חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הטרדת עד

הטרדת עד_640x426
תוכן עניינים

הטרדת עד היא עבירה פלילית שמטרתה להגן על עדים שמעידים או צפויים להעיד במסגרת הליך משפטי או חקירתי. היא מוגדרת באופן הבא בסעיף 249 לחוק העונשין, תשל"ז-1977:

"המטריד אדם בנוגע להודעה שמסר האדם, או עומד למסור, בחקירה על פי דין, או בנוגע לעדות שמסר האדם, או עומד למסור, בהליך שיפוטי, דינו – מאסר שלוש שנים".

כפי שניתן להבין האיסור על הטרדת העד חלה בנוגע לדברים שהעד אמר או צפוי לומר בעתיד במסגרת הליך משפטי או חקירה מתוקף החוק. המצבים הנפוצים הינם בהקשר לעדות בבית משפט או במסגרת חקירה משטרתית. יחד עם זאת, המונח "חקירה על פי דין" היא מונח רחב שנותן מקום רב לפרשנות כך שמספר רב של הליכים חקירתיים מטעם השלטונות עלולים להיחשב לחקירה בהקשר לעבירה זו.

איזה מעשים נחשבים להטרדת עד?

בית המשפט העליון קבע כי הטרדה לצורך עבירה זו כוללת כל פנייה אל אדם בדיבור או במעשה שיש בו כדי להטריד אותו במעשיו או בעיסוקיו. כך לדוגמא פניות טלפוניות חוזרות ונשנות, צלצולי סרק בדלת, מעקבים, פניות אליו או אל סביבתו בהקשר לעדותו ייחשבו כולם להטרדה. חשוב להדגיש כי אין מדובר ברשימה סגורה של מעשים וההגדרה הרחבה שקבועה בחוק מאפשרת לראות במעשים רבים כהטרדת עד.

ראו בעניין זה את הדברים מפי בית המשפט העליון ע"פ 247/71 מ"י נ' בחג'אן פ"ד כ"ו (1) 76 (1971):

"כל התערבות חיצונית במטרה להשפיע על עד במשפט, לשדלו או להניעו לא לתת עדות, או לשנות עדות שנתן, או לחזור בו מהודעה שנתן במשטרה, מהווה הטרדה העשויה להכשיל את עדותו או לפגום במהימנותו. התערבות כזאת מעידה על כוונת עושה בחינת 'סוף מעשה במחשבה תחילה……עצם הטרדה אשר כזאת, ללא שום כוונה. 'להכשיל את עדותו או לפגום במהימנותו של העד'; אלא למשל, לשם התנקמות או הפגנת זעם, דייה להביא מורך ופחד בליבם של עדים – לאו דוקא ולא רק בליבו של העד המוטרד, כי אם גם בליבם של רבים אחרים, עדים בכוח, הרואים ושומעים את ההטרדות יורדות על ראש העד ואין פוצה פה. אשר-על-כן יש גס כעצם ההטרדה הזאת משום מכשול של ממש בדרכי השפיטה של בתי-המשפט – לא פחות מסוכן מאשר נסיונות להדיח עדים לעדות שקר או להימנעות ממתן עדות".

היסוד הנפשי בעבירת הטרדת עד- כוונת העושה

בהקשר ליסוד הנפשי של מבצע ההטרדה בית המשפט העליון קבע כי התביעה נדרשת להוכחות מודעות לטיב הפיזי של מעשה ההטרדה ולצורך ההרשעה בעבירה זו כוונת המטריד אינה רלוונטית. יתרה מכך, בית המשפט העליון קבע כי העבירה נבחנת רק באמצעות מעשיו של המטריד ועל ידי השאלה האם אכן מדובר במעשים מטרידים מבחינה אובייקטיבית. כלומר, לצורך הרשעה בעבירה זו אין צורך להוכיח כי ההטרדה אכן צלחה וכי האדם אליו כוונה ההטרדה אכן הוטרד בעקבותיה.

מה העונש על הטרדת עד ?

העונש המקסימלי שקבוע לצידה של עבירת הטרדת עד הינו 3 שנות מאסר. כפי שכתבתי בנוגע לעבירות אחרות, העונש שקבוע בחוק הינו העונש המקסימלי בלבד והחוק אינו מחייב כי זהו העונש שיוטל על הנאשם בסופו של ההליך הפלילי. העונש הסופי שיוטל על הנאשם מורכב ממספר גורמים רלוונטיים וייחודיים למקרה הנדון. שעה שמדובר בהטרדת עד ייבחנו דרכי ההטרדה, הישנות ההטרדה, חומרת ההטרדה, תכיפותה, התמשכותה וההקשר המשפטי או החקירתי שקשור אליה. מטבע הדברים ככל שמדובר בהטרדה ממושכת וחמורה יותר כך גוברים הסיכויים שבית המשפט יטיל על הנאשם עונש משמעותי וכבד יותר.

לצד נסיבות שקשורות בעבירה עצמה בית המשפט יתחשב גם בנסיבותיו האישיות של הנאשם בטרם ייקבע את עונשו. אותן נסיבות אישיות יכללו את עברו הפלילי של הנאשם או העדרו, הרשעות קודמות באותו עבירה, חרטה שהביע בגין ביצוע העבירה, סיכויו להשתקם, גילו ומצבו הרפואי.

הטרדת עד בנסיבות מחמירות

סעיף 249א לחוק העונשין הגדיר סוג נוסף של עבירות נגד עדים שנסיבותיהן מוגדרות כנסיבות מחמירות מפאת החומרה המיוחדת שנלווית אליהן. ראו בעניין זה את לשון החוק:

"נעברה עבירה לפי סעיפים 245, 246 או 249 כשהעבריין נושא נשק חם או קר או כשהיו נוכחים שניים או יותר שחברו יחדיו לביצוע המעשה בידי אחד או אחדים מהם, דינו של כל אחד מהם –

 (1)   בעבירה לפי סעיף 245(א) – מאסר שבע שנים;

 (2)   בעבירה לפי סעיף 245(ב) – מאסר עשר שנים;

 (3)   בעבירה לפי סעיף 246(א) – מאסר עשר שנים;

 (4)   בעבירה לפי סעיף 246(ב) – מאסר ארבע עשרה שנים;

 (5)   בעבירה לפי סעיף 249 – מאסר חמש שנים".

כפי שניתן לקרוא מדובר בחקיקה שמתייחסת לעבירות נגד עדים שהתבצעו באמצעות נשק קר או חם או לחילופין כאשר ההטרדה בוצעה על ידי שני אנשים או יותר. סעיף זה מתייחס גם לעבירות הדחה בעדות והדחה בחקירה שלא נסקרו במאמר זה והסעיף הרלוונטי לענייננו הוא סעיף 249א(5) לחוק. סעיף זה קובע שהטרדת עד שנעשתה בנסיבות מחמירות היא בעלת עונש מקסימאלי של 5 שנות מאסר, וזאת מפאת החומרה היתרה שמתלווה אליה. כזכור, העונש הקבוע לצד העבירה הבסיסית והרגילה של הפרעה לשוטר במילוי תפקידו הינו 3 שנות מאסר.

ייחודיות העבירות נגד עדים

עבירות שנוגעות להטרדת עדים הן עבירות בעלות חשיבות ציבורית רחבה שכן מטרתן להגן על טוהר ההליך השיפוטי והחקירתי לצד ההגנה על גילוי האמת. האיסורים הפליליים בעניין העדים מכוונים למנוע מבעלי אינטרס לבוא בדין ודברים עם עדים ומתלוננים שצפויים להיות עדים במשפט ובכך לגרום להם לשנות את עדותם או להימנע מלמסור את עדותם.

לאור החשיבות הציבורית הרחבה שנלווית לעבירות אלו גופי התביעה אינם מקלים בהן ראש ונוהגים ביד קשה עם מבצעיהן. 

חשיבות לייצוג על ידי עורך דין פלילי

החשיבות בייצוג מקצועי במסגרת ההליך הפלילי נגזרת מהשלכותיו האפשריות וארוכות הטווח על חייו של הנאשם בין אם מדובר באפשרות שיוטל עליו מאסר בפועל ובין אם הדבר הקשור להשלכותיו של רישום פלילי על עתידו. עבירות נגד עדים הן עבירות שמותירות מקום לפרשנות משפטית מורכבת. עורך דין פלילי בעל ניסיון בעבירות מסוג זה יצליח להגיע להסדר טיעון עם התביעה או הפרקליטות שאינו כולל עונש של מאסר בפועל ובמקרים מסוימים אף לבטל את כתב האישום.

גם לייעוץ על ידי עורך דין פלילי עוד בשלב החקירה קיימת חשיבות משמעותית שיכולה לעשות את הבדל בין סגירת התיק לבין הגשת כתב אישום.

שתפו את המאמר
Picture of אודות כותב המאמר אביב מזרחי
אודות כותב המאמר אביב מזרחי

כותב המאמר הינו עורך דין אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו. המשרד מייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי החל משלב החקירה ועד להליכים המתקיימים בבית המשפט. בין היתר המשרד מתמחה בייצוג בעבירות סמים, נשק, אלימות, מרמה, אלימות במשפחה, עבירות צבאיות, הליכים משמעתיים, עבירות מין, הליכי מעצר, הליך של הסדר מותנה, ייעוץ לפני חקירה, צווי הרחקה, ערעורים, ועדות שחרורים, שינוי עילת סגירה ומחיקת רישום פלילי.

אין במידע המופיע באתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

עוד מאמרים שיוכלו לעניין אותך...

עו"ד מע"מ
ייצוג חשודים ונאשמים
עו"ד מע"מ

עו"ד מע"מ הינו כינוי לעורך דין שעוסק בעבירות כלכליות ובעבירות צווארון לבן ובאופן ספציפי בעבירות לפי חוק ערך מוסף. כפי שידוע לכל, מע"מ הינו קיצור

התליית רישיון נהיגה
כל הפוסטים
התליית רישיון נהיגה

התליית רישיון נהיגה הינה סנקציה מנהלית שמשרד הרישוי מטיל על נהגים והלכה למעשה אוסרת עליהם לנהוג בכל כלי רכב מנועי. חשוב להדגיש כי ישנן מספר

דילוג לתוכן