נגד לקוח המשרד, בחור נורמטיבי בשנות ה-20 לחייו, הוגש כתב אישום לבית המשפט השלום ברחובות שמייחס לו החזקת סמים שלא לצריכה עצמית, נהיגה פוחזת ברכב, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו ונהיגה תחת השפעת סמים. לאחר הסדר טיעון עם התביעה, בית המשפט הטיל על הנאשם 4 חודשי עבודות שירות ללא ריצוי של מאסר בפועל.
לקוח המשרד תושב הקריות, בשנות ה-20 לחייו, נעצר באזור השפלה כאשר הוא מחזיק ברכבו סמים מסוכנים מסוג קנאביס במשקל שמתקרב לקילוגרם (988 גרם). כידוע, כמות שנחשבת להחזקה לצריכה עצמית בסם הקנאביס עומדת על 15 גרם. קראו עוד על כך במאמר שכתבתי בנושא החזקת סמים.
הסיפור החל כאשר לקוח המשרד ישב ברכבו ולפתע ניגש אליו שוטר, פתח את דלת הרכב וביקש לשוחח עמו. לקוח המשרד נבהל מהשוטר, סגר את הדלת שליד הנהג והמשיך בנסיעה למרחק של מספר מאות מטרים ונעצר בצד הכביש. מיד לאחר מכן, השוטרים הגיעו למקום, ביצעו חיפוש ברכב ומצאו את הסמים שהוחבאו ברכב.
לאחר התפיסה, השוטרים עצרו את לקוח המשרד והובילו אותו לחקירה באזהרה בתחנת המשטרה. שם נדרש לבצע בדיקת שתן לגילוי סמים ובדיקה זו נמצאה חיובית לשרידי סם מסוג קנאביס.
בחקירתו באזהרה יוחסו ללקוח המשרד עבירות של החזקת סם שלא לצריכה עצמית, נהיגה פוחזת ברכב, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו ונהיגה תחת השפעת סמים.
הנאשם טען בחקירתו כי החזיק את הסמים לצריכה עצמית וכי לא התכוון לברוח לשוטרים ועשה זאת משום שנבהל.
כאמור, לבסוף הוגש נגד הנאשם כתב אישום שייחס לו מספר עבירות שונות וביניהן החזקת סמים, נהיגה תחת השפעה סמים, נהיגה פוחזת והפרעה לשוטר במילוי תפקידו.
ראוי לציין כי במקרים רבים עבירת ההפרעה לשוטר מיוחסת לחשודים שלתפיסת המדינה ניסו לברוח משוטר או להעלים ממנו את הראיות לביצוע העבירה. סעיף עבירה זה נפוץ במיוחד במקרים שבהם הנאשם השליך את הסמים למראה השוטרים.
בין האירועים לבין מועד הגשת כתב האישום חלפו כעשרה חודשים. עד לסיום התיק בבית המשפט חלפו כשנתיים נוספות. במועד גזר הדין, חלפו קרוב לשלוש שנים מעת ביצוע העבירות. מאז ביצוע העבירות הנאשם תיקן את דרכיו ונמנע מלהסתבך פעם נוספת.
כפי שציינתי במאמרים אחרים, חלוף הזמן מהווה גם הוא שיקול מרכזי במסגרת שיקולי הענישה שבית המשפט נדרש לשקול בשעה שהוא שוקל את העונש הראוי לנאשם.
לאחר הסדר טיעון שכלל תיקון של כתב האישום והסרת חלק מהעבירות שיוחסו לנאשם בכתב האישום המקורי, שירות המבחן התבקש לחוות דעתו על הנאשם. שירות המבחן שילב את הנאשם בקבוצה טיפולית וקבע כי ישנם סיכויים משמעותיים כי נאשם זה ישתקם בצורה מוצלחת. בנוסף, שירות המבחן הציע לבית המשפט להטיל עליו ענישה שיקומית ולהעמידו בצו מבחן במסגרתו ישתלב בהליכים טיפוליים נוספים.
לאור האמור בתסקיר שירות המבחן, בתום ההליך המשפטי, עורך דין אביב מזרחי הצליח לשכנע את התביעה כי ראוי להעדיף את השיקול השיקומי בעניינו של הנאשם. בסופו של דבר, הצדדים הסכימו על הטלת 4 חודשי עבודות שירות, פסילת רישיון לתקופה של 5 חודשים, צו מבחן וקנס. בית המשפט כיבד את הסכמות הצדדים והטיל על הנאשם 4 חודשי עבודות שירות, לצד עונשים נלווים וללא מאסר בפועל.
מדובר בתוצאה טובה במיוחד נוכח כמות הסמים שנתפסה על הנאשם והעבירות שיוחסו לו בכתב האישום המקורי.
תמונות של כתב האישום:

