חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הסעת שב"ח

הסעת שבח_640x426
תוכן עניינים

הסעת שב"ח היא עבירה פלילית שמוגדרת בסעיף 12 לחוק הכניסה לישראל, תשי"ב-1952. מדובר בעבירה שהינה חלק מקבוצת העבירות שעניינן העסקה או סיוע לשוהים בלתי חוקיים. חשוב להבהיר כי העבירות שקשורות בסיוע או הסעה של שב"ח נבדלות ביניהן לעניין חומרת העבירה והעונשים שקבועים לצידן.

כפי שיפורט להלן, על אף שהמונח שב"ח מתייחס לשוהה בלתי חוקי, דהיינו תושב זר תהיה אשר תהיה מדינת המקור שלו, לרוב מדובר בעבירות שרלוונטיות להסעת תושבי שטחים (פלשתינאים). החומרה היתרה שמיוחסת לעבירות אלו נובעת בין היתר נוכח תפיסה כי מדובר בעבירות שקיים בעניינן פוטנציאל לפגיעה בביטחון הציבור והמדינה.

מאמר זה כולל מידע משפטי בסיסי אודות הסוגייה של סיוע לשוהים בלתי חוקים, לרבות העבירות הפליליות שקשורות בכך כגון הסעת שב"ח, הלנת שב"ח והעסקת שב"ח.

מה זה חוק הכניסה לישראל?

כפי שצוין בתחילת המאמר העבירות של הסעת שב"ח קבועות בחוק הכניסה לישראל ולא בחוק העונשין. מדובר בחוק שמסדיר את כל נושא הכניסה לישראל לרבות מתן אשרות לתושבים זרים וסמכויות שיפוט בית הדין למשמורת (הערכאה השיפוטית שמוסמכת לדון בענייני האשרות). לצד ההוראות הרגולטוריות השונות חוק הכניסה לישראל קובע גם מספר עבירות פליליות שקשורות בסיוע, העסקה או הסעה של שוהים בלתי חוקיים. קראו עוד בעניינים אלו במאמר שכתבתי בנושא תיק פלילי.

מה זה שב"ח?

שב"ח הוא הכינוי המקצועי/משפטי לאדם בעל אזרחות זרה ששוהה במדינת ישראל שלא כדין. דהיינו, מדובר באדם שנכנס לתחומי המדינה מבלי שהוא מחזיק באשרה ממשרד הפנים לשהות בישראל.

מה זה הסעת שב"ח?

כפי שציינתי בתחילת המאמר הסעת שב"ח הינה עבירה פלילית שמתבצעת כאשר אזרח ישראל מסיע שוהה בלתי חוקי כאשר לרוב הכוונה לתושב שטחים. הרציונל מאחורי האיסור הפלילי נוגע לעובדה שהסעת השבחים מסייעת להם להתנייד ולעבור ממקום למקום בתחומי מדינת ישראל. חשוב לציין שעבירה זו נחלקת לשתי חלופות של העבירה בצורתה הרגילה לעומת העבירה בנסיבות מחמירות. קראו להלן כיצד סעיף 12 לחוק הכניסה לישראל מגדיר את העבירה הרגילה של הסעת שב"ח:

"(ג) (1) המסיע ברכב תושב זר השוהה בישראל שלא כדין, דינו – מאסר שנתיים או הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן – חוק העונשין)…".

כפי שניתן לקרוא מדובר בניסוח פשוט שקובע שכל אזרח שמסיע תושב זר ששוהה בישראל באופן בלתי חוקי מבצע עבירה פלילית מסוג הסעת שב"ח. חשוב לציין בהקשר זה כי על הפסיקה העובדה שהאזרח הישראלי לא ידע שמדובר בשוהה בלתי חוקי לא צפויה לסייע לו לחמוק מהגשת כתב אישום. על פי הפסיקה, על אזרח שמסיע אדם אחר לברר האם הוא מחזיק באישור כדין ואף לבקש ממנו לראות את אישור השהייה.

מה העונש על הסעת שב"ח?

העבירה הרגילה של הסעת שב"ח נושאת לצדה עונש מאסר מקסימלי בן שנתיים. מטבע הדברים, כאשר מדובר בעבירה ראשונה ולמבצע העבירה אין מאסרים מותנים בגין עבירות קודמות אזי שרוב הסיכויים שבית המשפט ימנע מלהטיל עליו עונש של מאסר בפועל.

במשפט הפלילי הישראלי בתי המשפט קובעים את עונשם של נאשמים בהתחשב בשילוב שבין נסיבות ביצוע העבירה לנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה.

נסיבות רלוונטיות שקשורות בביצוע העבירה כאשר מדובר בהסעת שב"ח הינן מרחק הנסיעה שעבר השב"ח ביחד עם האזרח הישראלי, מטרת הנסיעה, השאלה האם האזרח הישראלי קיבל תשלום עבור הנסיעה ומספר הנוסעים. יש לציין בהקשר זה כי כאשר מדובר בהסעה של שלושה שוהים בלתי חוקיים או יותר אזי שמדובר בהסעת שב"ח בנסיבות מחמירות שהינה עבירה אחרת שלצידה קבוע עונש חמור יותר.

לצד נסיבות אלו בית המשפט צפוי גם להתחשב בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה וביניהן עבר פלילי קודם של הנאשם, גילו, מצבו הכלכלי, תרומתו לחברה בטרם ביצוע העבירה, חרטה שהביע אודות העבירה, סיכוייו להשתקם, מצבו הרפואי ונסיבות רלוונטיות נוספות.

הסעת שב"ח בנסיבות מחמירות

סעיף 12א(ג) קובע מספר נסיבות נוספות שבהתקיימותן הסעת השב"ח תיחשב להסעה בנסיבות מחמירות. קראו להלן את נוסחו של הסעיף:

"(1א) נעברה עבירה לפי פסקה (1) באחת מהנסיבות המפורטות להלן, דינו של עובר העבירה – מאסר ארבע שנים או כפל הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין:

(א) נעשה שינוי ברכב, לרבות הוספת תוספת או התקנת מיתקן, או נעשתה פעולה אחרת, והכול במטרה להסתיר את התושב הזר הזוהה בישראל שלא כדין;

(ב) הוסעו ברכב שלושה תושבים זרים או יותר, השוהים בישראל שלא כדין שאינם בני משפחתו של המסיע; לעניין זה, "בן משפחה", של המסיע – הורהו, ילדו, אחיו או אחותו;

(ג) ההסעה נעשתה במסגרת שירותי הסעות שמטרתם לאפשר כניסה לישראל או שהייה בה, שלא כדין, של תושבים זרים, כאמור בסעיף קטן (ג6);

(2) הוראות פסקאות (1) ו-(1א) לא יחולו על המסיע כאמור באותה פסקה, באוטובוס ציבורי, בקו שירות; לענין זה, "אוטובוס ציבורי" ו"קו שירות" – כהגדרתם בסעיף 1 לפקודת התעבורה".

החלופה הראשונה של העבירה בנסיבותיה המחמירות מתממשת כאשר מסיע השב"ח מבצע תוספות כלשהן ברכב שמטרתן להסתיר את השוהה הבלתי חוקי. מטבע הדברים, החומרה היתרה שמיוחסת לנסיבות מסוג זה נעוצות במודעותו של המסיע לאי החוקיות שבהסעה ופעולותיו האקטיביים להסתיר את השב"ח מרשויות החוק.

החלופה השנייה של העבירה מתרחשת כאשר מספר השוהים הבלתי חוקים שמבצע העבירה מסיע עולה על שני אנשים. חשוב לציין בהקשר זה כי החוק קובע כי בני משפחתו של המסיע לא ייספרו בספירה לעניין חלופה זו של העבירה. 

החלופה השלישית של העבירה רלוונטית כאשר הסעת השב"ח מתבצעת במסגרת של שירותי הסעה יעודים לשוהים בלתי חוקיים. כלומר, כאשר המסיע הוא נהג הסעות מאורגנות שמטרתן להעביר שוהים בלתי חוקיים בתחומי המדינה. מטבע הדברים, החומרה שהמחוקק מיוחס לפעולה מסוג זה נוגעת להיקף של העברת והעובדים וכן לעובדה שהעבירה מתבצעת ממניעים כלכליים מחושבים.

מה העונש על הסעת שב"ח בנסיבות מחמירות?

חוק הכניסה לישראל קובע כי כאשר הסעת השב"ח מתבצעת באחת הנסיבות שפורטו בחלק הקודם אזי שהעונש המקסימלי שניתן להטיל על מבצע העבירה הינו כפול ועומד על 4 שנות מאסר. בדומה לעבירות פליליות אחרות, העונש הסופי שיוטל על הנאשם תלוי ומשתנה במספר גורמים שרלוונטיים באותו מקרה לצד נסיבותיו האישיות של הנאשם.

חשוב לציין בהקשר זה כי בלא מעט מקרים, הנאשמים שמבצעים את העבירה הינם רצידיוויסטים. דהיינו, מדובר בנאשמים שנוהגים לחזור על העבירה ולחובתם כבר רשומות הרשעות קודמות בעבירה זו ולעיתים אף מאסרים מותנים ברי הפעלה. קראו עוד בנושא זה במאמר שכתבתי אודות מאסר על תנאי. מטבע הדברים, קיומו של עבר פלילי קודם הינה סוגייה שצפויה להשפיע באופן משמעותי (לחומרה) על העונש שיוטל על הנאשם.

חקירה במשטרה על הסעת שב"ח

כאמור, הסעת שב"ח הינה עבירה פלילית ומשכך החשדות לביצועה מוטלות על משטרת ישראל והחקירה מתנהלת ככל חקירה פלילית אחרת. במקרה של חקירה באזהרה, לחשוד יש זכות חוקית להתייעץ עם עורך דין בטרם החקירה.

בכל מקרה של חקירה באזהרה בעבירת שב"ח מומלץ להתייעץ עם עורך דין פלילי ולהיעזר בשירותיו ולהיות מלווה על ידו במסגרת החקירה. במקרים רבים, ייעוץ לפני חקירה עם עורך דין פלילי יכול להוביל לסגירת התיק ללא כתב אישום.

הלנת והעסקת שב"ח

כפי שציינתי בפתח המאמר, לצד האיסור על הסעת שב"ח חוק הכניסה לישראל קובע גם איסור פלילי על הלנת או העסקת שב"ח. העונש המרבי שניתן לגזור על אדם שמורשע באחת משתי העבירות עומד על שנתיים מאסר. על נאשם שמורשע באחת משתי העבירות האמורות כאשר התקיימו באותו מקרה נסיבות מחמירות ניתן להטיל עונש מאסר כפול (4 שנות מאסר).

ייצוג על ידי עורך דין בעבירת הסעת שב"ח

משרדנו ייצג בעבר נאשמים שהוגשו בעניינם כתבי אישום בגין עבירות של הסעת שב"ח. חשוב לציין כי מעבר לסכנה הממשית כי בית המשפט יחליט להטיל על הנאשם עונש של מאסר בפועל לעבירות אלו נלווה גם רישום פלילי בדומה לכל עבירה פלילית אחרת. לאור הסיכונים שנשקפים לאזרחים שמתנהלים נגדם הליכים פליליים מומלץ תמיד להיעזר ולהיות מיוצג על ידי עורך דין פלילי פרטי ומנוסה.

מחפש עורך דין פלילי בקריות? מחפש עורך דין פלילי בחדרה? מחפש עורך דין פלילי בצפון? מוזמן להתקשר לעו"ד אביב מזרחי 0504-399-440.

שתפו את המאמר
Picture of אודות כותב המאמר אביב מזרחי
אודות כותב המאמר אביב מזרחי

כותב המאמר הינו עורך דין אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו. המשרד מייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי החל משלב החקירה ועד להליכים המתקיימים בבית המשפט. בין היתר המשרד מתמחה בייצוג בעבירות סמים, נשק, אלימות, מרמה, אלימות במשפחה, עבירות צבאיות, הליכים משמעתיים, עבירות מין, הליכי מעצר, הליך של הסדר מותנה, ייעוץ לפני חקירה, צווי הרחקה, ערעורים, ועדות שחרורים, שינוי עילת סגירה ומחיקת רישום פלילי.

אין במידע המופיע באתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

עוד מאמרים שיוכלו לעניין אותך...

הצלחות המשרד
ערר שעורך דין אביב מזרחי הגיש בעניין עילת סגירה של תיק התקבל על ידי הפרקליטות הפלילית בחיפה. כתוצאה מכך הרישום הפלילי של לקוחת המשרד נמחק למרות שבתחילה הואשמה בעבירות חמורות של התעללות בילדים.

לקוחת המשרד עבדה כמטפלת פרטית של שני ילדים קטינים. לאחר שסיימה את עבודתה עם הילדים הסתכסכה עם אימם בעקבות וויכוח סתמי ברשת החברתית "פייסבוק". בעקבות

המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו של לקוח המשרד שנחשד בגניבת אופנוע בתל אביב אך בית המשפט קיבל את טענותיו של עורך דין אביב מזרחי וקבע כי ישוחרר למעצר בית.
הצלחות המשרד
המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו של לקוח המשרד שנחשד בגניבת אופנוע בתל אביב אך בית המשפט קיבל את טענותיו של עורך דין אביב מזרחי וקבע כי ישוחרר למעצר בית.

באחת משעות הלילה הקטנות אופנוע יוקרתי נגנב בצפון תל אביב. פחות משעה לאחר הגניבה לקוח המשרד נעצר על ידי שוטרים שהוא מתחבא מאחורי חונה בסמוך

בית המשפט האריך ללקוח המשרד מאסר מותנה והטיל עליו ענישה שיקומית לאחר שהורשע בהחזקת סמים שלא לצריכה עצמית ונהיגה תחת השפעה סמים.
הצלחות המשרד
בית המשפט האריך ללקוח המשרד מאסר מותנה והטיל עליו ענישה שיקומית לאחר שהורשע בהחזקת סמים שלא לצריכה עצמית ונהיגה תחת השפעה סמים.

נגד לקוח המשרד הוגש כתב אישום לבית משפט השלום בחדרה המייחס לו עבירות החזקת סמים שלא לצריכה עצמית ונהיגה בשכרות (תחת השפעת סמים).  על אף

דילוג לתוכן