הפרת הוראה חוקית הינה עבירה פלילית שנוגעת לאי קיום צווים או החלטות של גורמים רשמיים או שיפוטיים. אחד מהסיטואציות הנפוצות שנוגעת לעבירה של הפרת הוראה חוקית מתבטאת בהפרה של צווי הרחקה וצווי הגנה.
חשוב להבהיר כי העבירה של הפרת הוראה חוקית מתחלקת לשתי חלופות שונות שנבדלות האחת מהשנייה מבחינת החומרה המיוחסת לעבירה וכן מבחינת העונש המקסימלי שקבוע לצדה. באופן מהותי, החלופות השונות של העבירה משתנות בין הגורם שאת הוראתו הפרו ובין טיב ההוראה והתוכן שלגביה התבצעה הפרה.
החלופה הראשונה נוגעת להפרת הוראה שניתנה על ידי גורם חוקי כלשהו, לרבות בית המשפט, וזאת בכל עניין שניתן להעלות על הדעת. החלופה השנייה של העבירה מתייחסת באופן ספציפי להוראה שיפוטית שתכליתה להגן על חייו או גופו של אדם אחר. כאמור, הסיטואציה הנפוצה ביותר שקשורה לחלופה זו נוגעת להליכים משפטיים בעניין צו הרחקה וצו למניעת הטרדה מאיימת.
יודגש כי במקרים שכרוכים בהפרת צווי הרחקה והגנה, העבירה של הפרת הוראה חוקית נתפסת כמבטאת מסוכנות שעלולה להצדיק מעצר של מבצע העבירה ובמקרים מסוימים אפילו נקיטת הליכי מעצר נגד המפר.
זאת ועוד, בדומה לכל עבירה פלילית אחרת, גם בהקשר לעבירה של הפרת הוראה חוקית, על מנת שבית המשפט ירשיע את הנאשם התביעה נדרשת להוכיח את היסוד העובדתי של העבירה וכן את היסוד העובדתי. בהקשר לעבירה זו, התביעה נדרשת תחילה להוכיח כי במישור העובדתי התרחשה הפרה של ההוראה החוקית.
לאחר מכן, התביעה תידרש להוכיח כי מבצע העבירה היה מודע להוראה עצמה ולכך שהוא מפר אותה. כפי שיפורט בהמשך, הוכחת המודעות של החשוד להוראה החוקית אינה תמיד ברורה ופשוטה.
הפרת הוראה חוקית חוק העונשין
כאמור, העבירה של הפרת הוראה חוקית מוגדרת בחוק העונשין. ראו להלן כיצד העבירה מוגדרת בסעיף 287 לחוק:
"(א) המפר הוראה שניתנה כשורה מאת בית משפט או מאת פקיד או אדם הפועל בתפקיד רשמי ומוסמך לאותו ענין, דינו – מאסר שנתיים.
(ב) המפר הוראה מהוראות צו שניתן מאת בית משפט לשם הגנה על חייו, גופו או שלומו של אדם אחר מפני המפר, דינו – מאסר ארבע שנים".
כפי שניתן לראות מהכתוב בחוק, החלופה הראשונה של הפרת הוראה חוקית מוגדרת בחוק העונשין כהפרה מסוימת של הוראה שניתנה באופן חוקי ותקין על ידי גורם או פקיד רשמי של המדינה או לחלופין על ידי בית המשפט.
דהיינו, החוק לא מתייחס לסוג ההפרה בהקשר זה וגם לא לסוג ההוראה. המשמעות הינה שכל אדם שמפר הוראה רשמית כלשהי נמצא בסיכון שיוגש נגדו כתב אישום בגין העבירה של הפרת הוראה חוקית והוא ייאלץ לעמוד בגינה לדין בבית המשפט.
חשוב לציין בהקשר זה כי על אף שלשון החוק הינה כללית למדי ואמורפית, בפועל אכיפת המשטרה וגופי התביעה מתנהלת באופן שונה מהוראותיו של החוק במובן זה שלא כל הפרת הוראה חוקית נאכפת ברמה הפלילית ונדונה במסגרת משפט פלילי.
כאמור, החלופה השנייה של העבירה מתייחסת להפרת הוראה חוקית של ערכאה שיפוטית שנוגעת להגנה על אדם ושלמות גופו. כפי שניתן להבין, ברוב המקרים מדובר על הפרת של צו למניעת הטרדה מאיימת כלומר על הפרה של צווי הרחקה והגנה.
הפרת צו הרחקה
הפרת צו הרחקה יכולה להתבצע במגוון רחב של דרכים וצורות, והכל בהתאם להוראותיו של הצו הספציפי שניתן באותו עניין. כפי שצוין קודם לכן, החלופה השנייה של העבירה שעניינה הפרת הוראה חוקית עוסקת בעיקר בסיטואציות של הפרת צו הרחקה.
בניגוד למה שנהוג לחשוב, הוראות של צו הרחקה יכולות לכלול מגוון רחב של איסורים מגוונים שאינם מסתכמים רק בהרחקה ממקום מסוים או מאדם מסוים. כך לדוגמא, צו הרחקה או צו למניעת הטרדה מאיימת יכול לכלול הוראות של איסור יצירת קשר עם אדם מסוים בכל דרך שהיא לרבות באמצעות מסרונים או יצירת קשר טלפוני.
כל חריגת מההוראות השיפוטיות שניתנו בעניין זה עלולות להיחשב כהפרת צו הרחקה ואף להוביל להגשת כתב אישום נגד הנאשם. במקרים רבים, הפרת זו קשורה גם לעבירות של אלימות במשפחה ותקיפת בת זוג. לעיתים קרובות, צווים אלו ניתנים לאחר אינדיקציה לאלימות בין בני זוג כאשר אותם צווים מופרים לאחר מכן על ידי בן הזוג שנגדו הוצא צו ההרחקה.
ויודגש, כאשר העבירה של הפרת הוראה חוקית שקשורה בהפרת צו הרחקה מתבצעת בהקשר של אלימות נגד נשים ועבירות של אלימות במשפחה אזי שרשויות האכיפה ובתי המשפט אינם מקלים ראש בעבירה.
להפך, בעבירות אלו מיוחסת לחשוד או לנאשם מסוכנות גבוהה ואובססיביות שעלולה להוביל להארכת מעצרו במסגרת הליך מעצר ימים ובמקרים מסוימים אפילו למעצר עד תום ההליכים.
הפרת צו בית משפט
כאמור, הפרת צו בית משפט הינה החלופה החמורה ביותר כאשר עסקינן בעבירה של הפרת הוראה חוקית. לרוב, מדובר על הפרות שנוגעות לצווי הגנה שמלכתחילה ניתנו לאחר שהוצגה אינדיקציה כלשהי לאלימות או התנהגות מאיימת שמצדיקה את הוצאת הצו.
הפרת צו בית משפט בהקשרים אלו עלולה לחזק את הטענה למסוכנות, וזאת מעבר לעובדה שכל הפרה מהווה עבירה פלילית ועצמאית שהמדינה רשאית להעמיד לדין את המפר ואף לבקש מבית המשפט להורות על מעצרו.
הפרת צו בית משפט יכולה להתבטא במגוון רחב של דרכים וצורות. חשוב להדגיש בהקשר זה כי את ההפרות העמומות קשה יותר לאכוף ברמה הפלילית הואיל והן נמצאות בגבול האפור. הדברים נכונים ביתר שאת לגבי הוראות שיפוטיות עמומות שנדרשת פרשנות רחבה על מנת להבין את המשמעות המדויקת שלהן.
בלא מעט מקרים, שופטים מוסרים החלטות שיפוטיות שאינן חד משמעויות וככאלה הן נתונות לפרשנות כזו או אחרת. העדר הבהירות של ההחלטות השיפוטיות האמורות מוביל להעדר אכיפה של המשטרה גם במקרים שבהם ברור כי התרחשה הפרת צו בית משפט.
צו הרחקה על ידי קצין משטרה
צו הרחקה על ידי קצין משטרה הינו כינוי להוראה חוקית שניתנת במסגרת שחרור בערבות של חשוד. הלכה למעשה, אין מדובר בצו הרחקה הואיל ולא מדובר בהוראה שיפוטית אלא בהוראה של גורם רשמי כלשון חוק העונשין. כך או כך, הפרה של צו הרחקה שניתן על ידי קצין משטרה מגלם את העבירה של הפרת הוראה חוקית.
כאמור, הפרה של צו הרחקה על ידי קצין משטרה מגלם את החלופה הראשונה של העבירה הואיל ואין מדובר בהפרה של צו שיפוטי אלא של הוראה שניתנה על ידי גורם כלשהו (ובמקרה זה על ידי קצין משטרה).
חשוב לציין כי צו הרחקה על ידי קצין משטרה ניתן בסיומה של חקירה באזהרה וכחלק מתנאים של שחרור בערבות. בסיטואציות האמורות, שחרורו של החשוד מתחנת המשטרה מותנה בעמידה בתנאים מסוימים ובין היתר בהתחייבותו לעמוד בתנאים של הרחקה ממקום מסוים או מאדם מסוים. ככל שהחשוד יפר את תנאי השחרור המשטרה עלולה לנקוט נגדו בהליכי מעצר ולבקש מבית המשפט להאריך את מעצרו, לרבות במסלול של מעצר עד תום ההליכים.
עונש על הפרת צו הרחקה
כפי שציינתי קודם לכן, העונש על הפרת צו הרחקה עלול להגיע ל-4 שנות מאסר בפועל כעונש מקסימלי וזאת בהתאם לעונש שנקבע לעבירה זו בחוק העונשין. כאמור, מדובר בחלופה השנייה של העבירה הפלילית שעניינה הפרת הוראה חוקית שהעונש שקבוע לצדה הינו כפול מהעונש שקבוע לצד החלופה העבירה של העבירה.
בדומה לכל עבירה פלילית אחרת, העונש על הפרת צו הרחקה ייקבע על ידי בית המשפט לאחר התחשבות במספר גורמים וקריטריונים רלוונטיים לענישה. בעבירה זו, בית המשפט התחשב במהות ההפרה (מינורית או חמורה), בנזק שנגרם כתוצאה מהפרה ובקיומן או העדרן של עבירות נלוות לעבירה של הפרת הוראה חוקית.
כמו כן, בית המשפט צפוי להתחשב בנתוניו האישיים של מבצע העבירה בטרם יגזור את עונשו. כך לדוגמא, החוק מורה לבית המשפט להתחשב בעברו של הנאשם או העדרו, חרטה שהביע אודות העבירה, מצבו המשפחתי, מצבו הרפואי ושיקום שעבר. הנתונים האמורים מהווים נתונים חשובים כאשר עסקינן בענישה בהליכים פליליים.
לסיכום, על אף שהעבירה שעניינה הפרת הוראה חוקית אינה נמנית בין העבירות הפליליות החמורות ביותר, בהתקיים נסיבות מסוימות העונש על הפרת צו הרחקה עלול להיות חמור ומרתיע. מוזמנים ליצור קשר לייעוץ משפטי נוסף שקשור בעבירה זו בפרטי הקשר שמצויים באתר.