צו הבאה נועד להבטיח התייצבות של אזרח לדיון משפטי כלשהו. חשוב להדגיש כי צו הבאה ניתן על ידי בית המשפט כאשר התעוררה בעיה כלשהי עם אותו אזרח. דהיינו, נהוג כי בית המשפט נותן צו מסוג זה רק לאחר שהאזרח נמנע מלהתייצב לדיונים קודמים.
חשוב להדגיש כי צו הבאה יכול להינתן במשפט פלילי אולם גם במשפט אזרחי כלפי עד שמסרב להתייצב למרות שההזמנה לדיון הומצאה לי כדין.
מבחינה מעשית, צו הבאה מתבצע באמצעות משטרת ישראל. לאחר שבית המשפט מוציא צו הבאה הוא נמסר לתחנת המשטרה הרלוונטית לצורך ביצוע. שוטרי הסיור של התחנה מאתרים את האדם שנגדו הוצא צו ההבאה ומעכבים אותו לתחנת המשטרה.
לרוב, בית המשפט מגדיר בהחלטתו תנאים שבמידה והאזרח יעמוד בהם הוא ישוחרר מהתחנה תוך ההתחייבות שיתייצב לדיון הבא בבית המשפט. לרוב, תנאי השחרור כוללים חתימה על התחייבות להתייצב לדיון וכן הפקדה של סכום כספי מסוים כערבון להתייצבות.
במקרים שאותו אזרח מפקיד סכום כספי בתחנה אולם נמנע להתייצב לדיון פעם נוספת אזי שסכום זה עלול להיות מחולט לטובת המדינה.
מה זה צו הבאה
מה זה צו הבאה הינה שאלה נפוצה למדי. כאמור, מדובר בצו שיפוטי שיש בו משום הגבלת חירות במטרה להבטיח התייצבות לדיון משפטי. על מנת להימנע מאי הנעימות שכרוכה בהוצאת הצו, מומלץ לכל אזרח שמקבל זימון לבית המשפט להתייצב לדיון בהתאם להוראות ההזמנה לדין.
ככל שהאזרח מנוע מלהתייצב לדיון במועד שנקבע מסיבה זו או אחרת, מומלץ כי יפנה מבעוד מעוד לבית המשפט באמצעות עורך דינו ויבקש לדחות את הדיון למועד חלופי.
צו הבאה פלילי
צו הבאה פלילי יכול להינתן נגד נאשם שלא מתייצב למשפט בעניינו או לחלופין כלפי עד שלא מתייצב לעדות מסיבה זו או אחרת. מה שקורה לאחר הגשת כתב אישום הוא שהנאשם מקבל זימון לדיון הראשון בעניינו ואליו הוא חייב להתייצב. כאשר מדובר בנאשם שלא מתייצב לדיונים בתיק פלילי אזי שלרוב התביעה תבקש מבית המשפט להוציא נגדו צו הבאה פלילי.
חשוב להדגיש כי אין די בכך שהנאשם לא מתייצב על מנת שיוצא בעניינו צו הבאה פלילי. התביעה חייבת להוכיח לבית המשפט כי היא זימנה את הנאשם כדין ואף להציג לשופט אסמכתא להמצאה. במקרים שבהם אין למאשימה הוכחה לזימון השופט בדרך כלל ידרוש כי התביעה תעשה ניסיון נוסף לזמנו ללא צו ותדאג לאסמכתא תקפה להמצאה.
כאמור, צו הבאה פלילי יכול להינתן גם נגד עד שלא מתייצב לדיון לאחר שזומן לעדות. יודגש כי מסירת עדות בבית המשפט הינה חובה ואין לאזרח זכות בחירה בעניין זה. אזרח שמתחמק ממסירת עדות מסתכן בכך שיוצא נגדו צו הבאה והוא יעוכב לתחנת המשטרה.
צו הבאה אזרחי
צו הבאה אזרחי יכול להינתן בהליכים משפטיים מתחום המשפט האזרחי. כלומר, מדובר תביעות אזרחיות בין אזרחים או חברות יהיה נושא התביעה אשר יהיה. לרוב צו הבאה אזרחי מוצא נגד עד שמסרב להעיד ולא כלפי בעל דין בהליך (תובע או נתבע).
הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהסנקציות שניתן להפעיל כלפי בעל דין שלא מתייצב למשפטו הינן חמורות בהרבה מצו הבאה אזרחי. כך לדוגמא כאשר תובע לא מתייצב לדיון בית המשפט רשאי למחוק את התביעה ולחייב אותו בהוצאות.
מנגד, כאשר נתבע לא מתייצב למשפט השופט יכול לקבל את התביעה נגדו במלואה. ובמילים אחרות, הסנקציות שניתנות להפעלה על בעלי דין שאינם מתייצבים לדיונים בעניינם נושאות עמן השלכות כלכליות קשות שמרתיעות יותר מהוצאת צו הבאה.
צו הבאה בית משפט
צו הבאה לבית משפט מוצא נגד אדם שלא מתייצב לדיון בעניינו או דיון לצורך מתן עדות. כאמור, בצו הבאה לבית משפט כרוך בהגבלת חירות אישית של האזרח הואיל והוא מעניק למשטרה סמכויות עיכוב ומעצר.
לאור ההשלכות האמורות, רוב השופטים לא ממהרים להוציא את הצווים האמורים ובדרך כלל יתנו לאזרח יותר מהזדמנות אחת להתייצב לדיון בטרם יורו על צו הבאה לבית משפט.
צו הבאה לעד
צו הבאה לעד הינה פרקטיקה נפוצה למדי. כידוע, ישנם אזרחים שלא מעוניינים במתן עדות בבית משפט. לרוב, במשפט אזרחי חוסר הנכונות להעיד נובע מאי נעימות כלפי אחד הצדדים לצד רצון לשמור על ניטרליות.
מנגד, כאשר מדובר בתיק פלילי, לרוב, ההתחמקות מעדות נוגע לחשש מהנאשם מפאת הטרדת עד או חשש להיתפס כמשתף פעולה עם רשויות אכיפת החוק. תהיה הסיבה להתחמקות מעדות אשר תהיה, עבור העד התוצאה עלולה להיות זהה. בית המשפט רשאי להוציא צו הבאה לעד תוך הגבלת חירותו.
בצו הבאה לעד השופט לרוב יורה למשטרה לעצור את העד ולא לשחררו מתחנת המשטרה עד שיחתום על התחייבות להגיע לדיון הבא. עד שיסרב לחתום על התחייבות האמורה יובא בפני שופט שיחליט כיצד יש לנהוג עמו בהקשר לסירובו להעיד.
תשלום צו הבאה
תשלום צו הבאה הוא תנאי נפוץ לשחרור. חשוב להדגיש בהקשר זה כי הסכום המדויק שבית המשפט קובע בהחלטתו כתנאי לשחרור נקבע בהתאם לשיקול דעתו ולנסיבות העניין.
ככלל, ראוי שתשלום צו הבאה יותאם ליכולותיו הכלכליות של האזרח שבעניינו ניתן הצו. סכום כספי גבוה שניתן שננקב על ידי בית המשפט כתנאי לשחרור עלול להוביל להמשך הגבלת חירות של האזרח ולמעצר מיותר.
עוד יצוין כי בקביעת הסכום בית המשפט מתחשב במספר קריטריונים רלוונטיים. כך לדוגמא, השופטים נוהגים להתחשב בחומרת הנושא המשפטי שעל הסדר היום כמדד מסייע לקביעת הסכום. ככל שמדובר בעניין רציני וחמור יותר כך סביר שהסכום שייקבע לתשלום צו הבאה יהיה גבוה יותר. כאמור, גובה הסכום נקבע לא פעם בהקשר לחומרת העניין ובמובן זה ישנו דמיון לאופן שבו נקבע סכום הפקדה כתנאי לשחרור למעצר בית.
מטבע הדברים שהכלל האמור עובד גם לכיוון ההפוך. ככל שמדובר בעניין משפטי שולי וזניח יותר כך בית המשפט יהסס יותר בנוגע למתן הצו. ככל שיוצא צו כך גם הסכום לתשלום צו הבאה יהיה נמוך בהתאם לסוג העניין.
בנוסף נהוג כי בית המשפט מתחשב בסטאטוס של האזרח בתיק. ניתן לומר כי עד שלא מתייצב למשפט יזכה ליחס מקל יותר בנוגע לתשלום צו הבאה בהשוואה לנאשם שלא מתייצב למשפט.
ביטול צו הבאה
ביטול צו הבאה מתבצע באמצעות הגשת בקשה מתאימה לשופט שהוציא את הצו. חשוב להדגיש כי ביטול צו הבאה באופן הזה מתייחס למצב שבו האזרח מבקש מבית המשפט לפתור אותו מהתנאים המקוריים שנקבעו בצו כתנאי לשחרורו.
כך לדוגמא, אזרח שהוצא נגדו צו הבאה שלצידו דרישה להפקדת סכום כספי גבוה יכול לבקש מבית המשפט ביטול צו ההבאה ללא הפקדה. מטבע הדברים, שבבקשה מסוג זה האזרח נדרש להצהיר כי יתייצב מרצונו ועל אחריותו לדיון ולכן הוא מבקש מבית המשפט לפתור אותו מהתנאים המקוריים שנקבעו.
ככל שבית המשפט יורה על ביטול צו הבאה אזי שהאזרח יצטרך להתייצב לדיון המשפטי הקרוב. סביר להניח כי הימנעות נוספת שלו מלהתייצב לדיון לאחר שצו אחד כבר בוטל תוביל להוצאת צו נוסף נגדו אולם תחת תנאים מגבילים חמורים וקשים יותר.
בקשה לביטול צו הבאה
בקשה לביטול צו הבאה אמורה להתייחס לנסיבות שבגינן הוצא הצו מלכתחילה, כלומר, לסיבה שבגינה האזרח או הנאשם לא התייצב לדיון שבגינו הוצא נגדו צו ההבאה. מומלץ לאזרח שמגיש בקשה לביטול צו הבאה ליתן סיבה טובה להימנעותו מלהתייצב לדיון הקודם אחרת הסיכויים שבית המשפט יורה על ביטול ההחלטה אינו גבוה.
במקרים שבהם הבקשה לביטול צו הבאה מבוססת על נימוקים טובים וכאשר ישנה סיבה מוצדקת להיעדרות האזרח מהדיון הקודם אזי שישנה אפשרות שבית המשפט ייעתר לבקשה ויורה על ביטול הצו. יחד עם זאת, חשוב לציין שהחלטה בדבר בקשה לביטול צו הבאה נתונה תמיד לשיקול דעת רחב של בית המשפט.
ישנם שופטים שייעתרו לבקשה במקרה שתוצג להם סיבה מוצדקת להיעדרות מהדיון, אולם, ישנם שופטים שיסרבו לבטל את הצו תהיה הסיבה אשר תהיה. כך או כך, ברוב הצווים פקודת המעצר תפקע מאליה כאשר האזרח יקיים את התנאים שנקבעו בצו (למשל הפקדה כספית או חתימה).