מה קורה אחרי הגשת כתב אישום הינה שאלה חשובה עבור כל אזרח שמצא את עצמו בעיצומו של משפט פלילי.
רוצה לדעת מה קורה אחרי הגשת כתב אישום ? הגעת למקום הנכון. מאמר זה כולל מידע משפטי בסיסי אודות הליכים פליליים וכן תשובה לשאלה מה קורה אחרי הגשת כתב אישום.
ככלל, מה שקורה אחרי הגשת כתב אישום הינו שההליך הפלילי יוצא לדרך ו-"טחנות הצדק" מתחילות לטחון (לאט). כל הליך פלילי מתחיל בהגשת כתב אישום שלאחריו ייקבע דיון הקראה.
בדיון זה, הנאשם אמור למסור את תשובתו למיוחס לו. בהתאם לתשובה זו, ייקבע מסלולו של ההליך המשפטי מעתה והלאה. חשוב לציין בהקשר זה כי לכל הליך דרך משלו בהתאם לאופן שבו הנאשם בחר לנהל את משפטו. ובמילים אחרות מה קורה אחרי הגשת כתב אישום הינה שאלה שתלוית נסיבות והקשר ספציפי.
מה זה כתב אישום?
בטרם שיוסבר מה קורה אחרי הגשת כתב אישום מוטב להבין מה זה כתב האישום ומהי המשמעות המשפטית שלו. מסמך זה הינו המסמך שהמדינה מגישה לבית המשפט נגד אזרח שהיא מייחס לו ביצוע עבירות פליליות.
מסמך זה מהווה האשמה רשמית בעבירה פלילית המוגשת על ידי אחד מגופי האכיפה הפליליים כגון התביעה המשטרתית או הפרקליטות הפלילית. חשוב לציין בהקשר זה כי בכל מחוז קיימת פרקליטות מחוזית ייעודית שמייצגת את המדינה בהליכים הפליליים שמתנהלים במחוז זה.
זהו השלב הראשון בהליך המשפטי הפלילי ומניע שורה של אירועים שמשפיעים על אופן סיומו של התיק. כאמור, השאלה של מה קורה אחרי הגשת כתב אישום תלויה במידה רבה בבחירותיו של הנאשם.
לאחר פתיחת התיק הפלילי, ישנם מספר שלבים שמתרחשים במקביל להתקדמות ההליך. שלבים אלה כוללים העמדה לדין, בקשות מקדמיות, דיון הקראה, תשובה לאישום, הסדר טיעון או שלב ההוכחות.
בהתאם לחומרת ההאשמות ולגורמים אחרים, ההליך הפלילי עלול להימשך חודשים ואף שנים. בסופו של דבר, לאחר שננקטו כל הצעדים הללו, בית המשפט יכריע האם לזכות את הנאשם מחמת ספק סביר או לחלופין להרשיעו.
כפי שיוסבר להלן, השאלה מה קורה אחרי הגשת כתב אישום תלויה גם בשאלת מעמדו של הנאשם כעצור עד תום ההליכים או שמא משוחרר בערובה.
מעצרים
נושא המעצרים הינו נושא חשוב בהקשר לזכויות הפרט והאזרח במדינת ישראל. תיקים פליליים רבים מכונים תיקי מעצרים הואיל ומדובר בתיקים שבהם הנאשם עצור במקביל להליך המשפטי.
בתיקים שהינם תיקי מעצר הנאשם ייעצר ויובא למשפט כאשר הוא מלווה על ידי שירות בתי הסוהר. במסגרת הליך מעצרים, הנאשם מובא מפעם לפעם לבית המשפט לצורך הארכת מעצרו.
גם אחרי הגשת כתב האישום הנאשם עשוי להשתחרר בערבות עד לסיום המשפט. שאלת שחרורו או מעצרו של הנאשם תלויה בגורמים בהם שבראשם עומדת הערכת בית המשפט לגבי מסוכנותו של הנאשם וקיומה של חלופת מעצר מתאימה. להרחבה בנושא מעצרים קראו את המאמר שכתבתי בנושא עורך דין מעצר.
סוגי מעצרים
סוגי המעצרים העיקריים בישראל הינם מעצר ימים ומעצר עד תום ההליכים. סוגיית שחרורו של הנאשם או המשך מעצרו הינה סוגייה שמשפיעה רבות על השאלה מה קורה אחרי הגשת כתב אישום.
כאמור, סוגי המעצרים העיקריים הינם מעצר לצורכי חקירה שמכונה מעצר ימים ומעצר לאחר הגשת כתב שמכונה מעצר עד לתום ההליכים. כאשר אזרח משוחרר במסגרת מעצר הימים או בסופו בטרם הגשת כתב אישום אזי שאין מדובר בתיק מעצר.
כלומר, מבחינת סוג מעצרים מדובר במעצר שהסתיים בשלב מעצר הימים. במקרים אלו, כתב האישום עשוי להיות מוגש נגד הנאשם חודשים רבים לאחר תחילת החקירה ולעיתים אפילו שנים. במקרים אלו, המשפט הפלילי מתנהל בקצב איטי ולנאשם ולבא כוחו יש די זמן על מנת לכלכל את צעדיהם.
מנגד, כאשר מדובר על תיק של מעצר עד תום ההליכים הדבר משפיע על קצב התקדמות ההליך ועל השאלה מה קורה לאחר הגשת כתב אישום. בתיקים אלו, הלחץ מופעל על ההגנה הואיל והנאשם נמצא במעצר ובתנאי מחייה קשים.
כלומר, בתיקי מעצר להגנה אין זמן רב לכלכל את צעדיה, ויתרה מכך, בחירותיה של ההגנה בתיקי מעצר מושפעים לא פעם גם מהלחץ שבו מצוי הנאשם בעקבות המעצר.
הליך פלילי הגדרה
הליך פלילי בהגדרה שלו הינו הליך פוגעני כלפי הנאשם. כפי שציינתי קודם לכן, מידת הפוגעניות של הליכים אלו תלויה גם בשאלת המעצר ובסטאטוס של הנאשם בתחילת ההליך (אם משוחרר בערובה או עצור).
כאשר אין מדובר בתיק מעצר, הנאשם מנהל את משפטו כאשר הוא משוחרר. תיקים אלו, והשאלה מה קורה לאחר כתב אישום תושפע גם מהסטאטוס של הנאשם.
חשוב לציין שבתחילת משפטו הנאשם רשאי להעלות טענות מקדמיות ולבקש את ביטולו של כתב האישום לאור טענה משפטית כזו או אחרת.
אם השופט לא מוצא לנכון לקבל את טענת הנאשם ההליכים הפליליים ימשיכו. בית המשפט רשאי לקבוע מועד למשפט שבמסגרתו תתברר אשמתו או חפותו של הנאשם (משפט הוכחות) או להציע לצדדים לסגור את התיק בהסדר טיעון כזה או אחר.
כפי שידוע לכל, אם בתום ההליך המשפטי הנאשם יורשע יתקיים דיון טיעונים לעונש ולאחריו גם יתקיים דיון גזר דין. במסגרת זו, יוטל על הנאשם עונש שעלול לכלול מאסר ועונשים אחרים כגון קנס, מאסר על תנאי, עבודות שירות, התחייבות להימנע ממאסר וצו מבחן.
מה זה עבודות שירות
מה זה עבודות שירות הינה שאלה חשובה בהקשר למשפט הפלילי. כאמור, מה שקורה לאחר הגשת כתב אישום תלוי גם באופן שבו הנאשם בוחר לנהל את התיק. במידה והנאשם בוחר להודות במיוחס לו בית המשפט יידרש לגזור את עונשו.
כאשר נאשם מורשע בעבירה פלילית משמעותית המשפט עלול לגזור עליו עונשים קשים כגון עונש מאסר מאחורי סורג ובריח או עונש מאסר לריצוי בעבודות שירות. יש להדגיש בהקשר זה כי עבודות שירות נחשבות לעונש שמהווה תחליף לעונש של מאסר בפועל.
אחת המשמעויות לכך הינה העובדה כי התוצאה של הפקעת עבודות שירות מחמת אי שיתוף פעולה של הנאשם משמעותה המרת חודשי עבודות השירות לעונש מאסר מאחורי סורג ובריח.
חשוב להבהיר כי מה שקורה לאחר הגשת כתב אישום מושפע במידה רבה מאיכות הייצוג המשפטי של הנאשם. לכן מומלץ לנאשמים לפנות לייעוץ משפטי מעורכי דין מוסמכים שיוכלו לעזור להם להבין את זכויותיהם ולנווט את עניינם בבית המשפט.
זיכוי במשפט פלילי
זיכוי במשפט פלילי מתרחש כאשר התביעה לא מצליחה להוכיח את אשמתו של הנאשם מעבר לכל ספק סביר, בית המשפט אמור לזכות את הנאשם. חשוב להדגיש כי בית המשפט יזכה את הנאשם רק במקרים שבהם התביעה לא הציגה די ראיות על מנת להרשיעו.
סיבות רבות ומגוונות עשויות להוביל לתוצאה של זיכוי במשפט פלילי. החל מעדי תביעה שאמינותם מוטלת לספק ועד למחדלי חקירה קשים שפגעו ביכולתו של הנאשם להתגונן מהאישומים נגדו.
למשל, כאשר מדובר על עבירה שהתרחשה לכאורה במקום ציבורי אולם המשטרה נמנעה מלבדוק את מצלמות האבטחה שהיו במקום. קראו על תיק שעורך דין אביב מזרחי ייצג בו והסתיים בתוצאה של זיכוי במשפט פלילי בין היתר בעקבות מחדלי חקירה שקשורים למצלמות אבטחה.