מעשה סדום הינה עבירה פלילית במדרג חומרה בינוני מתחום עבירות המין. מדובר בעבירת מין שנחשבת לקשה בהשוואה לעבירות אחרות, הואיל ובנסיבות מסוימות, מבחינת העונש המקסימלי שניתן להטיל בגינה, דינה כדין עבירת האונס.
מעשה סדום הינה עבירה שמתחלקת למספר חלופות שנבדלות האחת מהשנייה בהקשר לחומרת העבירה והעונשים שקבועים לצדה. כאמור, החלופה החמורה ביותר של עבירה זו שווה בחומרתה ובעונש שניתן להטיל בגינה לעבירת האונס שעונשה המקסימלי עומד על 20 שנות מאסר.
כפי שהדגשתי במאמרים אחרים, ככלל עבירות המין ניצבות ברף הגבוה ביותר של העבירות הפליליות במדינת ישראל. הרשויות מתייחסות לעבירות אלו בחומרה רבה ודואגות שעל המורשעים בגינן יוטלו עונשי מאסר כבדים, מרתיעים וממושכים. הדברים נכונים ביתר שאת לגבי מעשה סדום וחלופותיה השונות.
אדם שמורשע במעשה סדום נמצא בסכנה מוחשית שבית המשפט יטיל עליו עונש מאסר ארוך וממושך. לאור המנעד הרחב של העונשים שבית המשפט רשאי להטיל על הנאשם בעבירה של מעשה סדום מומלץ להיות מיוצג על ידי עורך דין פלילי עוד משלב חקירת המשטרה.
מעשה סדום חוק העונשין
מעשה סדום מוגדר בחוק העונשין במסגרת סעיף 347 (ג) לחוק. על מנת להבין את יסודות העבירה של מעשה סדום בחוק העונשין נדרש תחילה להבין כיצד העבירה מוגדרת בחוק.
ראו להלן כיצד המעשה מוגדר בסעיף 347(ג) לחוק העונשין, תשל"ז-1977:
"לענין סימן זה, "מעשה סדום" – החדרת איבר מאברי הגוף או חפץ לפי הטבעת של אדם, או החדרת איבר מין לפיו של אדם".
כפי שניתן לקרוא מעשה סדום בחוק העונשין הוא החדרה של אחד מאיברי גוף או חפצים (מבחינת החוק אין חשיבות לסוג חפץ) לפיו של אדם אחר או לפי הטבעת שלו בניגוד לעבירות אחרות, מעשה סדום מוגדר בחוק העונשין בצורה ברורה למדי מבחינה לשונית. לדעת כותב המאמר, הגדרה לשונית ברורה (ובלתי עמומה) מגבירה את הוודאות המשפטית בעולם המשפט הפלילי.
מה זה מעשה סדום
מה זה מעשה סדום הינה שאלה שניתנת למענה במספר רבדים רלוונטיים שהחוק מתייחס אליהם. הרובד הראשון שחשוב להתייחס אליו בהקשר לשאלה מה זה מעשה סדום נוגע למעשה הפיזי עצמו.
כאמור, מבחינת המעשה הפיזי, מדובר על אקט של חדירה של עצם או איבר לאחד מאיבריו של הקורבן. חשוב לציין בהקשר זה כי מבחינת החוק, החדירה מתבצעת לפיו של קורבן העבירה או לפי הטבעת שלו.
כאשר עסקינן בהחדרה של חפץ או איבר לאיבר המין של הקורבן (להבדיל מפיו או פי הטבעת) אזי שהעבירה של מעשה סדום איננה העבירה הרלוונטית המתאימה לנסיבות המקרה. להבהרת התמונה יודגש כי כאשר מדובר על חדירה ללא הסכמה לאיבר המין אזי שעבירת המין המתאימה ביותר הינה עבירת האינוס.
מעשה סדום הגדרה
מעשה סדום והגדרה שקבועה לצד העבירה בחוק מתייחסים בראש ובראשונה למעשה הפיזי שנוגע לחדירה כפי שפורט בחלק הקודם של המאמר. אולם, בדומה לכל עבירה פלילית אחרת, גם במעשה סדום ההגדרה הפיזית אינה סוף הסיפור.
ישנה חשיבות גם ליסוד הנפשי של העבירה. חשוב להדגיש בהקשר זה כי עצם עשיית המעשה אינו מהווה עבירה פלילית של מעשה סדום ועל מנת שהמעשה ייחשב לעבירה פלילית נדרש כי התקיימו תנאים נוספים.
ההגדרה האמורה הינה ההגדרה של המעשה בלבד. בעבירות מין, ישנה חשיבות מיוחדת לשאלת ההסכמה, והדבר נכון גם לגבי מעשה סדום וההגדרה המשפטית שלה. עבירה נוספת שלגביה ישנה חשיבות גבוהה לשאלת ההסכמה הינה העבירה של מעשה מגונה.
מטבע הדברים, כאשר מעשה מיני כלשהו נעשה בהסכמה בין שני בגירים אין מדובר בעבירה פלילית. שאלת ההסכמה נבחנת על ידי בתי המשפט (וגם על ידי התביעה) בהתאם לנסיבות הכלליות של המקרה ועדויות הצדדים. בהקשר זה ישנה חשיבות משמעותית לגרסתו הראשונה של החשוד שנמסרת בחקירה באזהרה.
מעשה סדום בקטין
מעשה סדום בקטין הינה חלופה חמורה יותר של העבירה. החוק מגדיר מספר חלופות למעשה סדום בקטין כאשר הראשונה שבהן קבועה בסעיף 347(א)(1) לחוק העונשין. חלופה זו והיא מתייחסת לסיטואציה שבו האקט נעשה באדם שמלאו ארבע עשרה שנים אך טרם מלאו לו שש עשרה שנים.
העונש שקבוע לצד חלופה זו של עבירת מעשה הסדום עומד על 5 שנות מאסר כעונש מירבי.חשוב לציין בהקשר זה כי מבחינת החוק אין חשיבות לשאלת ההסכמה בהקשר לחלופה זו של עבירת מעשה הסדום.
המשמעות הינה שכל אימת שמעשה הסדום בוצע בקטין או קטינה מתחת לגיל 16 אז העבירה התקיימה גם אם המעשה נעשה בהסכמה ובמסגרת יחסים זוגיים כלשהם.
החלופה השנייה של מעשה סדום בקטין נוגעת למעשה סדום שבוצע בקטין או קטינה שמלאו לו שש עשרה אך טרם מלאו לו שמונה עשרה. חלופה זו מתממשת כאשר המעשה נעשה תוך ניצול יחסי תלות, מרות, חינוך או השגחה. כלומר בחלופה זו מדובר על קטינה אך שגילה עולה על 16 כאשר הדגש ניתן על שאלת ניצול המרות.
חוק העונשין מציין כי לעניין סעיף זה יראו במטפל נפשי שהוא פסיכולוג, פסיכיאטר, עובד סוציאלי, שעשה מעשה סדום בקטין שמלאו לו שש עשרה אך לא מלאו לו 18, במהלך תקופה שבו ניתן לקטין טיפול נפשי, כמי שעשה את המעשה תוך ניצול יחסי תלות.
דהיינו, מדובר במעין חזקה משפטית שקובעת שבנסיבות האמורות ייראו במעשה כמעשה סדום שבוצע תוך ניצול יחסי תלות. בנוסף, החוק קובע כי החזקה אמורה לא תחול כאשר המעשים התחילו לפני תחילת הקשר הטיפולי במסגרת קשר זוגי.
לדעת כותב המאמר, סעיף זה מעניין במיוחד הואיל והוא מכניס בגדרו גם אנשים שאינם באמת מטפלים (פסיכיאטר או פסיכולוג) אלא גם אנשים שהתחזו לכאלה ומחיל עליהם סטנדרטים של יחסי תלות. ניתן לשער כי כתב אישום שיוגש נגד נאשם בנסיבות כאלה יכלול גם עבירת התחזות.
מבחינת העונש שקבוע לצד שתי החלופות האמורות שנוגעות למעשה סדום בקטין, העונש המקסימלי שניתן להטיל על הנאשם עומד על 5 שנות מאסר.
מעשה סדום בנסיבות אינוס
מעשה סדום בנסיבות אינוס מבטא את החלופה החמורה ביותר של העבירה. סעיף 347(ב) לחוק העונשין קובע כי כאשר מעשה נעשה באחת הנסיבות של סעיף 345 לחוק העונשין הרי שדינו כדין אונס.
המשמעות המשפטית הינה שהעונש המירבי שניתן לגזור על הנאשם שהורשע במעשה סדום בנסיבות אינוס עומד על 16 או 20 שנות מאסר בהתאם לנסיבות המקרה.
הלכה למעשה חוק העונשין קובע כי כאשר מעשה מתבצע באחת הנסיבות שמפורטות בסעיף 345 אזי שדינו של המבצע כדין אדם שביצע אונס.
החלופה הראשונה של מעשה סדום בנסיבות אינוס מתייחסת למצב שבו האקט נעשה ללא הסכמת האישה, בהסכמת האישה שהושגה במרמה, שהאישה היא קטינה מתחת לגיל 14 אף בהסכמתה או תוך ניצול חוסר הכרה של האישה או ניצול היותה חולת נפש או ליקוי אחר שמונע ממנה לתת הסכמה חופשית. בית המשפט רשאי להטיל על נאשם שהורשע בחלופה זו 16 שנות מאסר.
מעשה סדום בנסיבות אינוס ונסיבות מחמירות מתייחס למצב שבו האונס נעשה בקטינה מתחת לגיל 16 ללא הסכמתה, בהסכמה שהושגה בתרמית, תוך ניצול של חוסר הכרה או ניצול של ליקוי שכלי או מחלת נפש. בנוסף, חלופה זו מתקיימת כאשר המעשה נעשה תוך איום בנשק, תוך גרימת חבלה גופנית או נפשית, תוך התעללות באישה או כאשר חברו שניים או יותר לביצוע האינוס.
כאשר העבירה נעשית באחת החלופות האמורות, אזי שדינו של המבצע כדינו של אדם שביצע אונס בנסיבות מחמירות. כלומר, שבית המשפט רשאי להטיל עליו עונש מאסר מקסימלי של 20 שנות מאסר.
יחסים בהסכמה
יחסים בהסכמה אינם מהווים עבירה פלילית, וזאת ללא תלות בסוג האקט או המעשה הפיזי (כידוע לכל). חשוב להבהיר בהקשר זה כי שאלת היחסים בהסכמה או שמא העדר הסכמה הינה שאלה וסוגייה שעולה בתיקים רבים שקשורים לעבירות מין.
הדברים האמורים נכונים גם בהקשר לעבירה של מעשה סדום. חשוב להבהיר בהקשר זה כי שאלת ה-"יחסים בהסכמה" נבחנת על ידי הרשויות (המשטרה והתביעה) ובתי המשפט בהתאם לכלל נסיבות המקרה. פעמים רבות, חשוד בעבירת מין טוען להגנתו כי מדובר ביחסים בהסכמה בעוד המתלוננת טוענת כי מדובר במעשים שבוצעו בכפייה.
בעידן הדיגיטלי, ניתן לבחון את סוגייה זו ואת שאלת היחסים בהסכמה באמצעות מספר רב של אינדיקציות. כך למשל, במקרים אלו החשוד יכול לספק התכתבויות והודעות שמחזקות את גרסתו כי אכן מדובר ביחסים בהסכמה. מנגד, המתלוננת יכולה גם היא להוכיח שאותם מעשים בוצעו בה בכפייה באמצעות שיחות מוקלטות או התכתבויות.
גיל קטינה
שאלת גיל הקטינה הינה שאלה חשובה מאוד בלא מעט תיקים שנוגעים לעבירות מין. ראוי להבהיר בהקשר זה כי בכל עבירה פלילית, מלבד היסוד העובדתי של העבירה, המדינה נדרשת גם להוכיח את היסוד הנפשי על מנת להרשיעו מעל לכל ספק סביר.
היסוד הנפשי מתייחס לכוונה של הנאשם לביצוע העבירה והמודעות שהתקיימה אצלו בנוגע לקיום הנסיבות שקשורות בביצוע העבירה.
בהקשר לעבירות אלו, לעיתים השאלה האם הנאשם אכן היה מודע לעובדה שמדובר בקטין והאם היה מודע לגיל הקטינה. חשוב לזכור בהקשר זה כי קיימים הבדלים משמעותיים בהקשר לעבירות מין שמבוצעת בקטינה בת 17 לעומת אותן עבירות שמבוצעות כלפי קטינה בת 13.
למשל, הנאשם יכול לטעון להגנתו כי לא היה מודע לגיל הקטינה. ככל שבית המשפט יתרשם שזה אכן המקרה אזי שעליו לזכותו מהמיוחס לו גם אם במישור העובדתי אכן ביצע מעשה סדום בקטינה.
יש לציין בהקשר למודעות לרכיבי העבירה כי בישראל נהוג כלל משפטי שנקרא "עצימת עיניים". משמעותו כי אם אדם חשד בנסיבות מסוימות אך נמנע מלברר אותן אזי שניתן לראות בו במי שהיה מודע לנסיבות.
לדוגמא, אדם יוצר קשר עם קטינה שהוא אינו יודע בוודאות שהיא קטינה אך הוא אכן חושד בכך ונמנע מלברר את גילה האמיתי. במקרה מסוג זה בית המשפט רשאי לקבוע כי הוא עצם את עיניו לעניין קיום הנסיבה שהינה "קטינות" ולהרשיע אותו בביצוע העבירה.
עונש מעשה סדום
עונש במעשה סדום נקבע בהתאם למספר רב של נסיבות שנבחנות על ידי בית המשפט בשלב הטיעונים לעונש. כאמור, העונש המירבי שניתן להטיל על נאשם שהורשע כאשר המעשה בוצע כלפי קטינה שגילה נע בין 16-14 שנים עומד על 5 שנות מאסר.
בנוסף, כאשר מדובר על מעשה שבוצע בבגיר או בגירה תוך ניצול יחסי מרות בעבודה אזי שהעונש המקסימלי שהחוק קובע לעבירה עומד על 3 שנות מאסר.
כאשר מדובר על מעשה שהתקיים בו אחד מהרכיבים של עבירת האונס אזי שמדובר בעבירה שעונשה המירבי נע בין 20-16 שנות מאסר (בהתאם לחלופה הרלוונטית). אולם, חשוב לציין שמדובר בעונשי מקסימום. המשמעות המשפטית הינה שבתי המשפט אינם כבולים לאותם עונשים, שכן הם מסמלים את הגבול העליון בלבד ולא מהווים עונש חובה.
במדינת ישראל, העונשים הפליליים נקבעים בהתאם לתיקון 113 ועקרונות הענישה בהליכים הפלילים יתר השיקולים בתי המשפט נדרשים להתחשב בנסיבות ביצוע העבירה, ענישה שהטילו שופטים אחרים במקרים דומים, מידת הפגיעה בקורבן ונסיבותיו האישיות של הנאשם (עבר פלילי, גיל, מצב רפואי, מצב משפחתי ועוד).
עורך דין מעשה סדום
כפי שצוין במאמר זה, מעשה סדום הינה עבירת מין חמורה. אדם שמורשע בעבירה זו נמצא בסכנה מוחשית שבית המשפט יטיל עליו עונש מאסר ארוך וממושך.
לאור המנעד הרחב של העונשים שבית המשפט רשאי להטיל על הנאשם בעבירה זו מומלץ להיות מיוצג על ידי עורך דין מעשה סדום עוד משלב החקירה הפלילית.
במקרים רבים, ייעוץ לפני חקירה והעצות שעורך דין פלילי מספק לחשוד יתגלו כבעלי ערך משמעותי ולעיתים אף גורלי בעניין המשך התיק או סגירתו ללא הגשת כתב אישום.