שאלות. קראו עוד על הליכי חקירה במאמר שכתבתי על חקירת משטרה.

חשוב לציין כבר עתה כי הליך של עימות במשטרה הינו נפוץ במיוחד בהקשר לעבירות מין כגון אינוס, מעשה סדום, מעשה מגונה ואף בחקירות שנוגעות לעבירות שעניינן הטרדה מינית.

חוקרי המשטרה נוהגים לבצע עימות בעבירות אלו נוכח העובדה כי לעיתים קרובות היסוד הראייתי בתיקים אלו נשען בעיקר על מילתה של המתלוננת דהיינו מדובר על "מילה נגד מילה". בתיקים מסוג זה, עימות עשוי לחזק את גרסתה של המתלוננת ולעבות את החשדות נגד החשוד. קראו עוד על עבירות מין במאמר שכתבתי על אונס.

מאמר זה נכתב על מנת לבהיר סוגיות מרכזיות בהקשר להליך החקירתי שעניינו עימות בין חשודים למתלוננים וכן עצות לגבי דרך ההתנהלות נכונה בעימות.

מה הוא עימות במשטרה?

כאמור, הליך זה הוא פעולת חקירה שנעשית על ידי חוקרי המשטרה בתיקים מסוימים. במסגרת זו חוקרי המשטרה מעמתים בין החשוד למתלונן (או המתלוננת) באופן פרונטלי על ידי הושבתם באותו החדר כאשר הם מתבקשים לענות על שאלות.

במסגרת העימות חוקרי המשטרה נוהגים לעמת את החשוד עם הראיות שעומדות לחובתו. ראוי להבהיר כי הליך זה אינו בהכרח מתנהל בין 2 אנשים וכי ישנם עימותים שבהם חוקרי המשטרה מעמתים בין מספר אנשים שמעורבים באותו התיק.

האם עימות במשטרה זהה לחקירה?

עימות במשטרה מתנהל בצורה דומה מאוד לאופן שבו מתנהלת חקירה באזהרה כלומר בדומה לכל חקירה משטרתית אחרת. משמעות המונח "חקירה באזהרה" הינו כי חוקר המשטרה מזהיר את החשוד בדבר זכויותיו בפתח החקירה בהתאם לנוסח קבוע וברור שמוכתב על ידי נהלי המשטרה.

בין היתר, במסגרת האזהרה החוקר מבהיר לחשוד באיזה עבירות הוא חשוד ומהן סעיפי העבירה הרלוונטיים. בנוסף, חוקר המשטרה מודיע לחשוד כי זכותו שלא לומר דבר (זכות השתיקה) וכי הוא רשאי להתייעץ עם עורך דין מטעמו בטרם החקירה. קראו עוד בהקשרים אלו במאמר שכתבתי על חקירה באזהרה.

ואכן, גם במסגרת עימות במשטרה חוקרי המשטרה מחויבים להזהיר את המעורב החשוד בכך שהעימות הינו למעשה חקירה באזהרה וכן להבהיר לו את זכויותיו במסגרת העימות.

חשוב לציין כי בלא מעט מקרים במסגרת העימות המשטרתי שני המעורבים משתתפים בחזקת חשודים ועל כן שניהם מוזהרים בנוסח המקובל של האזהרה.

סיטואציות מסוג זה נפוצות במיוחד בהקשר לעבירות אלימות כגון תקיפה או תקיפה הגורמת חבלה של ממש. תיקים אלו מתחילים בדרך כלל בתלונה של אחד הצדדים. אולם, במקרים רבים כאשר התוקף נחקר באזהרה הוא טוען להגנתו שהוא זה שהותקף על ידי המתלונן.

במקרים אלו גם המתלונן הופך לחשוד כך שהמשטרה מחויבת לחקור גם אותו באזהרה. קראו עוד בהקשר לעבירות אלימות במאמר שכתבתי בנושא תקיפה.

איך נערך עימות במשטרה?

התשובה לשאלה איך נערך עימות במשטרה תלויה בנסיבותיו הפרטניות של אותו מקרה.

כפי שציינתי קודם לכן עימות במשטרה דומה במהותו לכל חקירה משטרתית אחרת. במסגרת העימות חוקרי המשטרה יפנו שאלות לצדדים המעורבים ויבקשו לקבל את תשובתם. בנוסף, ככל שישנן ראיות מצולמות או פיזיות החוקרים יטיחו את קיומן בחשוד ויבקשו לקבל את תשובתו. חשוב לציין כי נהוג שחוקרי המשטרה מאפשרים לצדדים לשאול אחד את השני שאלות אולם הדבר אינו בגדר זכות חוקית אלא התפתח מתוקף נוהג.

ניתן לציין כי בלא מעט מקרים חוקרי המשטרה מתקשים לשמור על אובייקטיביות במהלך העימות ונוטים לצדד באחד מהצדדים. כך לדוגמא, הם עשויים להרים את קולם על החשוד ולקטוע את תשובותיו באופן שמקשה עליו לשמור על ריכוז ולענות על השאלות שמופנות כלפיו. כפי שניתן להבין, בלא מעט מקרים חדר החקירות הופך לסביבה עוינת עבור החשוד.

לדעת כותב המאמר, התנהלות מסוג זה אינה ראויה והיא אף עשויה להטות את העימות לרעת החשוד. מוטב שחוקרי המשטרה ישמרו על אובייקטיביות שכן היא מסייעת לחקר האמת וגילוי העובדות. 

מומלץ בחום לחשוד שתוהה איך נערך עימות במשטרה לקבל ייעוץ מעורך דין פלילי בטרם ההליך נתחיל.

האם עימות במשטרה מצולם?

התשובה לשאלה זו הינה חיובית. זוהי פעולת חקירה שמתועדת בווידאו בתיעוד וידאו בדומה לחקירות פליליות אחרות. ברוב המקרים חוקרי המשטרה אף יבהירו למשתתפים בעימות כי ההתרחשות מצולמת ומתועדת.

האם מתנהל פרוטוקול של העימות?

התשובה לשאלה זו הינה חיובית. בדומה לחקירה משטרתית רגילה חוקרי המשטרה מחויבים להקליד את הדברים שנאמרים במסגרת העימות במעין פרוטוקול כתוב. בתום העימות, חוקרי המשטרה יאפשרו למעורבים לעיין בפרוטוקול העימות ויבקשו מהם לחתום ולאשר את הדברים שנאמרו על ידם.

מתי המשטרה עורכת עימות?

כאמור, הצורך בעימות עולה בעיקר שמדובר בתיק של גרסאות סותרות כאשר לדעת החוקרים העימות יכול לסייע להם בעיבוי החשדות שמיוחסים לחשוד. כך לדוגמא, כאשר מתלוננת מפלילה חשוד בעבירת מין אולם הוא טוען כי לא היו דברים מעולם אזי שעימות יכול לסייע למשטרה לעמוד על האמת.

אולם, חשוב לציין שברוב המכריע של המקרים אף אחד מהצדדים לא "נשבר" במסגרת העימות ומודה בטענותיו של הצד השני. לרוב, כל צד דבק בעמדתו המקורית שהוצגה לחוקרי המשטרה גם בטרם העימות כך שהעימות ברוב המקרים אינו "הופך את הקערה על פיה" ומכריע את התיק.

עיקר חשיבותו הראייתית של הליך זה נוגע להתרשמות מהצדדים והוא לאו דווקא מוביל להכרעה ראייתית ברורה וחד משמעתית של התיק.

האם ניתן לסרב ?

התשובה לשאלה זו הינה חיובית ובהחלט ניתן לסרב להשתתף. יש לקחת בחשבון בהקשר זה כי בעיני העוסקים במלאכה סירוב לעימות נחשב לפעולה שמחלישה את גרסתו של הצד המסרב. אולם לדעת כותב המאמר הדברים אינם מדויקים ולרוב אינם נכונים.

הסיבות לסירוב לעימות יכולות רבות ומגוונות אולם בפועל ברוב המקרים הסירוב אינו מהווה ראיה בעלת משמעותה יתרה לעניין אשמתו או חפותו של החשוד. כותב המאמר מעולם לא נתקל בתיק שבו הכרעת דין מרשיעה התבססה על סירובו של החשוד לבצע עימות.

כיצד כדאי להתנהג ?

לשאלה זו אין תשובה חד משמעית שכן אופן ההתנהלות בעימות תלוי בנסיבות המקרה. כותב המאמר מאמין כי ככלל מוטב לענות לשאלות החוקרים באופן אסרטיבי ומלא ביטחון אולם לא להתנהג בצורה אלימה או מבזה כלפי המתלונן או המעורבים האחרים שמשתתפים בעימות.

חשוב להדגיש בהקשר זה כי חשוד שמתנהל בצורה נכונה עשוי להפריך את החשודות נגדו ולהוביל לגניזת התיק ללא העמדה לדין. דהיינו, בנסיבות מסוימת אכן יכולה להיות לעימות משמעות ראייתית משמעותית ועל כן אין מדובר בהליך שראוי להקל בו ראש.

זאת ועוד, מומלץ להיערך לעימות באופן נכון ולהיוועץ עם עורך דין פלילי בטרם החקירה. ניתן גם לחשוב מראש על שאלות שרצוי להפנות כלפי המתלונן או המתלוננת במטרה להוכיח את שקריות גרסתם.

עצה חשובה נוספת הינה כי מוטב להקשיב בקפידה לשאלות שנשאלות על ידי החוקרים ולהשיב להם לאחר מחשבה ולא "לשלוף מהמותן" את התשובות. בדומה לחקירה באזהרה, גם במסגרת הליך זה לכל מילה או תשובה ישנה משמעות שעלולה להיות מרחיקת לכת. לכן, מוטב לענות לשאלות במתינות, ברוגע ולאחר מחשבה.

בנוסף, רצוי לקרוא את פרוטוקול העימות בטרם החתימה עליו וככל שהדברים שנרשמו אינם משקפים כהלכה את הדברים שנאמרו על ידכם מומלץ שלא לחתום עליו.

מה קורה לאחר העימות?

התשובה לשאלה זו תלויה בשלב שבו נערך העימות והאם מדובר בתיק מעצר או לא. לעיתים, לאחר החשוד ייעצר כבר ביום הגשת התלונה כך שבמעמד העימות הוא יהיה כבר עצור. ככל שלדעת היחידה החוקרת העימות במשטרה יחליש את הראיות שעומדות לחובתו היא עשויה להחליט לשחררו בתנאים מגבילים.

מנגד, כאשר לדעת המשטרה או התביעה העימות דווקא חיזק את הראיות נגד החשוד העימות עשוי להוביל להגשת כתב אישום נגד החשוד. קראו עוד על הליכים פליליים במאמר שכתבתי בנושא כתב אישום.

ייעוץ עם עורך דין לפני עימות במשטרה

הליך זה אינו שונה מהליכים חקירתיים אחרים במובן זה שרצוי להתייעץ עם עורך דין לפני תחילת העימות. הכנה של עורך דין לעימות יכולה לסייע לחשוד להבין את מהות ההליך ואת דרך עבודתן של הנפשות הפועלות. כמו כן, ייעוץ משפטי לפני הליך זה אמור להכין את החשוד לגופו של עניין ובהקשר לשאלות הראייתיות החשובות שנוגעות לאותו התיק. חשוד שעובר הכנה טובה לעימות עשוי להבין כיצד להתמקד בעיקר ועל ידי כך להצליח להסיר ממנו את החשדות שיוחסו לו על ידי המתלונן.

שתפו את המאמר
Picture of אודות כותב המאמר אביב מזרחי
אודות כותב המאמר אביב מזרחי

כותב המאמר הינו עורך דין אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו. המשרד מייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי החל משלב החקירה ועד להליכים המתקיימים בבית המשפט. בין היתר המשרד מתמחה בייצוג בעבירות סמים, נשק, אלימות, מרמה, אלימות במשפחה, עבירות צבאיות, הליכים משמעתיים, עבירות מין, הליכי מעצר, הליך של הסדר מותנה, ייעוץ לפני חקירה, צווי הרחקה, ערעורים, ועדות שחרורים, שינוי עילת סגירה ומחיקת רישום פלילי.

אין במידע המופיע באתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

עוד מאמרים שיוכלו לעניין אותך...

עו"ד מע"מ
ייצוג חשודים ונאשמים
עו"ד מע"מ

עו"ד מע"מ הינו כינוי לעורך דין שעוסק בעבירות כלכליות ובעבירות צווארון לבן ובאופן ספציפי בעבירות לפי חוק ערך מוסף. כפי שידוע לכל, מע"מ הינו קיצור

התליית רישיון נהיגה
כל הפוסטים
התליית רישיון נהיגה

התליית רישיון נהיגה הינה סנקציה מנהלית שמשרד הרישוי מטיל על נהגים והלכה למעשה אוסרת עליהם לנהוג בכל כלי רכב מנועי. חשוב להדגיש כי ישנן מספר

דילוג לתוכן