חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שימוע בפני קצין תנועה בשל עבירת תעבורה (שימוע פסילת רישיון)

שימוע במשטרה
תוכן עניינים

שימוע בפני קצין תנועה בשל עבירת תעבורה (שימוע פסילת רישיון)

שימוע בפני קצין תנועה בגין ביצוע עבירת תעבורה מתקיים כאשר נהג נתפס מבצע עבירת תנועה חמורה אשר לדעת המשטרה מעידה על צורך דחוף בהרחקת אותו נהג מהכביש, וזאת באופן מידי מבלי להמתין לתחילת הליך משפטי בעניינו.

ובמילים אחרות, באמצעות הליך השימוע המשטרה יכולה לפסול את הנהג מנהיגה כאקט מניעתי זמני על ידי שימוש בסמכותה המנהלית. באופן הזה המשטרה יכולה לוודא כי אותו נהג יהיה מנוע מלנהוג עד שהערכאה השיפוטית הרלוונטית תוכל לדון בעניינו.

חלק ניכר מציבור הנהגים בישראל טועה לחשוב שכאשר נרשמת לנהג הזמנה לדין בגין ביצוע עבירת תנועה מדובר בדוח רגיל שאין לצדו השלכות משפטיות נוספות מלבד ההזמנה לדין.

כפי שיוסבר להלן במאמר זה, שימוע בפני קצין משטרה בנוגע לעבירת תנועה חמורה הינו הליך מנהלי לכל דבר ועניין. פקודת התעבורה מאפשרת לקצין המשטרה לשלול את רישיון הנהיגה של הנהג שמופיע בפניו במסגרת השימוע. תקופת הפסילה נתונה לשיקול דעתו של הקצין ותקופות הפסילה המקסימליות שניתן להטיל על נהג משתנות בהתאם לסוג העבירה שביצע לכאורה. בהמשך המאמר יוסבר כיצד ניתן לערער על החלטת קצין המשטרה בעניין הפסילה המנהלית ומהם הסיכויים לביטול החלטתו. קראו גם אודות עבירת התעבורה החמורה של נהיגה בזמן פסילה .

מהו שימוע בפני קצין משטרה?

כפי שהובהר בתחילת המאמר, שימוע בפני קצין משטרה מתקיים כאשר לחובת הנהג נרשמה הזמנה לדין בגין ביצוע עבירת תעבורה חמורה. השימוע בפני הקצין הוא למעשה הליך מנהלי שבמסגרתו קצין המשטרה שוקל את האפשרות לפסול את הנהג שנחשד בביצוע עבירת תנועה. תקופת הפסילה המקסימלית שהקצין יכול להטיל על הנהג משתנה בהתאם לסוג העבירה שביצע ובהתאם לתקופות הפסילה שפקודת התעבורה קובעת לגבי כל סוג של עבירה. בתחילת השימוע, קצין המשטרה מחויב להסביר לנהג את משמעותו של הליך השימוע והשלכותיו.

במהלכו של השימוע, הנהג רשאי להשמיע בפני קצין המשטרה את מלוא טענותיו במטרה לשכנעו שלא ליטול ממנו את רישיון הנהיגה. חשוב לציין כי נהג שעומד לעבור שימוע בפני קצין משטרה להיות מיוצג על ידי עורך דין מטעמו בדומה לכל הליך משפטי אחר. עורך דינו של הנהג החשוד רשאי לטעון את טענותיו של הנהג במקומו או להעלות טענות נוספות שלא הועלו על ידי הנהג.

מהו המועד לעריכת שימוע ?

שימוע בפני קצין משטרה יעשה לרוב בפרק הזמן שסמוך לביצוע העבירה וסמוך למועד נטילת רישיון הנהיגה על ידי השוטר שעצר את הנהג לאחר ביצוע העבירה (השוטר שרשם את הדוח לנהג). חשוב להבהיר בהקשר זה כי בהתאם לחוק השימוע חייב להתקיים בתוך 72 שעות ממועד נטילת רישיון הנהיגה על ידי השוטר שעצר את הנהג.

מקור הסמכות של קצין משטרה לקיים שימוע מנהלי

סמכותו החוקית של קצין המשטרה לקיים שימוע לנהג אשר ביצע עבירת תנועה חמורה מעוגנת בסעיף 47 פקודת התעבורה [נוסח חדש] (להלן: "הפקודה"). במסגרת סעיף זה מפורטות גם התקופות אשר החשד לביצוען מעניק לקצין המשטרה את הסמכות להורות על פסילת רישיון הנהיגה. ראו את לשונו של סעיף 47 לפקודה:

"היה לשוטר יסוד סביר להניח כי נהג עבר לעיניו עבירה מן העבירות המפורטות בתוספת הרביעית, או כי בשל עבירה שעבר הנהג אירעה תאונת דרכים שבה נהרג אדם או נחבל, או ניזוק רכוש, רשאי השוטר לדרוש מהנהג להילוות אליו אל קצין משטרה או ליטול ממנו את רשיון הנהיגה שלו.

נטל השוטר את רשיון הנהיגה כמפורט בסעיף קטן (ב), יתן לנהג אישור על נטילת הרשיון וזימון להופיע, בתוך שלושה ימים במועד שיקבע, בפני קצין משטרה, לצורך החלטה בדבר פסילת רשיון הנהיגה שלו; אישור שניתן כאמור יראו אותו כרשיון הנהיגה שניטל וזאת עד למועד שנקבע לזימון הנהג בפני קצין המשטרה".

מהם המקרים בהם יוזמן נהג לשימוע בפני קצין משטרה?

בהתאם לסעיף 47 לפקודה סמכותו של קצין משטרה להורות על פסילת רישיון הנהיגה של נהג מתקיימת במקרים בהם היה הנהג מעורב בתאונת דרכים או ביצע עבירה המופיעה בתוספת הרביעית לפקודות התעבורה.

באופן כללי, ניתן לומר כי בין העבירות הנפוצות בהן יוזמן הנהג לשימוע בפני קצין משטרה ניתן למצוא את המקרים הבאים:

  • עבירת מהירות אשר עניינה הזמנה לדין –מדובר בעבירת מהירות גבוהה החורגת מברירת הקנס המצויה בחוק. כלומר, מדובר בעבירת מהירות שהנהג שנתפס בביצועה יועמד לדין בבית משפט והעניין לא יסתיים בקנס בלבד (מפאת חומרת העבירה). נהגים אשר נתפסים נוהגים במהירות גבוהה במיוחד מוזמנים לקצין משטרה לצורך עריכת שימוע בעניינו.
  • עבירת נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעת סמים – מדובר באחת מעבירות התעבורה החמורות שקיימות בספר החוקים. ברוב המכריע של המקרים, נהג אשר נתפס נוהג בשכרות או תחת השפעת סם יוזמן לשימוע בפני קצין משטרה ורישיונו עלול להישלל לתקופה של 30 ימים. קראו עוד אודות עבירת נהיגה בשכרות במאמר הבא.

חשוב לציין שבעבירות אלו יחידת תביעות התעבורה עלולה להגיש בעניינו של הנהג בקשה לפסילת רישיונו עד לתום ההליכים המשפטיים בנוגע לאותה עבירה. בקשה זו תוגש על ידי יחידת התביעות לבית המשפט לתעבורה, ובמסגרתה יחידת התביעות תטען כי אותו נהג מהווה סכנה לציבור הנהגים ועל כן תבקש את פסילת רישיונו לאלתר כך שהוא יורחק מהכביש. הפרקטיקה הנוהגת בעניין הליך זה היא שיחידת התביעות תגיש את בקשתה לפסילה עד תום ההליכים בטרם ש-30 ימי הפסילה המנהלית מסתיימים. הגשת הבקשה בעת שהפסילה המנהלית עדיין בתוקף היא אמצעי שבאמצעותו יחידת התביעות מוודא שיישמר "רצף" של פסילה וכך היא למעשה מונעת מצב שבו הנהג יוכל לשוב ולנהוג לפני שהתיק בעניינו יסתיים.

במקרה שבקשת התביעות לפסילה עד תום ההליכים תתקבל על ידי בית המשפט, מצבו המשפטי של הנהג יורע משמעותית ולפסילה זו קיימות השלכות על המשך ההליך וכן על סנקציות אפשריות שיוטלו על הנהג על ידי משרד הרישוי.

הליך פסילה עד תום ההליכים דומה במהותו להליך של מעצר עד תום ההליכים, אלא שבמקרה זה האמצעי שנועד להפחית את המסוכנות הינו פסילה להבדיל ממעצר. קראו עוד אודות מעצר עד תום ההליכים בהליכים פלילים.

  • נהיגה ללא מלווה –כפי שידוע, לאחר הוצאת הרישיון בפעם הראשונה נהג חדש חייב במהלך התקופה הקבועה בחוק לנהוג כאשר לצידו נהג מלווה. נהג חדש אשר ייתפס ללא מלווה יוזמן לשימוע ורישיון הנהיגה שלו עלול להישלל.
  • תאונת דרכים – באירוע של תאונת דרכים ישנן מספר עבירות רלוונטיות אשר באופן טבעי תיוחסנה לנהג כמו נהיגה בחוסר זהירות, נהיגה בקלות ראש, גרימת נזק ועוד. קיומה של תאונת דרכים מעניק לקצין המשטרה סמכות לזמן נהג מעורב לשימוע ובמסגרת זו להורות על פסילת רישיונו.

העבירות שהוזכרו לעיל הן עבירות הנפוצות ביותר שמתקיימים בעניינן שימועים בעניין פסילת רישיון. יחד עם זאת, חשוב לציין שהתוספת הרביעית לפקודת התעבורה כוללת בתוכה עבירות נוספות אשר מעניקות לקצין המשטרה סמכות לקיים שימוע ולפסול נהג מנהיגה.

לאיזה תקופות רשאי קצין המשטרה לשלול את רישיון הנהיגה?

אחת השאלות החשובות שמתעוררת כאשר נהג מוזמן לשימוע בפני קצין משטרה נוגעת לאורך התקופה המקסימלית אשר יכול קצין המשטרה לשלול את רישיון הנהיגה. שאלה חשובה נוספת נוגעת לאופן הפעלת הסמכות על ידי הקצין ושאלת שיקול הדעת ויכולתו לחרוג מהתקופות שקבועות בפקודת התעבורה.

סעיף 47ה' לפקודה מפרט את התקופות אשר בסמכותו של קצין המשטרה להורות על שלילת רישיון נהיגה.

"היה לקצין משטרה יסוד להניח כי יוגש כתב אישום נגד הנהג שביצע את העבירה לפי סעיף קטן (ב) ינהג כלהלן, לפי הענין:

(1) בעבירה שגרמה לתאונת דרכים שבה נהרג אדם – יפסול את הנהג מהחזיק ברשיון נהיגה לתקופה של 90 ימים;

(2) בעבירה שגרמה לתאונת דרכים שבה נחבל אדם או ניזוק רכוש – רשאי הוא לפסול את הנהג מהחזיק ברשיון נהיגה לתקופה של 60 ימים;

(3) בעבירה מן המפורטות בתוספת הרביעית – רשאי הוא לפסול את הנהג מהחזיק ברשיון נהיגה לתקופה של 30 ימים".

חשוב לציין בפתח הדברים כי עבירה של גרימת מוות ברשלנות הינה עבירה חמורה במיוחד, ובהתאם לכך, המחוקק לא הותיר לגביה שיקול דעת לקצין המשטרה. המשמעות היא שבעבירה של גרימת מוות ברשלנות החוק מחייב את קצין המשטרה לפסול את רישיון הנהיגה של הנהג לתקופה של 90 ימים ואין לקצין יכולת להפעיל שיקול דעת במקרה מסוג זה.

כפי שניתן לקרוא בסעיף שצוטט למעלה, באשר לעבירות אחרות כגון תאונות דרכים או עבירות המנויות בתוספת הרביעית, הותיר המחוקק לקצין המשטרה שיקול דעת בנוגע לפסילת רישיון הנהיגה של הנהג.

באשר לסמכותו של קצין המשטרה לחרוג מהזמנים הקבועים בסעיף 47ה' לפקודה (תקופות הפסילה),  הרי בהתאם לפסיקת בית המשפט, לקצין המשטרה קיים שיקול דעת לפסול את רישיונו של המבקש בין 0 ימים ל-30 ימים או 60 ימים הכל בהתאם לנסיבות המקרה ושיקולים רלוונטיים נוספים.

יחד עם זאת, בפרקטיקה קציני משטרה אינם נוהגים לחרוג מהתקופות הפסילה שהחוק מאפשר להם להטיל על הנהג. כלומר, קציני המשטרה נוהגים בדרך כלל להטיל פסילה שמגיעה לתקופה המקסימלית שקבועה בחוק, כך  ובמידה וכבר יחליטו לפסול את רישיונו של הנהג הם יעשו זאת לתקופה של 30 ימים או 60 ימים.

כיצד ניתן לשכנע את קצין המשטרה לא לפסול את רישיון הנהיגה?  

יש לזכור כי שימוע בפני קצין תנועה בשל עבירת תעבורה הינו הליך מנהלי לכל דבר ועניין. כפי שצוין לעיל, מדובר בהליך שטומן בחובו השלכות עתידיות משמעותיות על רישיון הנהיגה של הנהג שעומד בפני שימוע.

נוכח אותן השלכות בעלות משמעות, ראוי ומומלץ להיוועץ עם עורך דין תעבורה המתמחה בתחום ואף להיות מיוצג על ידי עורך דין במהלך השימוע. עורך לתעבורה שמנוסה בשימועים, יוכל לסייע לנהג על להתמקד בטענות החשובות שיוכלו לשכנע את הקצין שלא לפסול אותו מהנהיגה. כאמור, עורך דין לתעבורה רשאי על פי חוק להתייצב עם הנהגה לשימוע ולהשמיע בפני הקצין טענות לזכות הנהג.

ככל שמדובר בנהג שעברו התעברותי "נקי" ראוי לציין זאת באוזני הקצין ולהתמקד בסוגיה זו הואיל ומדובר בנסיבה מקלה שנזקפת לזכותו של הנהג. בנוסף, גם נסיבות אישיות אחרות של הנהג יוכלו להיתפס בעיני הקצין כרלוונטיות ובכלל זה מצבו הרפואי, מצבו התעסוקתי וצורך אישי חשוב שמחייב כי יוכל להמשיך ולהחזיק ברישיון.

עבר תעבורתי נקי יחד עם נסיבות אישיות מגובות במסמכים יכולים בהחלט להכריע את הכף ולשכנע את קצין המשטרה שלא לשלול לנהג את רישיון הנהיגה.

עורך הדין שמייצג את הנהג במסגרת שימוע, יוכל להעלות בפני הקצין טענו משפטיות הקשורות לעצם עריכת ההליך המנהלי או לחילופין יוכל להעלות טענות כלפי רישום הדוח עצמו ויתר הראיות העולות ממנו. יש לשים לב כי טענות משפטיות אמורות להיטען באופן ברור ומבוסס, שכן במידה וישנה שאלה או חוסר בהירות בהקשר לטענה מוטב כי היא תעלה כבר במסגרת השימוע. קראו גם אודות ייעוץ לפני חקירה פלילית במאמר הבא.

כיצד ניתן לערער על החלטת קצין תנועה אשר שלל רישיון נהיגה?

בדומה לכל החלטה מנהלית, החלטתו של קצין המשטרה אינה חפה מביקורת שיפוטית וניתן לערער עליה בפני בית משפט לתעבורה. הליך הערעור על ההחלטה מכונה בקשה לביטול הפסילה המנהלית. במסגרת הגשת הבקשה לביטול פסילה מנהלית נדרש לצרף את החלטת הקצין הפוסל ולנמק מדוע החלטתו שגויה ומדוע מוצדק להורות על ביטול הפסילה.

עם הגשת הבקשה במזכירות בית המשפט, ייקבע מועד לדיון בו המבקש נדרש להתייצב ולהשמיע את טענותיו.

בדומה להליך השימוע, גם בהליך המשפטי על המבקש להציג לבית המשפט אסמכתאות וטענות שמחזקות את טענותיו בעניין בקשתו להורות על ביטול החלטתו של הקצין והחזרת הרישיון.

במסגרת הליך הערעור בתי המשפט מחויבים לשקול את החלטתו של הקצין וסבירותה. ככל שהשופט יימצא כי נפל פגם בהחלטת הקצין הפוסל הוא יורה על ביטול ההחלטה או קיצור תקופת משך זמן הפסילה.

יש לזכור כי בקשה לביטול פסילה מנהלית שהוטלה על ידי קצין בשל עבירת תעבורה הינה דיון משפטי לכל דבר ועניין. לכן מומלץ להיות מיוצג בהליך זה על ידי עורך דין לתעבורה המתמחה בתחום על מנת שסיכויי קבלת הבקשה יגדלו.

מחפש עורך דין לשימוע בפני קצין תנועה? מחפש עורך דין תעבורה בחיפה ? מחפש עורך דין לתעבורה בחדרה? ביצעת עבירת תנועה? נשלח אליך דוח הביתה? יש לך בעיית נקודות? הוגש נגדך כתב אישום בבית המשפט לענייני תעבורה? מחפש עורך דין פלילי בחדרה? מוזמן להתקשר לעו"ד אביב מזרחי 0504-399-440.

הערה:

מאמר זה מאגד מידע כללי וראשוני ואינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. אין להסתמך על הכתוב מבלי להתייעץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.

כותב המאמר הינו עורך דין פלילי אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו ובתחום התעבורה. המשרד מייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי החל משלב החקירה ועד להליכים המתקיימים בבית המשפט. בין היתר המשרד מתמחה בייצוג בעבירות סמים, שכרות, נהיגה בזמן פסילה, נשק, אלימות, מרמה, אלימות במשפחה, עבירות צבאיות, עבירות מין, הליכי מעצר, ייעוץ לפני חקירה, צווי הרחקה, ערעורים, ועדות שחרורים, שינוי עילת סגירה ומחיקת רישום פלילי.

שתפו את המאמר
Picture of אודות כותב המאמר אביב מזרחי

אודות כותב המאמר אביב מזרחי

כותב המאמר הינו עורך דין אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו. המשרד מייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי החל משלב החקירה ועד להליכים המתקיימים בבית המשפט. בין היתר המשרד מתמחה בייצוג בעבירות סמים, נשק, אלימות, מרמה, אלימות במשפחה, עבירות צבאיות, הליכים משמעתיים, עבירות מין, הליכי מעצר, הליך של הסדר מותנה, ייעוץ לפני חקירה, צווי הרחקה, ערעורים, ועדות שחרורים, שינוי עילת סגירה ומחיקת רישום פלילי.

אין במידע המופיע באתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

עוד מאמרים שיוכלו לעניין אותך...

בירור מצב חקירה במשטרה
כל הפוסטים

בירור מצב חקירה במשטרה

בירור מצב חקירה במשטרה הינו בירור פרוצדורלי שנערך לגבי תיק משטרתי שטרם התקבלה בעניינו הודעה אודות גניזת התיק או לחלופין העמדה לדין והגשת כתב אישום

קיפוח זכות
כל הפוסטים

קיפוח זכות

קיפוח זכות הינה עבירת תעבורה מסוג ברירת משפט הנושאת לצדה קנס כספי ללא סנקציה של נקודות משרד הרישוי. המשמעות הינה כי עיקר הסנקציה לנהג שנרשם

דילוג לתוכן