דוח חגורת בטיחות

דוח חגורת בטיחות

דוח חגורת בטיחותהוא דוח הנושא עמו את הענישה הבאה : עבירה הנושאת 6 נקודות לרבות קנס כספי של 250 ש"ח. נוסע ללא חגורת בטיות נושאת 2 נקודות וקנס כספי של 25 ש"ח.

נהגים רבים נוטים להתייחס לעבירת התעבורה של אי חגירת חגורת בטיחות כעבירה קלה או טכנית ובהתאם לכך מזלזלים בהשלכות הנובעות מרישום דוח תעבורה הקשור לעבירה זו.

כפי שנסביר במאמר זה, רישום דוח חגורת בטיחות לנהג כרוך בצבירת 6 נקודות משרד הרישוי וכן קנס כספי. אמנם, הקנס הכספי הקבוע לצד העבירה הינו קנס נמוך באופן יחסי בהשוואה לעבירות תעבורה אחרות. לשם השוואה בעניין הקנסות קראו גם את המאמר שכתבתי אודות דוח טלפון.

כאמור, הקנס הכספי הנמוך שקבוע לצד העבירה גורם לא אחת לנהגים לחשוב כי מדובר בעבירה קלה ופשוטה. אולם, חשוב להבהיר כי הקנס הכספי אינו הגורם המשמעותי ברישום דוח חגורת בטיחות אלא צבירת הנקודות ועל כן ראוי להבין את ההשלכות המשפטיות הקשורות לרישום הנקודות.

מהי עבירת נסיעה ללא חגורת בטיחות?

עבירת נסיעה ללא חגורת בטיחות מתחלקת לשתי עבירות משנה עיקריות. העבירה הראשונה מתבצעת כאשר נהג הנוהג בכלי רכב אינו חגור בחגורת בטיחות. העבירה השנייה מתבצעת כאשר הנוסע (להבדיל מהנהג) אינו חגור בחגורת בטיחות. שתי עבירות אלו כרוכות ברישום נקודות לחובתו של הנהג ועלולות להעמיד את רישיון הנהיגה שלו בסכנה.

עבירת חגורת בטיחות מעוגנת בתקנה 83ב' לתקנות התעבורה המציינת בזו הלשון:

"לא ינהג אדם ולא יסע ברכב מן הסוגים האמורים בתקנה 364א או בכל רכב שבו מותקנות חגורות בטיחות אלא אם כן הנוהג והנוסעים בו חגורים בחגורת בטיחות או רתומים במושב בטיחות או במושב מגביה כאמור בתקנה 83א, לפי הענין".

הרשעה בעבירת חגורת בטיחות דורשת למעשה שני רכבים בסיסים המקימים את העבירה הקבועה בפקודת התעבורה.

  • נסיעה בכלי רכב ללא חגורת בטיחות. חשוב לציין שככל שהרכב אינו נמצא בתנועה ובנסיעה לא מתקיימת עבירה והנהג אינו חייב להיות חגור בחגורת בטיחות. משרדנו נתקל לא אחת בדוחות תנועה שעניינם חגורת בטיחות כאשר מנסיבות הדוח עולה כי השוטר הבחין בנהג ללא חגורת בטיחות כאשר הרכב היה בעצירה מלאה. יש לציין ולהדגיש כי היסוד המרכזי של עבירה זו הוא כאשר הרכב בנסיעה ולא בעצירה.
  • הנהג או הנוסע ברכב לא חגור בחגורת בטיחות. המונח בלתי חגור בחגורת בטיחות מתייחס גם ללבישת החגורה לא באופן הטבעי שלה. ככל והחגורה אינה רכוסה באופן הנכון הרי שעלול להירשם דוח תנועה לנהג לרבות נקודות משרד הרישוי.

מה העונש הצפוי על דוח חגורת בטיחות?

כאמור, דוח בגין עבירת חגורת בטיחות לנהג כרוך גם ברישום 6 נקודות משרד הרישוי וכן קנס כספי על סך 250 ₪. דוח דומה הניתן לנוסע אשר אינו חגור נושא עמו 4 נקודות משרד הרישוי וכן קנס כספי על סך 250 ₪. נקודות משרד הרישוי הנרשמות בגין דוח זה תצטברנה לחובתו של הנהג יחד עם נקודות נוספות הקיימות לחובתו בהתאם לתקופת הצבירה הקיימת לו.

כפי שציינתי במאמרים אחרים, שיטת הניקוד של משרד הרישוי הינה שיטה הפועלת שכוללת תקופות צבירה שונות וסנקציות מנהליות מגוונות לנהגים אשר צברו לחובתם נקודות בגין עבירות שביצעו. מסיבה זו, כאשר נרשם דוח לחובתו של נהג מומלץ למהר ולפנות לעורך דין המתמחה בדיני תעבורה על מנת שזה יפעל לביטול הנקודות ובמקרים בהם רישום הדוח היה לא מוצדק אף לביטולו. קראו עוד בנושא זה במאמר שכתבתי אודות נקודות משרד הרישוי.

כיצד ניתן להתמודד עם דוח חגורת בטיחות?

היות ודוח חגורת בטיחות הינו דוח מסוג  ברירת משפט כלומר לנהג ישנה האפשרות להגיש להישפט או לשלמו יש לפעול במהירות ובמסגרת הזמנים הקבועה בחוק. בהתאם לדיני תעבורה, בקשה להישפט בגין דוח מסוג ברירת משפט לרבות דוח חגורת בטיחות חייבת להיות מוגשת בתוך 90 ימים ממועד קבלת הדוח.

הבקשה להישפט נשלחת למשטרת ישראל. זו תשלח לנהג הזמנה לדין ולאחר מכן יהיה עליו להתייצב בבית משפט לתעבורה במועד שיקבע לו. יש לציין כי הגשת הבקשה להישפט בגין הדוח שנרשם לא תמחק את הדוח או תעלימו. מדובר בצעד משפטי המקנה לבעל הדוח זכות עמידה בבית משפטי שמטרתה להוכיח את חפותו. קראו עוד בנושא בקשה להישפט במאמר שכתבתי אודות ערעור על דוח תנועה.

במועד הדיון על הנהג להתייצב בבית המשפט ולנסות להוכיח כי לא ביצע את העבירה כך שלמעשה רישום הדוח הינו בלתי מוצדק. ראוי להבהיר כי הפרכת דברי השוטר רושם הדוח אינו עניין של מה בכך. כלומר, מצופה מנהג להצביע כי נפלו פגמים של ממש ברישום הדוח או בהתנהלות השוטר בשטח. ככל והנהג לא ידע לעשות כן בדרך מקצועית ומשפטית, הוא עלול להיות מורשע בעבירה המיוחסת לו. במקרה מסוג זה בית המשפט אינו כפוף לקנס המקורי הנקוב בדוח והמשמעות הינה כי הוא רשאי להטיל על הנהג קנס גבוה יותר מזה הקבוע לצד העבירה.

האם בנסיבות מסוימות קיים פטור מחגורת בטיחות?

משרדנו נתקל לא אחת בנהגים אשר טענו כי בשל סיבות רפואיות כאלה או אחרות לא חגרו חגורת בטיחות ולכן יש לזכותם בדין. חשוב לציין כי בהקשר זה כי תקנה 83ג' לתקנות התעבורה מפרטת את הגורמים הפטורים מחגורת בטיחות במהלך נהיגה.

בין נהגים אלו כלולים אנשים הסובלים מבעיות בריאות או ממוגבלות רפואית אחרת. ברם, חשוב לציין שהפטור האמור כרוך באישור רפואי הניתן על ידי רופא מומחה. יש להדגיש כי את האישור הרפואי יש להשיג טרם רישום הדוח ולא בדיעבד.

אישור רפואי הניתן בדיעבד יש בידו כדי לסייע בטיפול משפטי בדוח אך ברוב המקרים לא יוביל למחיקת הדוח או ביטולו לאלתר. בהתאם לכך, מומלץ לנהג אשר סובל מבעיה רפואית שאינה מאפשרת לו לחגור חגורת בטיחות במהלך נסיעה לדאוג לקבלת אישור רפואי מתאים בטרם ינהג ללא חגורת בטיחות.

כאמור, תקנה 83ג' לתקנות התעבורה פוטרת מספר גורמים הפטורים מחגורת בטיחות. לצורך מאמר זה אנו נציין את הגורמים הרלוונטים והמוכרים לנו.

  • נהג הנוסע אחורנית. נסיעה ברוורס אינה מחייב בחגורת בטיחות.
  • נהג מונית המסיע נוסעים בשטח עירוני. יש לשים לב כי פטור לנהג מונית במקרה זה ניתן כאשר מדובר בשטח עירוני בלבד וכאשר במונית ישנם נוסעים. פטור אינו רלוונטי במקרים שבהם מדובר בשטח בין עירוני או כאשר המונית ללא נוסעים.
  • מורה נהיגה כאשר ברכב נוהג תלמיד הלומד נהיגה.
  • נהג אשר קיבל פטור רפואי מחגירת חגורת בטיחות במהלך נסיעה. פטור זה יינתן על ידי מרופא מוסמך ובהתבסס על טעמים רפואיים.

תיקון סעיף עבירת חגורת בטיחות לעבירה ללא ניקוד

במקרים רבים נהגים רבים פונים לבית המשפט במטרה להפחית את הניקוד המופיע לצד העבירה למרות שהם אינם בטוחים בחפותם.

חשוב להדגיש כי תיקון סעיף העבירה לעבירה ללא ניקוד אפשרי אך ורק בתנאי ומנסיבות הדוח עולים כשלים ראייתיים הפוגמים בסיכוי התביעה להוכיח מעבר לספק סביר את הרשעת הנהג בדין.

מסיבה זו, כאשר מגישים בקשה להישפט, יש להיערך בהתאם טרם מועד הדיון ולהציג בפני התביעה המשטרתית רשימת כשלים אשר באמצעותה ניתן יהיה להגיע להסדר טיעון עם התביעה בסופו של יום ותיקון העבירה לעבירה ללא ניקוד.

עורך דין מקצועי המנוסה בדיני תעבורה יוכל בקלות לאתר את הכשלים הראייתיים העולים מהדוח ולהציגם בפני התביעה המשטרתית. כשלים ראייתיים מתבססים על פסיקות אשר נקבעו בעבר על ידי בתי משפט לתעבורה ומהווים קו מנחה בטיפול בדוחות תעבורה וברישומם.

טיפול בדו"ח חגורה דורש הכוונה מקצועית של עורך דין

רוב הנהגים אשר נרשמו להם דוחות תעבורה בחייהם מעולם לא הגיעו לפתחו של בית המשפט או מעולם לא התמודדו עמו בכוחות עצמם. ניהול משפט או משא ומתן עם התביעה המשטרתית דורש ידע משפטי, הכרת החוק והפסיקה וכן הפרקטיקה הנהוגה. מטבע הדברים, נהג אשר מעולם לא הופיע בבית משפט יתקשה לעשות זאת בכוחות עצמו.

מעבר לכך, ניהול משפט או תיקון דוח תעבורה לעבירה קלה אשר אינה נושאת ניקוד, דורש הצגת כשלים ראייתיים בפני התביעה המשטרתית ושיכונעה כי מדובר בדוח אשר אינו מוכח מעבר לספק סביר. עורך דין המתמחה בדיני תעבורה מסוגל להתמודד עם פרמטרים אלו ולהביא בסופו של דבר לתוצאה המתבקשת שהינה מחיקת הניקוד או ביטול הדוח.

יתרה מכך, עורך הדין המתמחה בדיני תעבורה יוכל להציג לנהג את האפשרויות העומדות בפניו וכן לסייע לו לערוך בדיקה מקיפה אודות עברו התעבורתי והניקוד הקיים לחובתו.

אין ספק כי רישום הניקוד העומד לצד עבירת חגורת בטיחות קשור בהכרח לעברו התעבורתי של הנהג ויתר הנקודות הרשומות לחובתו. ככל ולנהג ישנם דוחות תעבורה נוספים, עלול הדבר להקשות על תיקון הדוח או ניהולו בבית משפט.

אמנם, הקנס הכספי הקיים לצד דוח חגורת בטיחות אינו גבוה. אולם, דוח חגורת בטיחות כרוך ברישום נקודות משרד הרישוי העלולות לפגוע קשות ברישיון הנהיגה שלכם.

מחפש עורך דין תעבורה בחיפה? מחפש עורך דין תעבורה בקריות? קיבלת דוח תנועה? מוזמן להתקשר לעו"ד אביב מזרחי 0504-399-440.

הערה:

מאמר זה מאגד מידע כללי וראשוני ואינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. אין להסתמך על הכתוב מבלי להתייעץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.

על כותב המאמר:

כותב המאמר הינו עורך דין אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו. המשרד מייצג חשודים ונאשמים בתיקים פליליים, הליכים משמעתיים ותיקי תעבורה. בין היתר המשרד מייצג נאשמים וחשודים בעבירות סמים, נהיגה בפסילה, נהיגה בשכרות, עבירות כלכליות, עבירות אלימות, עבירות מרמה, עבירות אלימות במשפחה, עבירות צבאיות, עבירות תעבורה, עבירות מין, הליכי מעצר, הליך הסדר מותנה, ייעוץ לפני חקירה, צווי הרחקה, צווי הגנה, ערעורים, ועדות שחרורים, בקשות לשינוי עילת סגירה ומחיקת רישום פלילי.

תמונה של כותב המאמר עו"ד אביב מזרחי
כותב המאמר עו"ד אביב מזרחי

כותב המאמר הינו עורך דין אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו. המשרד מייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי החל משלב החקירה ועד להליכים המתקיימים בבית המשפט. בין היתר המשרד מתמחה בייצוג בעבירות סמים, נשק, אלימות, מרמה, אלימות במשפחה, עבירות צבאיות, הליכים משמעתיים, עבירות מין, הליכי מעצר, הליך של הסדר מותנה, ייעוץ לפני חקירה, צווי הרחקה, ערעורים, ועדות שחרורים, שינוי עילת סגירה ומחיקת רישום פלילי.

אין במידע המופיע באתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

עוד מאמרים שיוכלו לעניין אותך...
איומים_640x359
כל הפוסטים
איומים

איומים הם חרב פיפיות בעולם הפלילי. הם יכולים לנבוע מרגע של חולשה או כעס, אך עלולים להוביל אדם, שבשגרה אינו אלים, אל תוך מערבולת משפטית

יחידת ביטחון מידע_640x448
כל הפוסטים
יחידת ביטחון מידע

יחב"מ היא יחידת ביטחון מידע במשטרת ישראל. היחידה מהווה גורם מפתח בתחום אבטחת המידע והשמירה על ביטחון הציבור. מבחינה מקצועית, יחב"מ אחראית על ניהול והערכת

דילוג לתוכן