חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

עבירות הימורים

עבירות הימורים
תוכן עניינים

עבירות הימורים הן עבירות פליליות מתחום המוסר. עבירות אלו מוגדרות בסימן י"ב  לחוק העונשין, תשל"ז- 1977 שעניינו משחקים אסורים, הגרלות והימורים.

הימורים ומשחקים אסורים מתקיימים במגוון רחב של דרכים וצורות כגון מכונות מזל, משחקי פוקר, הימורי ספורט בלתי מוסדרים והימורים מקוונים ברשת האינטרנט.

לאור ההתקדמות הטכנולוגית של השנים האחרונות, מרבית כתבי האישום החמורים שמוגשים בגין עבירות אלו אינם עוסקים בהימורים במובנם המסורתי והמוכר שהיה נהוג בעבר. התיקים החמורים שעסקו בתחום זה מהעת האחרונה קשורים לארגון רחב היקף של אתרי הימורים מקוונים שמגלגלים סכומים אדירים של כסף.

חלק מהמעשים שמוגדרים כעבירות הימורים הינם מעשים שחלק ניכר מהציבור הנורמטיבי בישראל אינו מודע לפליליות שבהם ומאמר זה נכתב על מנת לספק מעט מידע בסיסי בנושא עבירות ההימורים.

עובדה מעניינת שאולי אינה ידועה לחלק מהחוטאים בהימורים, היא שגם השתתפות במשחק אסור, מבלי לארגן אותו או להרוויח ממנו, הינה עבירה פלילית ברת עונשין. כפי שיפורט להלן, איסור זה חל על משחק איסור בלבד להבדיל מהגרלות והימורים שהשתתפות בהם אינה מהווה עבירה פלילית.

עבירות הימורים – משחק אסור, מקום משחקים אסור, הגרלה והימור

על מנת להבין את מהות עבירות ההימורים ראו תחילה כיצד חוק העונשין מגדיר את המושגים הרלוונטיים לעבירות אלו:

"משחק אסור" – משחק שבו עשוי אדם לזכות בכסף, בשווה כסף או בטובת הנאה לפי תוצאות המשחק, והתוצאות תלויות בגורל יותר מאשר בהבנה או ביכולת;

"מקום משחקים אסורים" – חצרים שרגילים לערוך בהם משחקים אסורים, בין שהם פתוחים לציבור ובין שהם פתוחים לבני אדם מסוימים בלבד, ואין נפקא מינה אם הם מוחזקים גם למטרה אחרת;

"הגרלה" – כל הסדר שלפיו ניתן, בהעלאת גורלות או באמצעי אחר, לזכות בכסף, בשווה כסף או בטובת הנאה, והזכייה תלויה בגורל יותר מאשר בהבנה או ביכולת;

"הימור" – כל הסדר שלפיו ניתן לזכות בכסף, בשווה כסף או בטובת הנאה, והזכייה תלויה בניחושו של דבר, לרבות הגרלה הקשורה בתוצאות משחקים ותחרויות בספורט".

כפי שניתן לראות, המכנה המשותף לכל הפעולות שאסורות על פי חוק הוא כי מדובר במשחקים (או הימורים או הגרלות) שניתן לזכות בהם בכסף או בשווה כסף והזכייה בהם תלויה יותר בגורל (כלומר במזל) מאשר בהבנה או ביכולת.

ככל שמדובר בתחרות שמתבססת על יכולת בלבד (למשל שעשועון נושא פרסים) אזי אין מדובר במשחק אסור. בנוסף, החוק קובע כי על מנת שהמשחק ייחשב לאסור אין הכרח כי הפרסים יהיו כספיים. כך לדוגמא גם משחק פוקר שהזוכה מרוויח בו תכשיטים או חפצים אחרים ששווים כסף ייחשב להימור או משחק אסור.

איסור הגרלות והימורים

סעיף 225 לחוק העונשין קובע כי המארגן או עורך משחק אסור, הגרלה או הימור מבצע עבירה פלילית שעונשה המקסימאלי עומד על 3 שנות מאסר. כחלק מהמלחמה למיגור נגע ההימורים, המחוקק קבע רף ענישה חמור יותר בעניינו של מארגן ההימורים, וזאת להבדיל מהאדם שלוקח חלק בהימור כמשתתף.

בדומה לכך, גם רשויות האכיפה (משטרה וגופי התביעה) שמים את הדגש במלאכת האכיפה על הגורמים שמארגנים הימורים באופן שיטתי לצורך גריפת רווחים.

איסור משחקים

כפי שצוין בפתח המאמר, חוק העונשין קובע כי גם האדם שמשחק במשחק האסור מבלי לארגן אותו (כלומר השחקן בעצמו), מבצע עבירה פלילית שעונשה המקסימלי עומד על שנת מאסר. חשוב להדגיש כי איסור זה חל על משחקים אסורים ואינו חל על הגרלות והימורים שהשתתפות בהם אינה מהווה עבירה פלילית.

כך לדוגמא השתתפות במשחק פוקר, שהזוכה צפוי להרוויח בו כסף או שווה כסף, תיחשב לעבירה פלילית בעוד השתתפות בהגרלה נושאת פרסים לא תהווה עבירה פלילית.

איסור החזקה והנהלה של מקום להימורים

סעיף 228 קובע כי החזקה או הנהלה של מקום שבו מתקיימים משחקים אסורים, הגרלות או הימורים הינה עבירה פלילית שעונשה המקסימלי עומד על 3 שנות מאסר. סעיף החוק האמור קובע כי אדם שמשכיר לאחרים מקום או מרשה את השימוש בו בידיעה שישמשו למשחקים אסורים, הגרלות או הימורים מבצע עבירה פלילית שעונשה המקסימאלי עומד על 6 חודשי מאסר.

חזקות משפטיות לגבי הימורים איסורים

סעיף 233 לחוק העונשין קובע מספר חזקות, כלומר הנחות משפטיות שמתקיימות לגבי עבירות הימורים. החזקה הראשונה קובעת כי כאשר אדם נתפס במקום שמתבצעים בו הימורים אסורים, רואים אותו כמי ששיחק משחק אסור כל עוד הוא לא הוכיח כי הוא נוכח במקום למטרה אחרת. כלומר, ברגע שאדם נתפס במקום שמשחקים בו משחק אסור הוא בחזקת אשם בעבירה של השתתפות במשחק אסור וחובת ההוכחה מוטלת עליו להוכיח אחרת.

החזקה השנייה קובעת כי משחקי קלפים, קוביות, או מכונת משחק הוא משחק שבו עשוי אדם לזכות בכסף, שווה כסף או טובת הונאה כל עוד לא הוכח ההפך.

כלומר כל סוגי המשחקים שפורטו ייחשבו למשחק אסור והתביעה אינה נדרשת להוכיח את סוג התמורה למנצח, כל עוד לא הוכח אחרת.

ההנחה השלישית עוסקת בחצרים (מקומות) שבהם נערכים משחקים אסורים. היא קובעת כי אם נערך במקום מסוים משחק אסור לפחות פעמיים בחצי השנה שקדמה לביצוע העבירה, רואים באותו מקום כמקום למשחק אסור כל עוד לא הוכח אחרת. בנוסף, חזקה זו קובעת כי אם מקום מסוים שימש כמועדון למשחקים בקלפים, ונערך בו משחק אסור פעם אחת לפחות בששה החודשים שקדמו לביצוע העבירה, אזי מדובר במקום למשחק אסור כל עוד לא הוכח אחרת. קראו עוד אודות חזקות משפטיות במאמר על עבירות הונאה בכרטיסי אשראי.

חילוט בעבירות הימורים

סעיף 234 לחוק העונשין מעניק לבית המשפט סמכות לצוות שכלים, מכשירים או כל דבר אחר ששימשו לעריכת משחק אסור, הגרלה או הימור יחולטו לטובת אוצר המדינה, ואין הכרח כי הנאשם הוא הבעלים של החפץ שמבקשים את חילוטו.

יש לציין כי סמכות החילוט לפי סעיף זה מתקיימת רק לאחר שהנאשם הורשע באחת מעבירות ההימורים ולא לפני כן.

בנוסף, סעיף 235 לחוק העונשין מקנה לשוטר סמכות לתפוס כספים, כלים, מכשירים, כרטיסים או כל דבר אחר שנעשה בהם שימוש לעריכה או ארגון של משחק אסור, הגרלה או הימור. מלבד כספים, בית המשפט רשאי לצוות על פי בקשת שוטר או תובע, כי חפצים אלו יחולטו לטובת אוצר המדינה גם אם אף אדם לא הורשע בהימורים שקשורים אליהם. קראו עוד אודות חילוט רכוש במאמר על בקשה להחזרת תפוס מהמשטרה.

התכלית שבמניעת הימורים

התכלית הראשונה שעומדת מאחורי האיסורים הפליליים בדבר קיום הימורים קשורה לערכים בדבר מוסר עבודה. עיקר התכלית היא שראוי לעודד את האזרחים להתפרנס באמצעות עבודה לגיטימית  כתחליף לניסיונות להתעשר במהירות באמצעות משחקים שתלויים בגורל. על פי בית המשפט העליון ערך זה נועד לעודד את האדם למצות את יכולותיו הפיזיות והשכליות בדרך התורמת לעצמו ולחברה.

עניינה של התכלית השנייה והחשובה יותר שעומדת מאחורי האיסורים הפליליים היא במניעת התמכרות להימורים. ידוע לכל כי מספרם של המפסידים מהימורים גדול מאלה המרווחים מהם. מכאן כי אדם המכור להימורים עלול להביא את עצמו את ומשפחתו להפסדים כספיים משמעותיים עד כדי שייהפך לנטל עליהם ועל החברה בכללותה. על פי בית המשפט העליון, ההתמכרות להימורים עלולה להוביל את המכורים לפשיעה שמטרתה למזער את הפסדיו או להמשיך ולממן את הימוריו.

מה העונש בגין עבירות הימורים?

כפי שפורט במאמר זה, עבירות ההימורים על צורותיהן השונות נושאות עמן עונשים מקסימליים שנעים בין 6 חודשי מאסר ל-3 שנות מאסר. יחד עם זאת, ראוי להבהיר כי מדובר בעונשים מקסימליים שאינם מחייבים את בית המשפט להטילם בכל תיק ובעניינו של כל נאשם.

העונש הסופי שייגזר על הנאשם יוטל עליו לאחר שיישקלו גורמים שקשורים לעבירה הספציפית שהתבצעה על ידי הנאשם לצד נסיבותיו האישיות.

כאשר מדובר בארגון משחקים אסורים יילקחו בחשבון מספר המשחקים שאורגנו, תחכומם (משחק שולחן פשוט או רשת מורכבת ומתוחכמת), מספר המשתתפים, היקפם הכספי של ההימורים והרווח הכספי שגרפו המארגנים.

כמו כן בגזירת עונשו של הנאשם בית המשפט יתחשב בנסיבותיו האישיות לרבות הרשעותיו הקודמות, חרטה שהביע, הליך שיקומי שעבר, מצבו הרפואי, מצבו המשפחתי וגילו.

מדוע חשוב להיעזר בעורך דין פלילי בעבירות הימורים ?

בהתקיים נסיבות מסוימות עורך דין פלילי מקצועי יידע להגיע להסדר טיעון מקל שיש בו שינוי והקלה בעובדות כתב האישום ובסעיפי העבירה באופן שיבטיח כי העונש שיוטל על הנאשם יהיה מינימלי ולא יכלול מאסר בפועל.

גם לייעוץ על ידי עורך דין פלילי עוד בשלב החקירה קיימת חשיבות משמעותית שיכולה לעשות להוביל לסגירת התיק בהינתן קשיים ראייתיים כאלו ואחרים. קראו עוד אודות ייעוץ לפני חקירה במאמר הבא.

מחפש עורך דין פלילי בקריות? מחפש עורך דין פלילי בחיפה ? מחפש עורך דין פלילי בצפון? מחפש עורך למעצר? זומנת לחקירה בגין עבירות איומים? הוגש נגדך כתב אישום בגין עבירות איומים? מוזמן להתקשר לעו"ד אביב מזרחי 0504-399-440.

הערה:

מאמר זה מאגד מידע כללי וראשוני ואינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. אין להסתמך על הכתוב מבלי להתייעץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.

על כותב המאמר:

כותב המאמר הינו עורך דין אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו. המשרד מייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי החל משלב החקירה ועד להליכים המתקיימים בבית המשפט. בין היתר המשרד מתמחה בייצוג בעבירות סמים, נשק, אלימות, מרמה, אלימות במשפחה, עבירות צבאיות, הליכים משמעתיים, עבירות מין, הליכי מעצר, ייעוץ לפני חקירה, צווי הרחקה, ערעורים, ועדות שחרורים, שינוי עילת סגירה ומחיקת רישום פלילי.

שתפו את המאמר
אודות כותב המאמר אביב מזרחי

אודות כותב המאמר אביב מזרחי

כותב המאמר הינו עורך דין אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו. המשרד מייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי החל משלב החקירה ועד להליכים המתקיימים בבית המשפט. בין היתר המשרד מתמחה בייצוג בעבירות סמים, נשק, אלימות, מרמה, אלימות במשפחה, עבירות צבאיות, הליכים משמעתיים, עבירות מין, הליכי מעצר, הליך של הסדר מותנה, ייעוץ לפני חקירה, צווי הרחקה, ערעורים, ועדות שחרורים, שינוי עילת סגירה ומחיקת רישום פלילי.

אין במידע המופיע באתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

עוד מאמרים שיוכלו לעניין אותך...

נהיגה בקלות ראש
כל הפוסטים

נהיגה בקלות ראש

נהיגה בקלות ראש הינה עבירת תעבורה שמתבטאת במגוון רחב של מעשים המתבצעים על ידי נהגים בכבישי ישראל. יובהר כבר עתה כי עבירה של נהיגה בקלות

נקודות משרד הרישוי
כל הפוסטים

נקודות משרד הרישוי

כפי שידוע לרוב ציבור הנהגים בישראל, הדבר המרתיע ביותר ברישום דוח תנועה לחובת הנהג הוא לא הקנס הכספי, אלא דווקא רישום נקודות משרד הרישוי שנלוות

דילוג לתוכן