היזק בזדון לרכוש

היזק בזדון לרכוש

היזק בזדון לרכוש הינה עבירה פלילית מתחום עבירות הרכוש שבו נכללות גם עבירות הגניבה, התפרצות וגניבת רכב. עבירת ההיזק בזדון לרכוש מוגדרת בפרק י"א לחוק העונשין שעניינו "פגיעות ברכוש". קראו עוד על עבירות רכוש במאמר שכתבתי על עבירת הגניבה.

יובהר כבר עתה כי בדומה לעבירות הרכוש האחרות, מדובר בעבירה שלא נחשבת לחמורה במיוחד בהשוואה לעבירות פליליות אחרות שעניינן פגיעות בגוף ובנפש.

יתרה מכך, ניתן בהחלט לומר כי כאשר עבירה זו עומדת לבדה ללא עבירות נלוות מדובר על עבירה שנחשבת לקלה שברוב המקרים לא יוטל בגינה מאסר בפועל.

בהתאמה לכך, העונש שקבוע לצד העבירה עומד על 3 שנות מאסר כעונש מקסימלי כך שמדובר למעשה בעבירה פלילית מסוג "עוון". כלומר, עבירה שעונש המאסר המקסימלי שקבוע לצדה אינו עולה על 3 שנות מאסר.

יחד עם זאת, במקרים לא מעטים, עבירה זו נכללת בכתב אישום שמוגש נגד הנאשם וכולל גם עבירות פליליות אחרות שהינן חמורות יותר מעבירה זו כדוגמת עבירות אלימות במשפחה או התפרצות. קראו עוד בנושאים אלו במאמר שכתבתי על תיק פלילי.

ההגדרה החוקית להיזק בזדון לרכוש

העבירה הפלילית של היזק בזדון לרכוש מוגדרת בסעיף 452 לחוק העונשין, תשל"ז- 1977 שזו לשונו:

"ההורס נכס או פוגע במזיד ושלא כדין, דינו – מאסר שלוש שנים, והוא אם לא נקבע עונש אחר".

כפי שניתן לקרוא בלשון החוק, עבירת ההיזק בזדון לרכוש כוללת בתוכה כל פגיעה ברכוש כאשר אין חשיבות לדרך שבה מבצע העבירה גורם לנזק כל עוד גרימת הנזק נעשתה בזדון.

מהו זדון?

חשוב להבהיר כי בכל עבירה פלילית קיים יסוד עובדתי ויסוד נפשי. משמעותו של היסוד הנפשי מתמקד בשאלה האם מעשיו של הנאשם מגלמים את יסודות העבירה מהבחינה העובדתית.

לדוגמא, כאשר מדובר בעבירת התקיפה יש לבחון האם מעשיו של הנאשם במישור העובדתי מהווים תקיפה (בין היתר גם דחיפה נחשבת לתקיפה על פי חוק העונשין). קראו עוד על עבירה זו במאמר שכתבתי על עבירת התקיפה.

לצד היסוד העובדתי העבירות הפליליות וסוגיית ההרשעה נבחנות גם בהקשר ליסוד הנפשי שעניינו בהלך רוחו של הנאשם, וברוב העבירות הפליליות בשאלה האם הוא התכוון לבצע את העבירה שבה הוא מואשם. ככל שהיסוד הנפשי לא מתקיים אזי שבית המשפט צפוי לזכות את הנאשם מהעבירה המיוחסת לו.

כאמור, בעבירת ההיזק לרכוש בזדון היסוד הנפשי הנדרש לצורך הרשעת הנאשם הינו "זדון". כלומר, שהנאשם פגע ברכוש בזדון. התשובה לשאלה מהו בדיוק זדון ניתנת בסעיף 90א לחוק העונשין שזה לשונו:

"זדון" או "מזיד" – יהיה היסוד הנפשי הדרוש להתהוות העבירה – מודעות כאמור בסעיף 20(א) רישה, ולענין תוצאת המעשה הנמנית עם פרטי העבירה – גם פזיזות".

היסוד הנפשי של ה-"זדון" מורכב ממודעות לטיב המעשה וקיום הנסיבות (כלומר שיש במעשה בנסיבות העניין כדי לגרום לנזק) לצד יסוד נפשי של כוונה לגרום לתוצאה, כלומר לנזק, או לחלופין לפזיזות לעניין התרחשות הנזק.

מה זה פזיזות במשפט פלילי?

חשוב לציין שבמשפט הפלילי המונח פזיזות מתייחס ליסוד של אדם שאינו בהכרח מתכוון לגרום לתוצאות של מעשיו אך באותה נשימה הוא לוקח בחשבון כי מעשיו עלולים לגרום לתוצאה הבלתי רצויה. ובמילים פשוטות, מדובר על אדם שלא בהכרח מתכוון לגרום לנזק אך הוא בהחלט מודע שקיימת אפשרות שמעשיו יגרמו לנזק.

מטבע הדברים, בעבירה של היזק במזיד לרכוש חשוב מאוד לקחת בחשבון את ההגדרות האמורות הואיל ויש בדקויות הקטנות כדי לעשות את ההבדל בין הרשעה ובין זיכוי.

מקרים נפוצים של עבירת היזק לרכוש במזיד

כפי ששמה של העבירה מרמז מדובר על עבירות שנעשות נגד רכוש. החלופות הנפוצות של העבירה כוללות זריקת חפצים, שבירת חפצים וכך הלאה. חשוב לציין כי בלא מעט מקרים עבירת זו מתבצעת במהלך רצף אירועים שבמהלכו מתבצעות עבירות פליליות נוספות כגון עבירות אלימות או רכוש נוספות.

לשם ההמחשה יצוין כי משרדנו נתקל במלא מעט מקרים שבהם עבירה זו יוחסה לנאשם שהואשם בין היתר בעבירות אלימות. לדוגמא, כאשר אדם תוקף את בת זוגו ובמהלך התקיפה או לפניה או אחריה הנאשם גם שובר חפצים בביתם של בני הזוג.

במקרה מסוג זה לצד עבירות האלימות התביעה המשטרתית צפויה לייחס לנאשם גם עבירה של היזק לרכוש במזיד לצד העבירות האחרות. קראו עוד בעניין זה במאמר שכתבתי על עבירות אלימות במשפחה.

במקרים אלו רוב הסוגייה המשפטית צפויה להתמקד בעבירות האלימות האחרות ולאו דווקא בעבירת ההיזק שכאמור נחשבת לעבירה קלה ויחסית משנית בהשוואה לעבירות אחרות.

עבירת ההיזק לצד עבירות רכוש אחרות

לצד הדוגמא שהובאה בחלק הקודם לעניין עבירות אלימות במשפחה ראוי לציין כי מדובר בעבירה שמקרים רבים מתגלמת במקביל לעבירות רכוש אחרות כגון התפרצות או גניבת רכב. עורך דין אביב מזרחי ייצג במספר תיקים שבהם יוחסה לנאשם עבירת גניבת רכב לצד עבירת היזק לרכוש במזיד. קראו עוד בנושא זה במאמר שכתבתי על עבירת גניבת רכב.

מטבע הדברים, כאשר אדם גונב רכב, פעולת הגניבה כרוכה גם בנזק מסוים שנגרם לרכב כגון שבירת החלון או נטרול האזעקה. במקרים מסוג זה, התביעה המשטרתית נוהגת לייחס לנאשם גם עבירה של גרימת נזק במזיד לרכוש לצד עבירת גניבת הרכב שנחשבת לחמורה יותר.

ראוי לציין בהקשר זה כי על אף שעבירות הרכוש אינן נחשבות לעבירות חמורות במיוחד, עבירת גניבת הרכב היא עבירה שהעונשים שמוטלים בגינה לרוב כוללים רכיב של מאסר מאחורי סורג ובריח.

לדעת כותב המאמר, הסיבות לגישה המחמירה כלפי עבירה זו נעוצות בין היתר בעובדה כי לרוב היא מתבצעת על ידי בני מיעוטים ונאשמים מהשכבות החלשות של החברה.

על כל פנים, בתיקים מסוג זה הסדר טיעון עם התביעה המשטרתית יכול וראוי שיכלול הסרה של עבירות מסוימות מכתב האישום לרבות עבירת ההיזק לרכוש. כלומר, שבסופו של דבר הנאשם יודה ויורשע בעבירת גניבת הרכב בלבד. קראו עוד על הסדרי טיעון במאמר שכתבתי על כתב אישום.

מה העונש בגין היזק לרכוש במזיד

כאמור, סעיף 452 לחוק העונשין קובע כי העונש המקסימלי שיוטל על אדם שהורשע בעבירה של היזק לרכוש במזיד הינו 3 שנות מאסר. כפי שציינתי במאמרים אחרים, העונש שקבוע לצד העבירה בחוק העונשין הינו עונש מקסימלי בלבד שלא מחייב את בית המשפט (השופט) להטיל אותו על הנאשם על כל נאשם שמורשע על ידו בעבירה זו.

בסופו של דבר, העונש שנגזר על הנאשם תלוי במספר גורמים שקשורים לעבירה הספציפית שהתבצעה באותו מקרה לצד נסיבותיו האישיות. לדעת כותב המאמר ומניסיונו, תיקים שעניינם גרימת נזק לרכוש תלויים בעיקר בקיומן או היעדרן של עבירות נוספות לצד עבירה זו. ככל שמדובר בעבירה יחידה (לדוגמא שבירת חפצים) בפועל.

כפי שניתן לשער, ברוב המקרים שעניינם שבירת חפצים עונשו של הנאשם צפוי להתבטא במאסר על תנאי וקנס. קראו עוד על כך במאמר שכתבתי בנושא מאסר על תנאי.

מנגד, במקרים שבהם לנאשם מיוחסות מספר עבירות פליליות כגון גניבת רכב או אלימות במשפחה עבירת ההיזק לרכוש צפויה להילקח בחשבון כשיקול משני בהקשר לענישה שתוטל על הנאשם.

לצד נסיבות העבירה הספציפית החוק מורה לבית המשפט להתחשב גם בנסיבות האישיות של הנאשם בשעה שהוא גוזר את עונשו. בין נסיבות אלו יש להתחשב במצבו הרפואי של הנאשם, מצבו המשפחתי, הפגיעה במשפחתו, לקיחת האחריות מצדו, הנזקים, חרטה שהביע אודות ביצוע העבירה ועברו הפלילי או העדרו.

חשיבות לייצוג מקצועי בעבירת היזק לרכוש

כפי שצוין במאמר זה, עבירת היזק לרכוש במזיד אינה נחשבת לעבירה חמורה בהשוואה לעבירות פליליות אחרות. יחד עם זאת, כאשר לעבירה זו נלוות עבירות פליליות אחרות לא מן הנמנע כי על הנאשם יוטל עונש של מאסר בפועל. מסיבה זו רצוי להיות מיוצג על ידי עורך דין פלילי שמתמחה בעבירות רכוש.

בתיקים מסוימים עורך דין פלילי מקצועי יוכל להבטיח כי העונש שיוטל על מרשו יהיה מינימלי ולא יכלול רכיב של מאסר בפועל. במקרים שבהם קיים ספק בהקשר לאשמתו של הנאשם במיוחס לו, עורך דינו יוכל לנהל את התיק הפלילי במטרה לזכותו מכל אשמה כך שהתיק יסתיים ללא הרשעה ורישום פלילי וללא ענישה. קראו עוד בנושא זה במאמר שכתבתי על מחיקת רישום פלילי.

תמונה של כותב המאמר עו"ד אביב מזרחי
כותב המאמר עו"ד אביב מזרחי

כותב המאמר הינו עורך דין אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו. המשרד מייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי החל משלב החקירה ועד להליכים המתקיימים בבית המשפט. בין היתר המשרד מתמחה בייצוג בעבירות סמים, נשק, אלימות, מרמה, אלימות במשפחה, עבירות צבאיות, הליכים משמעתיים, עבירות מין, הליכי מעצר, הליך של הסדר מותנה, ייעוץ לפני חקירה, צווי הרחקה, ערעורים, ועדות שחרורים, שינוי עילת סגירה ומחיקת רישום פלילי.

אין במידע המופיע באתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

עוד מאמרים שיוכלו לעניין אותך...
איומים_640x359
כל הפוסטים
איומים

איומים הם חרב פיפיות בעולם הפלילי. הם יכולים לנבוע מרגע של חולשה או כעס, אך עלולים להוביל אדם, שבשגרה אינו אלים, אל תוך מערבולת משפטית

יחידת ביטחון מידע_640x448
כל הפוסטים
יחידת ביטחון מידע

יחב"מ היא יחידת ביטחון מידע במשטרת ישראל. היחידה מהווה גורם מפתח בתחום אבטחת המידע והשמירה על ביטחון הציבור. מבחינה מקצועית, יחב"מ אחראית על ניהול והערכת

דילוג לתוכן