עבירת האינוס (אונס)

עבירת האינוס
תוכן עניינים

ההגדרה של עבירת אינוס משתנה ממדינה למדינה בהתאם לחוקים הקיימים. עם זאת, זה כולל בדרך כלל חדירה או מגע מיני לא רצויים ללא הסכמה או ללא אזהרה. הדרה ע"פ חוק העונשין : משמעותה של עבירה זו הינה בעילת אישה ללא הסכמתה אונס יכול להיות מסווג גם כסוג של אלימות במשפחה מכיוון שהוא קורה לעתים קרובות בהקשר של מערכת יחסים בין שני אנשים המעורבים בקשר אינטימי אחד עם השני.

כידוע, עבירות המין נחשבות לעבירות פליליות חמורות במיוחד. עבירות אלו כרוכות בנזקים נפשים ופיזיים קשים שנגרמים לקורבנות העבירה. נוכח חומרתן היתרה והתפיסות החברתיות לגביהן, בתי המשפט נוהגים בעבירות המין ביד קשה ולרוב מטילים על המורשעים בהן עונשי מאסר חמורים וממושכים.

עבירת האונס נחשבה לעבירה החמורה ביותר בקבוצת עבירות המין, וזאת בין היתר נוכח העובדה שהיא מבוצעת בהעדר הסכמת הקורבן ולעיתים קרובות באלימות קשה. מאמר זה נכתב על מנת לספק מידע משפטי בסיסי בהקשר ליסודות עבירת האונס, חלופותיה השונות והעונשים שמוטלים על המורשעים בה.

עבירת האונס הבסיסית

עבירת האינוס (בלשון העם אונס) מוגדרת בסעיף 345 לחוק העונשין, תשל"ז-1977 באופן הבא:

" (א)  הבועל אשה –

(1) שלא בהסכמתה החופשית;

(2) בהסכמת האשה, שהושגה במרמה לגבי מיהות העושה או מהות המעשה;

(3) כשהאשה היא קטינה שטרם מלאו לה ארבע עשרה שנים, אף בהסכמתה; או

(4)  תוך ניצול מצב של חוסר הכרה בו שרויה האשה, או מצב אחר המונע ממנה לתת הסכמה חופשית;

(5) תוך ניצול היותה חולת נפש או לקויה בשכלה, אם בשל מחלתה או בשל הליקוי בשכלה לא היתה הסכמתה לבעילה הסכמה חופשית; הרי הוא אונס ודינו – מאסר שש עשרה שנים".

על מנת להבין את יסודות עבירת האינוס נדרש תחילה לעמוד על משמעות המושג "בעילה". על פי חוק העונשין, בעילה מתרחשת בעת החדרת איבר מאיברי הגוף או חפץ לאיבר המין של האישה. דהיינו, בניגוד למה שמקובל לחשוב, עבירת האונס כפי שהיא מוגדרת בחוק העונשין, יכולה להתבצע אך ורק נגד נשים ולא נגד גברים.

יש לציין בהקשר זה כי כאשר אדם כופה את עצמו על גבר (בחדירה) אז העבירה הרלוונטית בו ניתן יהיה להאשימו ולהרשיעו תהיה עבירת מעשה סדום. נקודה נוספת שראוי לשים אליה לב היא כי החדירה שלא בהסכמה תיחשב לאונס גם כאשר הפגיעה נעשתה באמצעות חפץ זר כלשהו ולאו דווקא באמצעות איבר המין.

בעילה שלא בהסכמתה החופשית

החלופה הראשונה של עבירת האונס הבסיסית מתייחסת לנסיבות שבהן הבעילה נעשתה שלא בהסכמתה החופשית של האישה. כלומר, כאשר הגבר כופה את עצמו על האישה.

כפי שניתן להבין, במקרה שבו הנאשם מודה בקיום יחסים עם המתלוננת אך טוען היחסים נעשו מרצונה חופשי של האישה, התביעה תהיה חייבת להוכיח את רכיב העדר הסכמה על מנת להרשיע את הנאשם בעבירת האינוס.

באחד מפסקי הדין שעסקו בנושא, בית המשפט העליון קבע שהעדר הסכמה של אישה אינו חייב להתבטא בהתנגדות אקטיבית, אלא שהוא יכול להתבטא גם בהבעת התנגדות מילולית שקטה.

יתרה מכך, פסיקת בית המשפט העליון קובעת כי במקרים מסוימים גם שתיקה של האישה (מחמת פחד, חוסר אונים או כל סיבה אחרת) יכולה להיחשב כהעדר הסכמה לעניין עבירת האונס, והדבר תלוי בנסיבותיו של אותו מקרה.

המשמעות הפרקטית של ההלכה המשפטית האמורה הינה שלצד המקרים הברורים, ישנם מקרים שיסוד "העדר ההסכמה" עלול להיות שנוי במחלוקת וסבוך להכרעה מבחינה עובדתית.

כפי שהסברתי במאמרים אחרים, יסוד עובדתי רעוע מהווה יתרון משפטי עבור נאשם במשפט פלילי. מצב ראייתי שמקשה על התביעה להוכיח את אשמתו של הנאשם, יכול במקרים מסוימים לסייע לצוות ההגנה המשפטי של הנאשם לשכנע את התביעה לסיים את התיק בהסדר טיעון מקל באופן יחסי לכתב האישום המקורי שהוגש נגדו בתחילת התיק.

במקרים רבים, הסדר מסוג זה מתבטא בשינוי העבירות שמיוחסות לנאשם בכתב האישום, כך שבסופו של התיק הוא מורשע בעבירות פליליות חמורות פחות מאלו שיוחסו לו בתחילה.

חשוב להדגיש בהקשר זה כי מבחינה משפטית, המשמעות של הפחתת סעיפי העבירה לעבירות קלות יותר משמעותה גם עונש קל יותר. קראו עוד אודות הסדרי טיעון במאמר שכתבתי אודות כתב אישום.

הסכמה שהושגה במרמה

החלופה השנייה של עבירת האונס הבסיסי מתייחסת למצב שבו האישה הסכימה לקיים יחסים, אולם, הסכמתה הושגה נוכח מרמה (הטעיה) שהפעיל עליה מבצע העבירה בהתייחס לזהותו או זהות המעשה.

דוגמא למקרה שהסכמת האישה ניתנה במרמה מתרחשת כאשר מטפל שמטפל באישה מציג את יחסי המין כחלק מההליך הטיפולי, ובאמצעות הצגת הדברים באופן הזה הוא מקבל את הסכמתה לקיום היחסים.

מקרה מסוג זה נדון בעבר בבית המשפט העליון. באותו עניין, דובר היה בפסיכולוג שקיים יחסי מין עם ארבעה נשים שטופלו על ידו מתוקף מקצועו כפסיכולוג.

אותן נשים טענו כי הפסיכולוג שכנע אותן שהיחסים המיניים ביניהם הם חלק מההליך הטיפולי וחשובים להחלמתן.

למעשה, התביעה טענה בעניינו של אותו פסיכולוג, שבאמצעות האמתלה בדבר הטיפול הוא הצליח לרמות את הנשים לגבי מהות המעשים המיניים. בית המשפט העליון כתב פסק דין ארוך ומנומק באותו עניין וקבע כי הסכמת הנשים הושגה במרמה ועל כן הרשעתו של הפסיכולוג באונס תואמת לתנאי החוק.

(הערה: כותב המאמר לא לקח חלק בתיק זה והוא מובא כדוגמא אקדמית בלבד).

יחסי מין עם קטינה שגילה מתחת ל-14

החלופה השלישית בעבירת האינוס מתרחשת במצב שבו אדם בועל קטינה שטרם מלאו לה 14 שנים. במקרה מסוג זה מדובר בעבירת אינוס גם אם המעשה בוצע בהסכמתה של הקטינה. יובהר שנית כי ככל שמדובר בקטינה שגילה מתחת לגיל 14 אין כל משמעות להסכמת הקטינה.

יש לציין כי בחלופה זו התביעה נדרשת להוכיח כי הנאשם היה מודע לגילה של הקטינה או לחלופין "עצם עיניים" לגבי גילה האמיתי. בהקשר הספציפי הזה, משמעות עצימת העיניים הינה שהנאשם חשד שמדובר בקטינה מתחת לגיל 14 אך נמנע מלברר את גילה האמיתי.

על פי הפסיקה, כאשר אדם חושד שהוא עומד לקיים יחסים מיניים עם קטינה עליו לנסות לברר את גילה האמיתי באמצעים שעומדים לרשותו. כך למשל, אותו אדם יכול לדרוש מהקטינה להציג בפניו את תעודת הזהות שלה שם מצוין תאריך הלידה של הקטינה.

ככל שהתביעה תוכיח שהנאשם חשד שמדובר בקטינה ונמנע מלברר זאת הוא עלול להיות מורשע בעבירה של אינוס.

חשוב לציין שאין מדובר בסיטואציה דמיונית, שכן מקרים מהסוג שתואר לעיל, שבמסגרתם קטינות משקרות לגבי גילן האמיתי ומציגות את עצמן כבגירות אכן מתרחשים מעת לעת.

יתרה מכך, חלק מאותם מקרים אף התפרסמו בתקשורת וזכו לסיקור תקשורתי נרחב. בהקשר לעבירות שמבוצעות נגד קטינים קראו גם אודות העבירה של הדחת קטין לשימוש בסמים.

בעילה אסורה בהסכמה

כאן המקום לעמוד על ההבדל בין עבירת האינוס לבין העבירה של בעילה אסורה בהסכמה. כפי שצוין בחלק הקודם, כאשר אדם מקיים יחסי מין עם קטינה שגילה נמוך מ-14 מדובר בעבירת אינוס.

אולם, כאשר אדם מקיים יחסי מין עם קטינה שמלאו לה 14 אך טרם מלאו לה 16 אזי שמדובר בעבירה של בעילה אסורה בהסכמה. חשוב לציין שההבדל בין העבירות הוא תהומי ומהותי מבחינתו של הנאשם. לצד עבירת האינוס קבוע עונש מקסימלי של 16 שנות מאסר ומנגד לצד עבירת הבעילה אסורה בהסכמה קבוע עונש מירבי של 5 שנות מאסר.  

ראוי לציין שהעבירה הפלילית של בעילה אסורה בהסכמה כוללת חלופה נוספת. מדובר בסיטואציה שבה אדם בועל קטינה שמלאו לה 16 שנים וטרם מלאו לה 18 תוך ניצול יחסי תלות, מרות, חינוך, השגחה או תוך הבטחת שווא לנישואין.

כלומר, כאשר מתקיים ממד נוסף של ניצול (יחסי תלות וכך הלאה) אזי שהעבירה מתרחשת גם כאשר הנאשם קיים יחסי מין עם קטינה שגילה מעל ל-16 אך מתחת ל-18.

ניצול מצב של חוסר הכרה או מצב אחר המונע הסכמה חופשית

החלופה הרביעית לעבירת האונס מתקיימת כאשר מבצע העבירה מנצל העדר הכרה או מצב אחר שבמהלכו לא יכולה להתקיים הסכמה חופשית. דוגמאות למצבים מסוג זה יכולים להיות כאשר האישה נמצאת בגילופין או מעורפלת נוכח השפעת סמים (לדוגמא מקרים של שימוש בסם אונס).

שימוש בסם אונס

יש לציין כי המונח "סם אונס" הוא מונח ששגור בלשון העם (סלנג) ואינו מהווה מונח מדעי רשמי שמגדיר את סוג הסם. למעשה, המונח סם אונס מתייחס למספר סוגים של סמים מסוכנים. על פי משרד הבריאות מדובר בסמים מסוג GHB ,GBL, Ketamine.

לרוב, מבצע העבירה משחיל את הסמים (בזדון) לתוך כוס השתייה של קורבן העבירה מבלי ידיעתו. כפי שידוע מטרתו של מבצע העבירה הינה לגרום לערפולה של המתלוננת עד שתאבד את הכרתה וכך יכולת ההתנגדות שלה לתקיפה המינית תפחת.

תופעת לוואי נוספת שמסייעת למבצע העבירה להתחמק מעונש הינה שסם האונס מקשה על נפגעת העבירה לזכור פרטים אותו האדם שתקף אותה ואודות פרטי העבירה וביצועה.

יצוין בהקשר זה כי גם מקרים של אונס שנעשה לאחר שהמתלוננת סוממה באמצעות אחד מסמי האונס זכו לתהודה תקשורתית נרחבת בשנים האחרונות.

ניצול האישה חולת נפש או לקויה בשכלה

החלופה החמישית והאחרונה בעבירת האונס הבסיסית מתייחסת למצב שבו העושה מנצל מוגבלות שכלית או נפשית שאותה אישה ספציפית לוקה בה.

במקרים מהסוג האמור על התביעה להוכיח כי מתקיים קשר סיבתי בין הניצול שבמעשה לבין הליקוי השכלי של הקורבן כך שאין מדובר בהסכמה חופשית.

בנוסף, התביעה נדרשת להוכיח כי המבצע היה מודע לאותו ליקוי ממנו סובלת האישה והוא ניצל את אותו ליקוי לצורך קיום היחסים.

מה העונש על עבירת אונס?

סעיף 345(א)(5) לחוק העונשין קובע כי העונש המקסימלי שבית המשפט רשאי להשית על אדם שהורשע בעבירת אינוס רגילה עומד על 16 שנות מאסר. לשם השוואה ניתן לציין כי העונש המקסימלי שקבוע לצד עבירת מעשה מגונה עומד על 3 שנות מאסר בלבד. קראו עוד אודות העבירה הפלילית של מעשה מגונה במאמר הבא.

כאמור, עבירות האינוס נחשבת לעבירת מין חמורה במיוחד ועל כן העונש שקבוע לצדה ממוקם ברף הגבוה של העונשים הפליליים שקבועים בחוק העונשין גם בהשוואה לעבירות מין אחרות.

יחד עם זאת, יש לציין כי מדובר בעונש מקסימלי שאינו מחייב את בית המשפט להטיל אותו על כל נאשם שהורשע בעבירת האונס, שכן העונש הראוי נקבע בהתאם לנסיבותיו הפרטניות של המקרה הנדון.

בדומה לכל עבירה פלילית אחרת, עונשו של מבצע עבירה ייקבע לאחר שיישקלו כל הנתונים הרלוונטיים לעניין העבירה הספציפית בשילוב עם נסיבותיו האישיות של הנאשם.

בעבירת האינוס קיימת חשיבות מכרעת לשאלה באיזו מחלופות העבירה הורשע הנאשם, שכן החלופות השונות נבדלות בחומרתן ובמתחמי הענישה שקבועים בעניינן.

באופן כללי, ניתן לומר שבתיקים מסוג זה קיימת חשיבות לאופן שבו בוצע המעשה, מספר המעשים שבוצעו, האמצעים שבו הם בוצעו, הנזקים שנגרמו לנפגעת העבירה ועמדתה לעניין העונש.

לצד נסיבות ביצוע העבירה בית המשפט יתחשב גם בנתוניו האישיים של הנאשם שכוללים בין היתר את הרשעותיו הקודמות או העדרן, חרטה שהביע, גילו, מצבו הרפואי, מצבו המשפחתי וטיפול ושיקום שעבר. להרחבה על שיקולי ענישה קראו במאמר שכתבתי אודות ענישה בהליכים פליליים.

ראוי להבהיר כי בעבירות מין חמורות ובמיוחד בעבירת האינוס בתי המשפט נוטים להטיל על המורשעים עונשי מאסר משמעותיים. בתיקים בהם הנאשם הורשע בעבירה מסוג זה סיום התיק ללא מאסר בפועל הינו חריג ונדיר.

אינוס בנסיבות מחמירות

לצד עבירת האונס הבסיסית, חוק העונשין קובע גם מעשים שייחשבו לאונס בנסיבות מחמירות. העונש המקסימלי שקבוע לצד עבירה זו עומד על 20 שנות מאסר לעומת 16 שנות המאסר שקובעת בעבירה הבסיסית.

החלופה הראשונה בעבירה זו מתממשת כאשר האינוס מתבצע כלפי קטינה שטרם מלאו 16 שלא בהסכמתה החופשית, בהסכמה שהושגה במרמה לגבי המעשה או העושה, תוך ניצול מצב של חוסר הכרה או מצב אחר שמונע הסכמה חופשית או ניצול היותה של הקטינה חולת נפש או לקויה בשכלה.

החלופה השנייה של אינוס בנסיבות מחמירות מתרחשת כאשר המעשה בוצע באמצעות נשק קר (לדוגמא סכין) או חם. קראו עוד אודות עבירת החזקת סכין במאמר הבא.

החלופה השלישית של העבירה מתבצעת כאשר תוך כדי המעשה נגמרה לאישה חבלה גופנית או נפשית או שמדובר באישה בהריון.

החלופה הרביעית של העבירה מתממשת כאשר האינוס בוצע תוך כדי התעללות באישה, לפני המעשה, בזמן המעשה או אחריו.

החלופה החמישית והאחרונה מתרחשת כאשר לאונס חברו שניים או יותר שביצעו את המעשה יחדיו.

כאמור, לצד עבירת האונס בנסיבות מחמירות קבוע עונש מקסימלי שעומד על 20 שנות מאסר. ברם, אין מדובר בעונש שבית המשפט מחויב להטיל על הנאשם אלא במספר שקובע את הרף המקסימלי.

בדומה לכל לעבירת האונס הבסיסית עונשו של הנאשם ייקבע לאחר שבית המשפט ישקול את נסיבות ביצוע העבירה לצד נסיבותיו האישיות של מבצע העבירה.

תיקי אונס מתנהלים בבית המשפט המחוזי

העבירות הפליליות בישראל מסווגות בהתאם לסמכות עניינית שקובעת באיזה ערכאה הן יידונו בהתאם לחומרת העבירה והעונש שקבוע לצדה. תיקים שעניינם עבירות אונס נדונים בבתי המשפט המחוזיים בלבד וזאת בהרכב מורחב של שלושה שופטים. יצוין כי גם בעבירות הרצח בית המשפט המחוזי דן בתיקים בהרכבים של שלושה שופטים. להרחבה על סמכות מקומית ועניינית בתיקים פליליים קראו את המאמר עורך דין פלילי בחיפה.

הארכת מעצר בעבירת מין

יש לציין כי סוגיית המעצר הראשונית, בטרם הגשת כתב האישום (מעצר ימים), נדונה בפני שופט יחיד בבית משפט השלום בכל העבירות פלילית והדברים נכונים גם לגבי עבירות מין ככלל ועבירת האונס בפרט. במידה ובסופה של החקירה יוגש כתב אישום שאלת אשמתו או חפותו של הנאשם וכן מעצרו עד תום ההליכים או שחרורו יתנהלו בבית המשפט המחוזי.

תלונות שווא בגין עבירות מין

למרבה הצער, לצד מקרים התלונות שהוגשו היו מוצדקות ואותנטיות, קיימים גם לא מעט מקרים בהם הוגשו תלונות שווא בגין עבירות מין כאשר הקשר בינן לבין המציאות הוא מקרי בהחלט.

לעיתים תלונות השווא מוגשות ממניעים נקמניים כלפי בן זוג לשעבר או מכר אחר שפגע במתלוננת באופן שאינו פלילי. כך או כך, ראוי להבהיר כי תלונת שווא בגין עבירת מין הינה בעלת השלכות קשות והרות גורל על חייו של החשוד החל במאסר ועד הכתמת שמו ופגיעה בעתידו. מטבע הדברים רישום פלילי בגין עבירת מין צפוי לפגוע באדם שהואשם בביצוע העבירה ואף להשפיע לרעה על עתידו.

עורך דין אביב מזרחי ייצג בעבר בשני תיקי מעצר בהם מתלוננת הגישה נגד בן זוגה לשעבר תלונת שווא כי אנס אותה. בשני המקרים החשודים נעצרו ושוחררו לאחר מספר הארכות מעצר. בסופו של דבר בשני התיקים לא הוגשו כתבי אישום והתיקים נסגרו במשטרה.

החשיבות לייצוג על ידי עורך דין פלילי בעבירות מין?

כפי שנכתב לאורך המאמר, חלק מעבירות המין נחשבות לעבירות פליליות חמורות במיוחד שבתי המשפט נוהגים להטיל בגינן עונשי מאסר ארוכים וממושכים. לשם השוואה קראו גם אודות עבירות הטרדה מינית.

לעיתים, מקורה של התלונה בהאשמות שווא שנולדו ממניעים נקמניים כך שיש צורך לנהל את ההליך במטרה להוכיח את חפותו של הנאשם. במקרים המתאימים עורך דין פלילי מקצועי יידע כיצד לנהל את הגנתו של הנאשם על הצד הטוב ביותר ולעיתים יוכל אף להביא לזיכויו מהמיוחס לו.

במקרים אחרים עורך דין פלילי יוכל להגיע עם התביעה להסדר טיעון מקל כך שהנאשם יסיים את התיק בתוצאה הטובה ביותר עבורו.

יש לציין כי לעיתים קרובות בתיקים אלו גרסת התביעה נשענת ברובה על גרסתה של המתלוננת שלעומתה עומדת גרסתו של הנאשם. בנסיבות אלו גם לייעוץ על ידי עורך דין פלילי בשלב החקירה קיימת חשיבות משמעותית שיכולה לעשות את ההבדל ולסייע לסגירת התיק ללא הגשת כתב אישום.

מחפש עורך דין פלילי בקריות? מחפש עורך דין פלילי בחיפה? בצפון? הוגש נגדך מחפש עורך דין פלילי בחדרה? מוזמן להתקשר לעו"ד אביב מזרחי 0504-399-440.

הערה:

מאמר זה מאגד מידע כללי וראשוני ואינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. אין להסתמך על הכתוב מבלי להתייעץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.

על כותב המאמר:

כותב המאמר הינו עורך דין אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו. המשרד מייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי החל משלב החקירה ועד להליכים המתקיימים בבית המשפט. בין היתר המשרד מתמחה בייצוג נאשמים בעבירות תעבורה, עבירות סמים, נשק, אלימות, מרמה, אלימות במשפחה, עבירות צבאיות, הליכים משמעתיים, עבירות מין, הליכי מעצר, ייעוץ לפני חקירה, צווי הרחקה, ערעורים, ועדות שחרורים, שינוי עילת סגירה ומחיקת רישום פלילי.

תמונה של אודות כותב המאמר אביב מזרחי
אודות כותב המאמר אביב מזרחי

כותב המאמר הינו עורך דין אביב מזרחי בעל משרד עצמאי שעוסק בתחום הפלילי על כל רבדיו. המשרד מייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי החל משלב החקירה ועד להליכים המתקיימים בבית המשפט. בין היתר המשרד מתמחה בייצוג בעבירות סמים, נשק, אלימות, מרמה, אלימות במשפחה, עבירות צבאיות, הליכים משמעתיים, עבירות מין, הליכי מעצר, הליך של הסדר מותנה, ייעוץ לפני חקירה, צווי הרחקה, ערעורים, ועדות שחרורים, שינוי עילת סגירה ומחיקת רישום פלילי.

אין במידע המופיע באתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

עוד מאמרים שיוכלו לעניין אותך...
עבירות מחשב
כל הפוסטים
עבירות מחשב

עבירות מחשב הן למעשה כל עבירה פלילית המבוצעת באמצעות מחשב או רשת אינטרנט. חוק המחשבים, שנחקק בשנת 1995, ( חוק המחשבים התשנ"ה 1995) מגדיר מספר

צו הרחקה לשכן
כל הפוסטים
צו הרחקה לשכן

בדומה לכל צו הרחקה אחר, צו הרחקה לשכן יינתן על ידי בית המשפט רק במקרים שבהם יוכח כי ישנן נסיבות שמצדיקות את הצו. החוק הרלוונטי

התנהגות פסולה במקום ציבורי
כל הפוסטים
התנהגות פסולה במקום ציבורי

התנהגות פסולה במקום ציבורי הינה עבירה פלילית ממדרג חומרה נמוך למדי. עבירה זו כוללת בתוכה מספר חלופות שונות שכל אחת מהן מגלמת התנהגות שונה שמגלמת

דילוג לתוכן