ייעוץ לפני חקירה היא מונח מתחום המשפט הפלילי שמתייחס לייעוץ משפטי בטרם חקירה באזהרה. לייעוץ לפני חקירה יש חשיבות גבוהה ומכרעת. עורך דין פלילי מקצועי שבקיא בהליכים חקירתיים יוכל לספק ללקוח שלו עצות משפטיות יקרות ערך בנוגע למצב החריג והמלחיץ אליו הוא נקלע.
תפקידו של עורך דין בייעוץ לפני חקירה הינו להוות עבור החשוד פינה של היגיון במצב בו אנשים רבים נוטים לאבד את החשיבה הרציונאלית שמאפיינת אותם בשגרה יומם היום יומית.
במקרים לא מעטים, ניצול נכון ומלא של הזכות לייעוץ לפני חקירה יכול לשפר את מצבו של החשוד ואף לחלץ אותו מהחשדות שהועלו כלפיו במסגרת חקירת המשטרה.
חשוב לציין כי כאשר הזכות לייעוץ לפני חקירה תינתן לחשוד בתחילת החקירה, ברוב המקרים, היא לא תינתן פעם נוספת כך שהחוקר ימנע מהחשוד לדבר עם עורך דינו יותר מפעם אחת במהלך החקירה.
כלומר, מומלץ לכל אדם שניצב בפני חקירה במשטרה, לנצל את הזכות לייעוץ לפני חקירה בחוכמה מתוך הנחה שהחוקר יאפשר לחשוד לשוחח עם עורך דינו רק פעם אחת במהלך החקירה.
זכות ההיוועצות עם עו"ד
זכות ההיוועצות עם עו"ד היא אחת מזכויות היסוד החשובות והמרכזיות ביותר בתחום המשפט הפלילי במדינת ישראל. כפי ששמה מרמז, משמעותה של זכות ההיוועצות עם עו"ד הינה כי לעצור או חשוד שנחקר על ידי המשטרה, לקבל ייעוץ לפני חקירה מעורך דין.
כאמור, הזכות לקבל ייעוץ לפני חקירה הינה רלוונטית אך ורק בטרם ישיב לשאלות החוקרים או ימסור את גרסתו לאירועים שבגינם הוא נחקר.
זכות ההיוועצות עם עו"ד נגזרת מסעיף 34 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), תשנ"ו-1996. לפי סעיף זה, עצור זכאי להיפגש עם עורך דין ולהיוועץ בו, ובמידה והוא אכן ביקש זאת, האחראי על החקירה יאפשר זאת ללא דיחוי.
כפי שניתן להבין מהכתוב, לשון החוק מתייחסת לעצור להבדיל מחשוד שאינו עצור, אולם בישראל נהוגה התפיסה כי זכות זו מוקנית לכל אדם שנחקר בחשד לביצוע עבירות בין אם הוא עצור ובין אם לאו.
זכות ההיוועצות עם עו"ד היא זכות שקשה להפריז בחשיבותה בהקשר לתוצאות החקירה וגורלו של התיק. וספציפית בהקשר לשאלה האם אותה חקירה תוביל לנקיטת הליכים פליליים נגד החשוד או לחלופין תסתיים בסגירת התיק.
אי מתן זכות ההיוועצות
אי מתן זכות ההיוועצות ייחשב להפרה של זכויות החשוד שנחקר במשטרה. בפסיקת בתי המשפט, השתרשה הקביעה כי במידה וחשוד ביקש לקבל ייעוץ לפני חקירה, ועורך דינו הודיע כי בכוונתו להגיע לתחנה לצורך זה, החוקר מחויב להמתין "פרק זמן סביר" בטרם ימשיך או יתחיל את החקירה.
המונח "זמן סביר" אינו מוגדר באמצעות פרק זמן קבוע שניתן להחילו בכל המקרים, אולם, ההתנהלות המקובלת כי הגעת העורך דין פלילי לתחנת המשטרה לאחר שעות ארוכות לא תחשב לזמן סביר והחוקר אינו מחויב להמתין לתחילת החקירה.
ככל שהחוקר לא ימתין זמן סביר בטרם תחילת החקירה, אזי שהדבר עשוי להיחשב לאי מתן זכות ההיוועצות ולהפרה של זכויות הנחקר.
חשוב להדגיש בהקשר זה כי כאשר עורך הדין הודיע לחוקר או לחשוד כי הוא בדרכו לתחנת המשטרה או מתכוון להגיע אליה בשעה הקרובה, בהחלט מדובר בפרק זמן שאמור להיחשב לסביר.
כלומר, בנסיבות אלו אי המתנה לעורך דינו של החשוד בהחלט עשוי להיחשב כהפרה שעניינה אי מתן זכות ההיוועצות. יש לציין בהקשר זה כי לעיתים ניתן גם לקבל ייעוץ טלפוני מעורך דין ללא הגעתו לתחנה.
ברם, כותב המאמר סבור כי ייעוץ טלפוני הינו פחות אפקטיבי מייעוץ פנים אל פנים במהלכו הנחקר ועורך דינו מתרשמים אחד מהשני ויכולים לשוחח באופן חופשי.
חשוב לציין, שעל אף חשיבותה של הזכות ומעמדה החוקי, עורך דין אביב מזרחי ייצג בעבר מספר חשודים שחוקרי המשטרה מנעו מהם מלהתייעץ עם עורך דין לפני שהחלה חקירתם תוך הפרה בוטה של זכויותיהם.

עדות פתוחה
עדות פתוחה הינה חקירה משטרתית שנערכת לאזרח שבעיני המשטרה אינו נחשד בביצוע עבירה ועל כן לא מבוצעת כלפיו חקירה באזהרה. יובהר כבר עתה כי כאשר מדובר בעדות פתוחה אין לעד או לנחקר זכות לקבל ייעוץ לפני חקירה. זכות זו שמורה לאדם שמוגדר על ידי המשטרה כחשוד.
מטבע הדברים, קיימות סיטואציות בהן הנחקר מקבל זימון להגיע לחקירה באמצעות שיחה טלפונית שבמסגרתה החוקר יבהיר לו שאין מדובר בהזמנה לעדות פתוחה, אלא לחקירה בגין אירוע מסוים שלגביו בעקבותיו מיוחסות לו עבירות פליליות כאלו ואחרות.
במצב מסוג זה הנחקר העתידי יבין כבר בשיחה הטלפונית כי הוא צפוי להיחקר כחשוד ויוכל להיערך בהתאם לרבות ייעוץ לפני חקירה בטרם הגעתו לתחנה. סיטואציה זו היא ברורה למדי אך למעשה היא אינה הסיטואציה השכיחה ביותר.
צריך לציין בהקשר זה כי ברוב המקרים בהם הנחקר יוזמן לחקירה באמצעות שיחה טלפונית, החוקר יימנע למסור לו פרטים אודות החקירה בשיחה הטלפונית ויאמר לו משהו בנוסח "אתה תדע שתגיע לכאן" או "נדבר שתבוא".
דהיינו, ברוב המקרים, האזרח שיזומן לחקירה יחשוב שהוא הוזמן לעדות פתוחה וכלל לא יחשוד כי מטרת הזימון לתחנה היא חקירה בחשד לביצוע עבירות.
מטרת העמימות המשטרתית בשלב זה הינה למנוע מצב שבו הנחקר יוכל לבצע עבירות של שיבוש הליכי חקירה, לתאם גרסאות או להסתיר ראיות בטרם הגעתו לחקירה בתחנת המשטרה.
בפרקטיקה, ברוב המקרים הנחקר יבין את מעמדו רק לאחר הגעתו לתחנת המשטרה ולא לפני כן. כלומר, העובדה שאין מדובר בעדות פתוחה תתבהר לאזרח רק בתחילת החקירה.

עדות פתוחה במשטרה
עדות פתוחה במשטרה שונה מחקירה באזהרה במובן זה שהאדם שנחקר אינו נחשב בעיני המשטרה לחשוד בעבירה, אלא לעד לעבירה. על אף זאת, חשוב לציין כי קיימים מצבים מסוימים בהם בתחילת החקירה הנחקר ייחשב לעד שמוסר עדות פתוחה במשטרה, ואז במהלכה הוא יהפוך באופן בלתי צפוי לחשוד.
שינוי זה במעמדו של הנחקר עלול להתרחש בעקבות דברים שעלו או נאמרו במסגרת עדות הפתוחה במשטרה. התפתחות מעין זו יכולה להתרחש כאשר העד אומר או פולט שלא במתכוון בפני חוקריו אמירות מפלילות שמחשידות אותו בעבירה שהוא לא היה חשוד בה טרם תחילת עדותו.
בית המשפט העליון קבע לגבי סיטואציה מסוג זה כי ברגע שבעיני החוקר עד שמוסר עדות פתוחה במשטרה הופך לחשוד בעבירות פליליות, עליו להזהיר אותו במה הוא נחשד ולהבהיר לו את זכויותיו שכוללות גם את זכות ייעוץ לפני חקירה.
להרחבה בנושא זה אתם מוזמנים לקרוא את פסק הדין ברע"פ 01 / 3445 מישל אלמליח נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(2) 865, (2002).
באותו עניין אדם הגיע למשטרה על מנת לדווח על עבירת שחיתות מקומית ובמהלך עדותו עלו חשדות כי הוא ביצע עבירות פליליות בעצמו והפך בעיני החוקרים לחשוד. במסגרת ההכרעה בערעורים שהוגשו בתיק זה, בית המשפט העליון קבע בפסק הדין של הערעור מספר כללי אצבע בהקשר לסיטואציה ספציפית זו.
ייעוץ לפני חקירה במשטרה לאחר תאונת דרכים
ייעוץ לפני חקירה במשטרה לאחר תאונת דרכים הינו רלוונטי לעבירות תעבורה. כפי שצוין, חקירה משטרתית הינה הליך שטומן בחובו לא מעט סכנות וסיכונים לאדם שנחקר.
הדברים האמורים נכונים גם כאשר מדובר בעבירות תעבורה ובחקירה במשטרה לאחר תאונת דרכים. בתאונת דרכים. חשוב להבין כי במקרים אלו, החקירה המשטרתית יכולה להוביל להגשת כתב אישום לבית המשפט לענייני תעבורה. תיק מסוג זה עלול להסתיים בהרשעה ובעונשים קשים, לרבות פסילת רישיון לתקופה ארוכה וממושכת.
לעיתים קרובות, גורל התיק יוכרע אך ורק על בסיס הגרסה הראשונה שהנחקר ייתן לאירועים בעת הגעתו למעמד החקירה. עורך דין פלילי שבקיא בהליכי חקירה ובעבודת המשטרה יוכל לספק ללקוח שלו עצות חשובות גם כאשר מדובר בייעוץ לפני חקירה במשטרה לאחר תאונה דרכים. במקרים מסוימים גרסה טובה ואמינה תוביל לסגירת התיק במהרה ולהסרת החשד מעל אותו נחקר.

התנהגות בחקירה
התנהגות בחקירה הינה סוגייה מעניינת וחשובה בהקשר לחקירות משטרה. ככלל, כותב המאמר שהתנהגות בחקירה משטרתית הינה משנית בהשוואה לתוכן הדברים ולגרסה שהחשוד מוסר לחוקרי המשטרה בהקשר לחשדות שהועלו כלפיו.
ובמילים אחרות, להתנהגות בחקירה ישנה משמעות מסוימת, אולם, מבחינת מהותית החשיבות של הגרסה שהחשוד ימסור בחקירתו הינה חשובה פי כמה מהאופן שבה הוא בוחר להתנהג.
כאמור, בכל הנוגע לתוכן העדות שהחשוד מוסר, מומלץ תמיד לקיים ייעוץ לפני חקירה עם עורך דין פלילי בטרם מסירת גרסה כלשהי לחוקר המשטרה.
להתנהגות בחקירה ישנה חשיבות בעיקר בהקשר של היחסים שבין הנחקר לבין החוקרים שמנהלים את התיק בעניינו. אין ספק כי התנהגות אדיבה ומנומסת עם חוקרי המשטרה ברוב המקרים תסייע לנחקר לקבל את אותו היחס מחוקריו.
במקרים מסוימים, יחס מיטיב מחוקרי המשטרה עשוי לסייע לחשוד ב-"דברים הקטנים" ובתנאי החקירה (אוכל, שתייה, הפסקות עישון) שאין להם השפעה משמעותית על גורלו של התיק.
בד ובבד מומלץ לכל חשוד ונחקר להיזהר מיחס מועדף ומאדיבות יתר של חוקרי המשטרה. במקרים רבים אדיבות זו הינה חלק מתרגילי חקירה שהחוקרים מפעילים על החשוד במטרה להפיל אותו בפח ולהפליל אותו בביצוע העבירה.
התנהגות בחקירה עשויה להשפיע על תוצאות החקירה הפלילית וחשוב להדגיש בהקשר זה כי דווקא נחקרים נורמטיביים וחסרי ניסיון בחקירות נוטים לבצע שגיאות במעמד זה. אכן, הדרך הנכונה להתנהגות נכונה בחקירה, משתנה ממקרה למקרה ותלוית הקשר ספציפי.
אולם, ישנם כללי ברזל שנכונים כמעט לכל חקירה פלילית. כך לדוגמא, מומלץ תמיד לחשוב טוב בטרם שמוסרים לחוקר את התשובה לשאלה אותה הוא שאל. כלומר, תמיד עדיף לנחקר לחשוב ולא "לשלוף מהמותן". חשוב לזכור בהקשר זה כי בסיטואציה זו לכל מילה יש משמעות לעיתים אף משמעות מכרעת.
ייעוץ לפני חקירה במשטרה
ייעוץ לפני חקירה במשטרה הינה פעולה שקשה להפריז בחשיבותה. כפי שצוין קודם לכן, במקרים רבים ייעוץ לפני חקירה במשטרה עשוי לעשות את ההבדל בין סגירת התיק ובין העמדתו לדין של החשוד.
ישנם לא מעט אנשים, רובם נורמטיביים שאינם בקיאים בהליכים פליליים, הסבורים כי אם יבקשו להתייעץ עם עורך דין לפני חקירה במשטרה הדבר יעיד על כך שהם אשמים במיוחס להם ובהתאם לכך החוקר יתנהג אליהם באופן קשה ומחמיר.
חשוב להדגיש ולהבהיר ברחל בתך הקטנה כי מדובר בגישה שגויה ותמימה שנובעת מהבנה לקויה של ההליכים הפליליים ועבודת המשטרה. ייעוץ עם עורך דין לפני חקירה במשטרה הינה זכות שמימושה אינה מעידה על אשמת הנחקר בשום צורה או דרך.
ההפך, לעיתים קרובות, אנשים נורמטיביים ימעדו בלשונם ויחזקו את החשד נגדם, אפילו כאשר לא עשו דבר.מטבע הדברים, כאשר אדם אינו בקיא במלאכה מסוימת ואינו מנוסה בה, מוטב לו שייעזר בבעל מקצוע מנוסה ולא ינסה לפתור את הדברים בעצמו. הדברים נכונים ביתר שאת שעה שמדובר בחקירה פלילית.
עורך דין פלילי שבקיא בהליכי חקירה יוכל לכוון את הלקוח כיצד לומר את גרסתו בדרך ברורה ובהירה כך שהחוקר יבין כי לא עשה דבר ויסיר ממנו את החשד.
במקרים מסוימים טובתו של הנחקר תהיה לממש את זכות השתיקה ולא לומר דבר בחקירתו, ותפקידו של עורך דין פלילי יהיה לייעץ לו לעשות כן על מנת שיימנע מהפללת עצמית ולשמור על זכויותיו.
מעוניינים בייעוץ לפני חקירה? מוזמנים לפנות למשרדנו בפרטי הקשר שרשומים באתר.